Παρασκευή 11 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Σφοδρές συγκρούσεις στο Ν. Λίβανο

Υψηλόβαθμους απόστρατους αξιωματικούς του στρατού επιλέγει ο νέος πρωθυπουργός για να διαπραγματευτούν "ειρηνευτικές συμφωνίες" με τους Αραβες γείτονες του Ισραήλ

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΜΑΡΓΙΑΓΙΟΥΝ.-

Για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη σφυροκόπησαν πιθανές θέσεις των μαχητών της ισλαμιστικής σιιτικής φιλοϊρανικής οργάνωσης "Χεζμπολάχ", μόλις λίγα 24ωρα μετά την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων και της φιλοϊσραηλινής πολιτοφυλακής από το βόρειο τμήμα της κατεχόμενης ζώνης στο Νότιο Λίβανο.

Σφοδρές μάχες και αλλεπάλληλες επιδρομές συγκλονίζουν την ευρύτερη περιοχή της Μαργιαγιούν, 15 χιλιόμετρα βόρεια των ισραηλινών συνόρων. Η ένταση κλιμακώθηκε μετά τη δολοφονία ενός Ισραηλινού αξιωματικού και τον τραυματισμό ενός Ισραηλινού στρατιώτη κατά τη διάρκεια ενέδρας της "Χεζμπολάχ" σε ισραηλινή περίπολο, την Τετάρτη το πρωί. Η "Χεζμπολάχ" ανέλαβε την ευθύνη για την ενέδρα, ενώ ισχυρίστηκε ότι κατέρριψε και ένα ισραηλινό μαχητικό ελικόπτερο. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι γίνονται μάχες και πυραυλικές επιδρομές, αλλά τόνισε ότι το ελικόπτερο έκανε αναγκαστική προσγείωση και όλα τα μέλη του πληρώματός του είναι ασφαλή.

Στρατιωτικοί - διαπραγματευτές

Τον τρόπο με τον οποίο προτίθεται να διαπραγματευτεί με τους Αραβες γείτονές του αποσαφήνισε, σε μεγάλο βαθμό, ο νέος Ισραηλινός πρωθυπουργός, προτείνοντας σε 3 απόστρατους αξιωματικούς του στρατού να αναλάβουν θέσεις - κλειδιά στις διαπραγματεύσεις με Συρία, Λίβανο και Παλαιστινίους. Οπως έγινε γνωστό, ο Εχούντ Μπάρακ πρότεινε τον πρώην αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αμνόν Λίπκιν Σαχάκ, να αναλάβει τις περαιτέρω διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστινίους, τον πρώην αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών του στρατού, Γιούρι Σαγκούι, να αναλάβει τις διαπραγματεύσεις με τη Συρία, τον πρώην διοικητή του ισραηλινού στρατού στο Λίβανο, Γιόσι Πελέντ, να αναλάβει τις διαπραγματεύσεις με το Λίβανο. Επιπλέον, συντονιστής των τριών διαπραγματευτικών τομέων προτείνεται να αναλάβει ο πρώην διευθυντής της Μοσάντ και νυν αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, Ντάνι Γιατόμ. Αν και για κανέναν από τους προτεινόμενους δεν έχουν, ακόμη, οριστικοποιηθεί τα νέα του καθήκοντα, θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι τίποτε δε θα αλλάξει στις προτάσεις του Μπάρακ, ο οποίος συνεχίζει τις διαβουλεύσεις του για σχηματισμό κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ