Πέμπτη 17 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Εντονο παρασκήνιο και φήμες

Στην τελική ευθεία βρίσκεται πλέον η διαδικασία εξαγοράς της αμερικανικής τράπεζας "Marathon Bank" από τον όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς του Μ. Σάλλα, ο οποίος μέχρι στιγμής φαίνεται να περιορίζεται στην απόκτηση μικρότερων τραπεζών. Στα πλαίσια αυτά ανακοινώθηκε χτες από τον όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς ότι η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα (FED) έδωσε την έγκρισή της για την παρουσία του ομίλου στην αγορά των ΗΠΑ με την απόκτηση της "Marathon Bank" στη Νέα Υόρκη. Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η έγκριση της FED είναι χωρίς όρους και προϋποθέσεις, πράγμα που σημαίνει ότι σε δύο βδομάδες θα έχει ολοκληρωθεί και τυπικά η αγορά του 56% της "Marathon Bank" από την Τράπεζα Πειραιώς.

Μπορεί βέβαια η Τράπεζα Πειραιώς να ασχολείται δημόσια με την ενσωμάτωση μικρών τραπεζών στον όμιλό της, πάντως χτες κυκλοφόρησαν στην αγορά φήμες που έκαναν λόγο για επικείμενη - εντός των ημερών - πρόταση από την Τράπεζα Πειραιώς, για εξαγορά ή συνεργασία με την Τράπεζα Εργασίας. Οι φήμες διαψεύστηκαν ανεπίσημα από τις διοικήσεις των Τραπεζών Εργασίας και Πειραιώς, ωστόσο δε φαίνονται άσχετες με την αγωνία και των δύο τραπεζών για το μέλλον τους. Της μεν Πειραιώς να μείνει "εκτός παιχνιδιού" στα "παντρολογήματα" που γίνονται στον κλάδο των τραπεζών, της δε Εργασίας να απορροφηθεί ακούσια από τον όμιλο Λάτση. Οπως είναι γνωστό, την προηγούμενη βδομάδα η ΓΙΟΥΡΟΜΠΑΝΚ ανακοίνωσε μονομερώς ότι απέκτησε ήδη μέρος των μετοχών της Εργασίας και πως έβαλε στόχο να αποκτήσει μέχρι και το 50,1%. Για το λόγο αυτό μάλιστα πρότεινε στους μετόχους της Εργασίας να ανταλλάξουν τις μετοχές που έχουν στη διάθεσή τους με αναλογία 2,2 μετοχές της Eurobank για κάθε μία μετοχή της Τράπεζας Εργασίας συν 4.000 δρχ. σε μετρητά. Πρόκειται για μια προσφορά που από τη διοίκηση της Εργασίας ήδη κρίθηκε ως μη συμφέρουσα και επωφελής για τους μετόχους της Εργασίας.

Τέλος, η Τράπεζα Εργασίας ανακοίνωσε ότι από σήμερα καταβάλλεται στους μετόχους της τράπεζας το μέρισμα για τη χρήση 1998, το οποίο ανέρχεται σε 900 δρχ. ανά μετοχή αφορολόγητο. Δικαιούχοι του μερίσματος είναι οι κατά τη 18η Μάη κάτοχοι μετοχών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ