Κυριακή 11 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η Γη της Επαγγελίας

Το αγαπημένο κινηματογραφικό παιδί του σκηνοθέτη Τζον Φορντ,η περίφημη "Ταχυδρομική άμαξα", θα μας μεταφέρει, σήμερα Κυριακή στη 01.00, από την ΕΤ - 3 και θα μας ταξιδέψει στο δρόμο για το Λορντσμπέργκ. Ο ίδιος ο Φορντ έγραψε την αρχική ιστορία και ο γιος του Πάτρικ Φορντ, σε συνεργασία με τον Φρανκ Νάγκεντ, τη μετέτρεψαν σε σενάριο. Ενα καραβάνι Μορμώνων αποίκων οδηγούνται σε μια καλύτερη γη, στη γη της Επαγγελίας, από έναν εκπαιδευτή αλόγων, τον Τράβις Μπλου. Καθώς αρχίζει η ταινία, οι Μορμώνοι ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν την αφιλόξενη πόλη, κάτω από την απειλή των όπλων. Μια ομάδα παρανόμων υποδεικνύουν τη γη της ευτυχίας, που επαγγέλλεται μια ζωή παραδεισένια σε μια επικίνδυνη περιοχή. Αυτό το πάντρεμα από παρανόμους, προσκυνητές σ' αυτές τις ομάδες είναι χαρακτηριστικό του Φορντ. Συμβολικά, οι Μορμώνοι αντιπροσωπεύουν όλους τους Αμερικανούς πιονέρους και είναι τυπικό γνώρισμα του σκηνοθέτη να εκφράζει ειρωνικά τα ιδεώδη του Αμερικανικού Εθνους μέσα από μια χούφτα εξόριστων. Τα πνευματικά ιδεώδη των ταξιδιωτών, όπως και των προσκυνητών, είναι ταυτόσημα με τα φυσικά τους ιδεώδη - να βρουν μια κοινότητα, όπου η πνευματική τους ελευθερία θα είναι απόλυτη και θα ταυτίζεται με την ελευθερία της απρόσκοπτης διακίνησης. Οι Μορμώνοι θα αντιμετωπίσουν πολλούς κινδύνους, την πείνα, τη δίψα, της άγριας και αδιάφορης φύσης, τους παράνομους - λες και αυτοί είναι νόμιμοι - τους καημένους τους ιθαγενείς, που βλέπουν τη γη των πατεράδων τους να πατιέται και να κατακτιέται από λευκούς, αλλά και τον ίδιο τους εαυτό που είναι στο χείλος της μισαλλοδοξίας. Μέσα στην ταχυδρομική άμαξα επιβαίνουν ένας νεαρός κατηγορούμενος για φόνο, μια πόρνη, ένας πλασιέ, ένας τραπεζίτης, μια έγκυος, σύζυγος αξιωματικού, ένας χαρτοπαίχτης και ένας γιατρός. Αυτοί οι άνθρωποι, οι τόσο διαφορετικοί μεταξύ τους θα ενώσουν την τύχη τους όσο διαρκεί το επικίνδυνο ταξίδι. Το ιππικό, ο από μηχανής θεός του αμερικανικού σινεμά, τους συνοδεύει - όμως και "ο θεός" θα τους εγκαταλείψει, γιατί παραείναι επικίνδυνο το τόλμημα. Η ταινία τιμήθηκε με Οσκαρ και απέσπασε πολλές άλλες διακρίσεις. Με τους Τζον Γουέιν, Τόμας Μίτσελ, Κλερ Τρεβορ, Τζον Καραντάιν και Τιμ Χολτ.

Ο Τζον Φορντ,που το πραγματικό του όνομα ήταν Σον Αλίσιους 'Ο Φίνεϊ, γεννήθηκε την πρώτη Φλεβάρη του 1895, στο Κέιπ Ελίζαμπεθ του Μέιν. Ηταν το δέκατο τρίτο παιδί της οικογένειας. Οι γονείς του, που είχαν έρθει από την Ιρλανδία, λίγο μετά τη γέννηση του Βενιαμίν τους, μετακόμισαν στο Πόρτλαντ Μέιν. Ο Τζον Φορντ, που έδειξε ενδιαφέρον από πολύ νέος για τον κινηματογράφο, άρχισε την καριέρα του στα στούντιο της Γιουνβέρσαλ σαν το "παιδί για όλες τις δουλιές". Εξελίχθηκε γρήγορα ως ένας από τους πιο σημαντικούς Αμερικανούς σκηνοθέτες και η κάθε ταινία αποτελεί και μια μεγάλη κινηματογραφική επιτυχία. Κάτι που έχει σημασία να ειπωθεί είναι ότι ο Φορντ δεν υπήρξε μονάχα ένας ταλαντούχος κινηματογραφιστής, αλλά και ένας θαρραλέος άνδρας, που, σ' εκείνα τα δύσκολα, τα μαύρα χρόνια, τα χρόνια της ντροπής, τα χρόνια του Μακαρθισμού, τόλμησε να σηκώσει το ανάστημά του και να υψώσει τη φωνή του. Σε μια Γενική Συνέλευση του Σωματείου Σκηνοθετών, άκουσε τον Σέσιλ ντε Μιλ να κατηγορεί πολλούς συναδέλφους ως συνοδοιπόρους των αριστερών και των κομμουνιστών. Ο Φορντ σηκώθηκε, πήρε το λόγο και είπε: "Το όνομα μου είναι Τζον Φορντ και γυρίζω γουέστερν. Ο Σέσιλ ντε Μιλ μπορεί να φτιάχνει αριστουργήματα, όμως δε μου αρέσει ως άνθρωπος και δε μου άρεσαν καθόλου αυτά που είπε εδώ απόψε το βράδυ...".

Και να σκεφτεί κανείς ότι στη δεκαετία του '50 ένας υπαινιγμός ήταν ικανός εκείνη την εποχή να καταστρέψει την καριέρα και την υπόληψη ενός ανθρώπου του θεάματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ