Τρίτη 22 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ
Συντονισμένη πλέον η επίθεση

Στο ένα μετά το άλλο στα μεγάλα ξενοδοχεία της Αθήνας εκδηλώνονται οι προσπάθειες πλήρους ανατροπής των εργασιακών σχέσεων. Προς κινητοποιήσεις τα συνδικάτα του χώρου, που σε χτεσινή σύσκεψη συζήτησαν τις εξελίξεις στον κλάδο

Δυσάρεστες εκπλήξεις περιμένουν τους πλήρως απασχολούμενους εργαζόμενους στα μεγάλα ξενοδοχεία της Αθήνας,αν επαληθευτούν - πράγμα σχεδόν βέβαιο - οι εκτιμήσεις συνδικαλιστών ότι οι μεγάλες τουριστικές επιχειρήσεις συντονίζουν τα βήματά τους στην κατεύθυνση να απαλλαγούν από κάθε εργασιακό δικαίωμα. Σ' αυτά τα πλαίσια εντάσσουν και την απόφαση του "Λήδρα Μάριοτ" να προχωρήσει, στο όνομα της "κρίσης" που επέφερε ο βρώμικος πόλεμος του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, στη μείωση των ωρών εργασίας από 8 σε 7 ημερησίως, με μείωση αποδοχών. Ενα μέτρο, που συνοδεύτηκε από απειλές για απολύσεις ή άδειες άνευ αποδοχών. Μάλιστα, επισημαίνουν ότι στελέχη του "Λήδρα Μάριοτ" βρίσκονται σε επαφή με στελέχη άλλων ξενοδοχείων της Αθήνας.

Για το θέμα αυτό εκκρεμεί τριμερής συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας, αφού η αυθαίρετη και αιφνιδιαστική αυτή απόφαση δε νομιμοποιείται ούτε καν από τον εκτρωματικό νόμο 2639/98 για τις εργασιακές σχέσεις. Στο μεταξύ νέα μέτωπα ανοίγουν και σε άλλα ξενοδοχεία. Αναστάτωση έχει προκληθεί στους εργαζόμενους του "Κάραβελ",αφού σύμφωνα με πληροφορίες τους θα τους "ζητηθεί" να λειτουργήσουν και το δεύτερο ξενοδοχείο του Διβάνη στην Αθήνα, το "Απόλλων Παλλάς".

Στο "Μεγάλη Βρετάνια" βρίσκεται σε εξέλιξη από τον περασμένο Δεκέμβρη η προσπάθεια αυτή, όταν προτάθηκε σε περίπου 20 σερβιτόρους με πολλά χρόνια προϋπηρεσίας, πλήρως απασχολούμενους, να παραιτηθούν, με αντάλλαγμα την αποζημίωση προσαυξημένη κατά 30% και επιπλέον τα χρήματα που θα έπαιρναν αν απολύονταν και έμπαιναν στο ταμείο ανεργίας. Η προσπάθεια απέτυχε, αφού οι εργαζόμενοι την απέρριψαν. Πριν λίγες μέρες η επιχείρηση επανήλθε ζητώντας από τους εργαζόμενους να δεχτούν λίγες μέρες άδεια άνευ αποδοχών, η πρόταση απορρίφθηκε χτες από τη γενική συνέλευση των εργαζομένων, οι οποίοι δηλώνουν κατηγορηματικά ότι δεν ευσταθούν οι ισχυρισμοί της επιχείρησης για μείωση εσόδων.

Στο πρώην "Μεριντιέν" και νυν "Athens Plaza" επίσης βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια να χτυπηθεί το σωματείο, οι εργασιακές σχέσεις και μια σειρά άλλα δικαιώματα. Μια προσπάθεια που άρχισε αμέσως μόλις το μάνατζμεντ ανέλαβε ο Ν. Δασκαλαντωνάκης (Grecotel), ο οποίος δε βλέπει με "καλό μάτι" το συνδικαλισμό και τα "εργασιακά δικαιώματα" σε κανένα από τα 30 περίπου ξενοδοχεία που διαθέτει ή διαχειρίζεται ανά την Ελλάδα.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται στα ξενοδοχεία της Αθήνας, αλλά και στην επαρχία όπου τα προβλήματα εμφανίζονται πολύ περισσότερο διογκωμένα, ανάγκασε την κλαδική Ομοσπονδία να πάρει αποφάσεις για αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Χτες, έγινε στα γραφεία της στην Αθήνα σύσκεψη με τα ΔΣ των πρωτοβάθμιων σωματείων, ενώ το επόμενο διάστημα προγραμματίζονται και περιφερειακές συσκέψεις.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε μια εφ' όλης της ύλης συζήτηση και αποφασίστηκε τα αιτήματα αιχμής των κινητοποιήσεων, που θα γίνουν τον Ιούλη, να είναι οι εργασιακές σχέσεις, το ασφαλιστικό και η ανεργία.Η πρόταση που κατέθεσε η ΔΑΣ - την οποία θα επεξεργαστούν τα ΔΣ των σωματείων μέσα στην επόμενη βδομάδα, οπότε και θα αποφασίσουν την ημερομηνία της κινητοποίησης στην Αθήνα - είναι: Συσκέψεις και περιοδείες σε χώρους δουλιάς σε όλη την Ελλάδα. Συγκέντρωση και πορεία στην Αθήνα. Να εξεταστεί το ενδεχόμενο 24ωρης απεργίας. Να εκδοθεί ξενόγλωσση ανακοίνωση με την οποία θα ενημερώνονται οι τουρίστες για τα προβλήματα των εργαζομένων κατά τη διάρκεια εξορμήσεων σε λιμάνια, αεροδρόμια και διόδια κ. α.

Υπό αίρεση τα επιδόματα ανεργίας

Αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν να αγγιχτούν τα επιδόματα ανεργίας δήλωσαν οι συνδικαλιστές που πήραν μέρος στη χτεσινή σύσκεψη, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο ισοδυναμεί με οικονομικό στραγγαλισμό των εποχιακά εργαζομένων του κλάδου, που αποτελούν και την πλειοψηφία.

Το θέμα της κατάργησης ή της δραστικής περικοπής των επιδομάτων ανεργίας είχε τεθεί στο παρελθόν ανοιχτά από τον υπουργό Εργασίας, προκειμένου τα λεγόμενα παθητικά μέτρα κατά της ανεργίας να αντικατασταθούν με "ενεργητικά" - δηλαδή, μία ακόμα ενίσχυση των εργοδοτών, με παράλληλη μείωση των παροχών προς τους εργαζόμενους - επανέρχεται όμως στη δημοσιότητα με αφορμή έρευνα που διεξήγαγε για λογαριασμό του υπουργείου Εργασίας το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας που είδε χτες το φως της δημοσιότητας, το 65% των συνολικών επιδομάτων που καταβάλλει ο ΟΑΕΔ κατευθύνεται σε αναπληρωτές και φροντιστηριακούς καθηγητές, στους ξενοδοχοϋπαλλήλους και στους οικοδόμους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ