Τρίτη 22 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Εμεινε από "καύσιμα" η ΕΒΟ

Αμεση σύγκληση των οργάνων της ΓΣΕΕ, ζήτησαν με επιστολή τους τρία μέλη της ΕΕ της Συνομοσπονδίας, καθώς η κυβέρνηση προχωρά μέσα στη βδομάδα σε πρώτο "πακέτο" μετατάξεων 280 εργαζομένων και η επιχείρηση υπολειτουργεί λόγω έλλειψης παραγγελιών από το υπουργείο Αμυνας

Την άμεση συνεδρίαση των οργάνων της ΓΣΕΕ με θέμα τα σοβαρά προβλήματα που έχει δημιουργήσει η κυβερνητική πολιτική στην αμυντική βιομηχανία ΕΒΟ,αλλά και την προωθούμενη συρρίκνωση του προσωπικού της κατά 280 άτομα σε πρώτη φάση, ζητούν με επιστολή τους προς την Εκτελεστική Επιτροπή της Συνομοσπονδίας, τρία μέλη της, οι Γ. Μαυρίκος,Γ. Σταυρόπουλος και Χ. Κατσώτης.

Τέλη Μάη η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή τροπολογία στην οποία προβλέπονται 1.100 μετατάξεις εργαζομένων από τις επιχειρήσεις ΕΒΟ, ΠΥΡ ΚΑΛ και ΕΑΒ. Η σχετική τροπολογία αναμένεται να ψηφιστεί τις επόμενες μέρες, ωστόσο χτες το πρωί η διοίκηση της ΕΒΟ εξέδωσε ανακοίνωση, όπου γίνεται αναφορά στην τροπολογία και καλούνται οι εργαζόμενοι της επιχείρησης να καταθέσουν αιτήσεις για μετάταξη!Στο μεταξύ η επιχείρηση υπολειτουργεί, αφού δεν έχουν δοθεί από το υπουργείο Αμυνας παραγγελίες, ενώ σε επιχειρησιακό σχέδιο που εγκρίθηκε από την προηγούμενη διοίκηση της ΕΒΟ, γίνεται λόγος για 280 μετατάξεις αρχικά, αλλά και για επιπλέον πλεονάζον προσωπικό.

Στην επιστολή τους τα τρία μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ σημειώνουν ότι "η αμυντική βιομηχανία της χώρας πληρώνει τις συνέπειες των πολιτικών που έχουν εφαρμόσει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, υπονομεύοντας ταυτόχρονα την προοπτική σημαντικών παραγωγικών μονάδων, αλλά και τις κατακτήσεις των εργαζομένων στον κλάδο αυτό".

Συνεχίζοντας, επισημαίνουν ότι "μια από τις σημαντικές αυτές μονάδες είναι η ΕΒΟ, η οποία με μια άλλη πολιτική μπορεί να παίξει κρίσιμο ρόλο στην αμυντική βιομηχανία, να στηρίξει πολιτικές εθνικής ανεξαρτησίας και ανυπακοής απέναντι στους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς και την ίδια την Ευρωπαϊκή Ενωση, που πασχίζουν να την απαξιώσουν και τελικά να τη διαλύσουν".

Οι συνδικαλιστές υπογραμμίζουν ότι το συνδικαλιστικό κίνημα δεν έχει την πολυτέλεια να σιωπά και πως οι 1.650 εργαζόμενοι της ΕΒΟ περιμένουν άμεση παρέμβαση από τις μαζικές οργανώσεις. Η παρέμβαση - συνεχίζουν - πρέπει να γίνει τώρα, αφού η κυβέρνηση μέσα στη βδομάδα προχωρεί σε ένα πρώτο πακέτο μετατάξεων 280 εργαζομένων, μιλά για επιπλέον πλεονάζον προσωπικό και ταυτόχρονα έχει εγκαταλείψει το οποιοδήποτε επιχειρησιακό σχέδιο.

Σαν ενδεικτικά στοιχεία αυτής της κυβερνητικής τακτικής, αναφέρονται: "Πυρομαχικό 155mm ERA (Αναπτυξιακή Σύμβαση ΠΑ 4/97). Δεν έχει υλοποιηθεί λόγω οικονομικών προβλημάτων για αγορά υλικών και κάλυψη κόστους βλητικών δοκιμών. Η παραγγελία αυτή είναι σε συνεργασία ΕΒΟ - ΠΥΡΚΑΛ και η αξία της είναι 9 δισ. δραχμές.

Πυρομαχικό 84mm CARL GUSTAF. Τον Νοέμβριο του '96 γίνεται πρόταση προς ΓΕΑ για ανάληψη παραγγελίας σε συνεργασία με τη σουηδική εταιρία BOFORS. Σήμερα οι πληροφορίες δείχνουν ότι χάνεται η παραγγελία, η οποία είναι του ύψους των 9 δισ. δρχ.

Πυρομαχικό 105mm HEAT. Εχει γίνει δοκιμαστική λειτουργία και επιτυχείς βλητικές δοκιμές στο Ισραήλ. Ερώτηση από Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών προς ΕΒΟ για δυνατότητα παραγωγής (3/10/98). Απάντηση από ΕΒΟ ότι έχει τη δυνατότητα παραγωγής (10/11/98). Εκτοτε δεν έχουν λάβει καμιά απάντηση.

Πυρομαχικό Artemis 30mm τροχιοδεικτικά για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων. Περιμένουν εντολή από ΓΕΕΘΑ, που το πιθανότερο είναι να μην φτάσει ποτέ".

Για τους παραπάνω λόγους οι τρεις συνδικαλιστές ζητούν να γίνει συνεδρίαση της διοίκησης της ΓΣΕΕ ή της Εκτελεστικής Επιτροπής στο χώρο του εργοστασίου της ΕΒΟ στο Λαύριο.

Θέματα της συνεδρίασης προτείνουν να είναι: Η προοπτική της επιχείρησης και η ανάγκη μακρόπνοου επιχειρησιακού σχεδίου για την ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη του ομίλου. Η διασφάλιση των εργασιακών, ασφαλιστικών και των μισθολογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στον όμιλο ΕΒΟ. Ο συντονισμός και η κοινή δράση με άλλες μονάδες αμυντικής βιομηχανίας (ΠΥΡΚΑΛ, ΕΛΒΟ κλπ.).

Προτείνουν επίσης να προσκληθούν να πάρουν μέρος εκτός από το ΔΣ και τους εργαζόμενους της ΕΒΟ Λαυρίου, το ΕΚ Λαυρίου, τα σωματεία της ΠΥΡΚΑΛ, η ΠΟΕΜ και όποιοι άλλοι κριθεί ότι μπορούν να βοηθήσουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ