Πέμπτη 24 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στο Χρηματιστήριο και η ΕΤΒΑ

Αφού εξυγιάνθηκε με λεφτά του ελληνικού λαού και μετά από παραγραφή περίπου 1 τρισεκατομμυρίου δραχμών, η κυβέρνηση αποφάσισε να την εισαγάγει στο Χρηματιστήριο, αφού φέτος είναι η πρώτη χρονιά που εμφάνισε κέρδη

Την είσοδο και της ΕΤΒΑ στο χρηματιστηριακό τζόγο ανακοίνωσε χτες επίσημα ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης της Τράπεζας. Η ΕΤΒΑ, που εξυγιάνθηκε με λεφτά του ελληνικού λαού, διέγραψε θαλασσοδάνεια μεγαλοεπιχειρηματιών ύψους τουλάχιστον 1 τρισεκατομμυρίου δραχμών, επιδοτήθηκε από το δημόσιο με περισσότερα από 500 δισεκατομμύρια δραχμές, μείωσε το προσωπικό της κατά 323 άτομα, είναι πλέον καθαρή και κερδοφόρα, ώστε να πέσει στα χέρια του ιδιωτικού κεφαλαίου! Σύμφωνα με τον Ν. Χριστοδουλάκη, ως το τέλος του χρόνου θα έχει εισαχθεί στο Χρηματιστήριο πακέτο μετοχών περίπου 15%, ενώ η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση είναι ανοιχτή. Με νέα δεδομένα που θα ισχύσουν - αφού πλέον θα είναι μία ακόμα μερικώς ιδιωτικοποιημένη Τράπεζα - θα αλλάξει και ο όλος προσανατολισμός της, αφού σύμφωνα με τον διοικητή της, θα σταματήσει να έχει το ρόλο του εργοδότη, διότι "ο ρόλος της ΕΤΒΑ είναι να εξυγιαίνει και μετά να πουλάει" με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις επιχειρήσεις που παραμένουν ακόμα υπό την κατοχή της.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στην εισήγησή του ο διοικητής της ΕΤΒΑ Γ. Κασμάς, η Τράπεζα μετά από 8 χρόνια εμφανίζει κερδοφόρο αποτέλεσμα ύψους 10,5 δισεκατομμυρίων δραχμών, αν και το πρόγραμμα εξυγίανσής της προέβλεπε λειτουργικές ζημιές για το 1998 ύψους 4 δισεκατομμυρίων δραχμών. Για το 1999 προβλέπεται ότι τα κέρδη της θα ξεπεράσουν τα 20 δισεκατομμύρια δραχμές. Τα οικονομικά αυτά αποτελέσματα, που είναι πλέον αρκούντως δελεαστικά για το μεγάλο κεφάλαιο, προσπαθεί τώρα να εκμεταλλευτεί η κυβέρνηση για το νέο μεγάλο ξεπούλημα. Πάντως οι σχετικές δικαιολογίες των αρμοδίων, μόνο ως πρόκληση μπορούν να χαρακτηριστούν. Για παράδειγμα, ο κ. Κασμάς παρακάμπτοντας τα χρέη των επιχειρηματιών που η κυβέρνηση "έσβησε", ανέφερε χτες ότι "εάν έκλεινε η ΕΤΒΑ όταν αντιμετώπιζε τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα, τότε οι ζημιές για το ελληνικό δημόσιο θα ήταν 1 τρισεκατομμύριο δραχμές". Δεν είπε όμως λέξη για το γεγονός ότι τώρα που εξυγιάνθηκε με τα λεφτά του ελληνικού λαού, η κυβέρνηση αποφάσισε να παραδώσει τα κέρδη της στο ιδιωτικό κεφάλαιο!

Για την ιδιωτικοποίηση θα προσληφθεί ξένος μελετητής, ο οποίος θα αποφανθεί για τον τρόπο της μετοχοποίησης. Ωστόσο όμως η διοίκηση της ΕΤΒΑ επιθυμεί η μετοχοποίηση να προέλθει από την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χτες στη γενική συνέλευση, η ΕΤΒΑ μετά από μια τριετία εφαρμογής προγράμματος εκσυγχρονισμού, πέτυχε:

  • Να εκκαθαρίσει το χαρτοφυλάκιο δανείων της και συμμετοχών της και σήμερα να διαθέτει ένα από τα πλέον υγιή χαρτοφυλάκια.
  • Η καθαρή της θέση ξεπερνά τα 260 δισεκατομμύρια δραχμές και έχει υψηλό συντελεστή φερεγγυότητας. Επεκτείνει τις δραστηριότητές της στον Επενδυτικό και Εμπορικό Τομέα. (Στόχος είναι η δημιουργία υποκαταστημάτων σε διάφορα σημεία της χώρας, ενώ προτεραιότητα θα δοθεί στις Βιομηχανικές Περιοχές).
  • Εχει δεσπόζουσα θέση στο χώρο των Βιομηχανικών Περιοχών.
  • Διατηρεί το δικαίωμα έκδοσης ομολόγων.
  • Εχει αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο ισχυρό όμιλο εταιριών παροχής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ