Τρίτη 22 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Σαράντα χρόνια δημιουργίας

Ολοκληρωμένη ιστορική παρουσίαση της 40χρονης καλλιτεχνικής πορείας του Βλάση Κανιάρη επιχειρείται για πρώτη φορά, στην έκθεση Βλάσης Κανιάρης - Αναδρομική,που εγκαινιάζεται σήμερα στην Εθνική Πινακοθήκη.Εκτίθενται 166 έργα (ζωγραφική, επίτοιχα και τρισδιάστατα αντικείμενα και περιβάλλοντα), που δημιούργησε ο καλλιτέχνης στη Ρώμη, το Παρίσι, το Βερολίνο και την Αθήνα και ανήκουν σε ελληνικές και ευρωπαϊκές συλλογές και μουσεία. Το υλικό οργανώθηκε σε 8 ενότητες και θα παρουσιαστεί σε τρία επίπεδα και σε τμήμα του κήπου.

Οπως ανέφερε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου η διευθύντρια της Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα,"πρωτότυπο, συναρπαστικό, πολλαπλά σημαίνον, το έργο του Βλ. Κανιάρη πλούτισε την ιστορία της ευρωπαϊκής πρωτοπορίας με ένα ιδιαίτερο κεφάλαιο, που φέρει ατομική σφραγίδα. Οταν θριάμβευε η σημειολογία ως θεωρητικό ερμηνευτικό εργαλείο, ο Βλ. Κανιάρης χρησιμοποίησε σημειολογικά τους εκφραστικούς του κώδικες για να ανακαλύψει, να φωτίσει, να σχολιάσει, να κρίνει, να καταγγείλει τα μεγάλα πολιτικά και κοινωνικά τραύματα του καιρού μας".

"Εναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της καλλιτεχνικής διασποράς της γενιάς του '60" χαρακτήρισε τον καλλιτέχνη η επιμελήτρια της έκθεσης Αννα Καφέτση,υπογραμμίζοντας ότι "η έκθεση επιχειρεί να δείξει τη συνοχή και τη συγκρότηση που έχει το έργο του από το 1945 έως σήμερα".

Παρών στη συνέντευξη Τύπου και ο καλλιτέχνης, αναφέρθηκε στην τελευταία ενότητα των έργων του, αλλά και στην τομή της δημιουργίας του στα τέλη του '58.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ