Κυριακή 4 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ιστορία 2.600 χρόνων

Η Μασσαλία φέτος γιορτάζει τα 2.600 χρόνια της ίδρυσής της από Ελληνες αποίκους της αρχαίας Φώκαιας της Μικράς Ασίας. Με την ευκαιρία αυτής της επετείου, ο σκηνοθέτης Ζήνων Ράμμος ταξίδεψε τον περασμένο Αύγουστο στην Τουρκία και, με τη συνεργασία της Κοινότητας Νέας Φώκαιας Χαλκιδικής και του δημάρχου της Παλαιάς Φώκαιας, πραγματοποίησε τα γυρίσματα για τη δημιουργία του ντοκιμαντέρ με τίτλο "Παλαιά Φώκαια Μικράς Ασίας". Η πανέμορφη πόλη της Παλαιάς Φώκαιας είναι σήμερα κατάσπαρτη από αρχαιολογικά ευρήματα. Τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ συνεχίστηκαν στο προσφυγικό χωριό Νέα Φώκαια της Χαλκιδικής, εκεί που μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή εγκαταστάθηκε ένα μεγάλο μέρος των κατοίκων της Φώκαιας της Μικράς Ασίας, ενώ ένα επίσης μεγάλο μέρος εγκαταστάθηκε στην Παλαιά Φώκαια της Αττικής. Το ντοκιμαντέρ εκτός από την ελληνική, γυρίστηκε και στη γαλλική γλώσσα και θα προβληθεί στη Μασσαλία, στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων (Κυριακή, ΕΤ-1 16.15).

Περί διατροφής

Επίκαιρο και μεγάλο ιδιαίτερα αυτό το διάστημα είναι το θέμα της διατροφής. Ελλιπής είναι η ενημέρωση για το εάν ή όχι κινδυνεύει το περιβάλλον από την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων οργανισμών και σε ποιο βαθμό είναι δυνατόν να επηρεαστεί η υγεία του καταναλωτή. Ερωτηματικά υπάρχουν επίσης για το εάν ή όχι υπάρχουν οι κατάλληλοι μηχανισμοί ελέγχου οι οποίοι να ανταποκρίνονται στα νέα επιστημονικά δεδομένα. Η εκπομπή "Περί δια - τροφής", επιχειρεί να εξετάσει σε ένα πρώτο επίπεδο αυτούς τους προβληματισμούς, επικεντρώνοντας την προσοχή ιδιαίτερα στον τομέα των τροφίμων που προέρχονται από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς. Πολλοί τα αποκαλούν μεταλλαγμένα τρόφιμα και ορισμένοι νέα ή νεοφανή τρόφιμα. Στα ερωτήματα που απασχολούν τους καταναλωτές, απαντήσεις δίνουν ο καθηγητής της Γενετικής Σταμάτης Αλαχιώτης, η γιατρός Βιοπαθολόγος Χριστίνα Παπανικολάου, η γιατρός Αντωνία Τριχοπούλου και ο εκπρόσωπος της "Γκρίνπις" Νίκος Χαραλαμπίδης. Η σκηνοθεσία είναι του Γιώργου Μίχου, ενώ τις συνεντεύξεις πήρε η Βάσω Κανελλοπούλου (Δευτέρα, ΕΤ-1 19.00).

Ο μυστικός κόσμος των πουλιών

Στον "μυστικό" κόσμο των πελεκάνων ταξιδεύει ο φακός της οικολογικής σειράς ντοκιμαντέρ "Ο μυστικός κόσμος των πουλιών". Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης που φιλοξενεί τους πελεκάνους, αυτά τα μεγάλα και σπάνια πουλιά. Μια σπουδαία κληρονομιά για τους Ελληνες, αλλά συγχρόνως και μια τεράστια ευθύνη, γιατί από τις ενέργειές τους εξαρτάται η επιβίωση του πελεκάνου στην Ελλάδα και κατ' επέκταση στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι πελεκάνοι, μόνιμοι κάτοικοι πια των Βαλκανίων, περιπλανώνται ανάμεσα σε τρεις μεγάλους υγροβιότοπους της Βόρειας Ελλάδας. Στις λίμνες Πρέσπα και Κερκίνη της Μακεδονίας και στις λιμνοθάλασσες του Αμβρακικού. Η σκηνοθεσία είναι του Σταύρου Ιωάννου και το σενάριο της Αφροδίτης Παυλάκη (Τρίτη, ΝΕΤ 17.30).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ