Τρίτη 22 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Κινητοποιήσεις στη ΛΑΡΚΟ

Την ανάγκη για κινητοποιήσεις με συντονισμό, συνέχεια και συνέπεια, υπογραμμίζουν οι εκπρόσωποι του "Αγωνιστικού Μετώπου"

ΛΑΜΙΑ (Του ανταποκριτή μας). -

Συνεχίζονται οι καθημερινές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα μεταλλεία της ΛΑΡΚΟ στην Εύβοια, ενώ στο "χορό" μπαίνουν από την ερχόμενη Παρασκευή, με απεργίες, και οι εργαζόμενοι στη Λάρυμνα. Την ίδια ώρα η διοίκηση της επιχείρησης - καθοδηγούμενη από τις αποφάσεις της κυβέρνησης και του υπουργείου Ανάπτυξης - εξακολουθεί την αδιάλλακτη στάση της, αρνούμενη να μπει στην ουσία της συζήτησης με τα σωματεία για πολλά εκκρεμούντα ζητήματα(πορεία εταιρίας, άρση διαθεσιμοτήτων, συλλογικές συμβάσεις κ.ά.).

Κυβέρνηση και διοίκηση, στα πλαίσια της κυοφορούμενης ιδιωτικοποίησης, δε διστάζουν να οδηγήσουν τη ΛΑΡΚΟ στην "ελεύθερη αγορά" και στην εξάρτηση από τις ξένες πολυεθνικές, που έχουν δείξει το ενδιαφέρον τους να βάλουν στο χέρι τη μεγαλύτερη παραγωγό νικελίου.

Αρνούμενη η κυβέρνηση τη χρηματοδότηση και τη ρύθμιση του υπόλοιπου (πλασματικού) χρέους των 27 δισ. δραχμών, βάζει "θηλιά στο λαιμό" της επιχείρησης. Δημοσιογραφικές πληροφορίες φέρουν τη διοίκηση της ΛΑΡΚΟ έτοιμη να υπογράψει δανειακή σύμβαση, ύψους 6 δισ. δραχμών για κεφάλαια κίνησης, με τη "Μιτσουμπίσι Μπανκ".

Μπροστά σ' αυτά τα αδιέξοδα τα ελεγχόμενα από την ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ σωματεία, αντί να ακολουθήσουν κοινή στάση, δρουν αποσπασματικά, χωριστά, χωρίς συνέχεια και συνέπεια. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το σωματείο των μεταλλείων της Εύβοιας που είχε κάνει αποδεκτές τις διαθεσιμότητες εξαρχής, έχει ξεκινήσει εδώ και 20 μέρες κινητοποιήσεις (καθημερινές δίωρες στάσεις εργασίας και 48ωρες απεργίες τα Σαββατοκύριακα), με αιτήματα την υπογραφή σύμβασης για το 1999 και άρση των διαθεσιμοτήτων, το σωματείο της Λάρυμνας κατά τη χτεσινή του συνεδρίαση αποφάσισε την έναρξη απεργιακών κινητοποιήσεων από την Παρασκευή με 24ωρη απεργία και 48ωρες στις 29 και 30 Ιούνη και 9 και 10 Ιούλη, με αιτήματα την πορεία της εταιρίας και την άρση των διαθεσιμοτήτων, αλλά αφήνοντας απ' έξω το αίτημα για υπογραφή νέας σύμβασης εργασίας.

Αντίθετος σ' αυτή την τακτική της πλειοψηφίας και επί της ουσίας ήταν ο συνδυασμός του "Αγωνιστικού Μετώπου", του οποίου ο εκπρόσωπος Γ. Ρούσης επισήμανε την αποπροσανατολιστική και συμβιβαστική στάση της πλειοψηφίας και κατέθεσε πρόταση για αγωνιστικές κινητοποιήσεις και για τη διεκδίκηση υπογραφής ικανοποιητικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ