Πέμπτη 17 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΑΥΛΙΔΑΣ
Εμπλοκές στο ξεπούλημα

Κάτω από εκβιαστικές απαιτήσεις του υποψήφιου αγοραστή, η ΕΤΒΑ εξετάζει ακόμα και την κήρυξη ως άγονου του διαγωνισμού πώλησης

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).-

Πληθαίνουν τα σενάρια που κάνουν λόγο περί κήρυξης ως άγονου του διαγωνισμού για την πώληση των Ναυπηγείων Αυλίδας. Η ΕΤΒΑ και ο υποψήφιος αγοραστής Στ. Ηλίας αδυνατούν να έρθουν σε συμφωνία για την οριστική πώληση του ναυπηγείου, αφού ο τελευταίος, μέρα με τη μέρα, ζητάει και άλλες εκβιαστικές διευκολύνσεις, με αποτέλεσμα η ΕΤΒΑ να μη φέρεται διατεθειμένη να υποκύψει στους εκβιασμούς του Στ. Ηλία και να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να κηρύξει άγονο το διαγωνισμό. Το αιτιολογικό στην περίπτωση αυτή είναι ότι ο νυν πλειοδότης του διαγωνισμού θέτει όρους και προϋποθέσεις που δεν έχουν συμπεριληφθεί στη διακήρυξη (όπως η πώληση της αιγιαλίτιδας και χερσαίας ζώνης, έκτασης 130 στρεμμάτων, που ζητάει τώρα ο εφοπλιστής) και δεν είναι διατεθειμένη να παραχωρήσει η ΕΤΒΑ, όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά γιατί και αυτή από την πλευρά της προτίθεται να εξυπηρετήσει συμφέροντα άλλων επιχειρηματιών. Αν και χτες υπήρξε συνάντηση στελεχών της ΕΤΒΑ με τον υποψήφιο αγοραστή, εντούτοις - σύμφωνα με πληροφορίες - οι συζητήσεις δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα.

Το σενάριο αυτό το ενίσχυσε και ο υπουργός Ανάπτυξης Ευ. Βενιζέλος κατά την πρόσφατη προεκλογική του επίσκεψη στη Χαλκίδα, όταν σε σύσκεψη φορέων για το θέμα των Ναυπηγείων Αυλίδας παρά την αισιοδοξία του για την επιτυχή έκβαση της πώλησης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο "να συμβεί κάτι και να υποχωρήσουν οι πάντες", δηλαδή τόσο ο πλειοδότης, όσο και η ΕΤΒΑ, για να συνεχίσει πως "εάν γίνει κάτι τέτοιο, τότε θα τα εντάξουμε στη συνολική ναυπηγική πολιτική μας".

Ετσι, αν αυτό το σενάριο βγει αληθινό, τότε θα έχουμε κήρυξη ως άγονου του διαγωνισμού και προκήρυξη νέου με όρους που θα φωτογραφίσουν αυτούς που υλοποιούν την κλαδική πολιτική που εφαρμόζει το ΠΑΣΟΚ σε συνθήκες ελεύθερης οικονομίας της αγοράς και ασυδοσίας του κεφαλαίου, δηλαδή τον Ν. Ταβουλάρη, στην κατοχή του οποίου βρίσκονται σήμερα τόσο τα Ναυπηγεία Σύρου, όσο και της Ελευσίνας. Τέλος ένα σενάριο που επανέρχεται, αδύναμο μεν αλλά μετ' επιμονής, έχει σχέση με το ενδιαφέρον που συνεχίζει να δείχνει ο όμιλος Στασινόπουλου για την αγορά του τρίτου σε μέγεθος ναυπηγείου της χώρας και της μετατροπής του σε λιμάνι που θα εξυπηρετεί τις δραστηριότητες του ομίλου.

Πέρα όμως από όλα αυτά, το γεγονός είναι ότι για δύο μήνες το ναυπηγείο παραμένει με ευθύνη της κυβέρνησης κλειστό και οι εργαζόμενοι έχουν περιέλθει σε άθλια οικονομική κατάσταση. Την ανάγκη τους όμως για εργασία την εκμεταλλεύτηκαν πολιτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην Εύβοια και "φρόντισαν" να προσληφθούν 50 απολυμένοι από το ναυπηγείο σε εργασίες συντήρησης των Τσιμέντων Χαλκίδας με μεροκάματο πείνας και χωρίς ασφάλιση για 10-25 μέρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ