Κυριακή 11 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Βελιγράδι, μετά τη φωτιά

Του Νικολάου Θ. ΧΟΛΕΒΑ*

Οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ στο έδαφος της Γιουγκοσλαβίας σταμάτησαν, αλλά οι καταστροφές έμειναν. Εκτός από τις ανθρώπινες ζωές, πολλά και σημαντικά κτίρια της μοντέρνας αρχιτεκτονικής του μεσοπολέμου, όπως και της σύγχρονης αρχιτεκτονικής υπέστησαν ολική καταστροφή ή επλήγησαν βάναυσα.

Τα αρχιτεκτονικά αυτά μνημεία, που αποτελούν όχι μόνο πολιτιστική κληρονομιά της Σερβίας, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης, κατεδαφίστηκαν με αποτέλεσμα να χαθεί μια σημαντική αρχιτεκτονική μαρτυρία υψηλής ποιότητας. Ο σερβικός μοντερνισμός έχει μια ιδιαίτερη σημασία για τον πολιτισμό της Ευρώπης και των Βαλκανίων, χαρακτηρίζεται από μια ιδιάζουσα αισθητική έκφραση στην αρχιτεκτονική μορφολογία, για την οποία δούλεψαν σπουδαίοι Σέρβοι αρχιτέκτονες της εποχής του Μεσοπολέμου, οι οποίοι σπούδασαν και ζυμώθηκαν στις μεγάλες αρχιτεκτονικές σχολές της Κεντρικής Ευρώπης και ενστερνίστηκαν τις αρχές και τις επιδιώξεις του διεθνούς μοντέρνου κινήματος, μεταφέροντας τα διδάγματα αυτά στην πατρίδα τους μέσα από το έργο τους.

Τώρα που οι πολεμικές επιχειρήσεις τελείωσαν, μια έκθεση με τίτλο "Βελιγράδι 1999, η καταστροφή της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς" οργανώθηκε στην πρωτεύουσα της Γιουγκοσλαβίας. Οι οργανωτές της έκθεσης είναι: η Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου, η Επιτροπή για τη Σύγχρονη Αρχιτεκτονική, η Πολεοδομία, το Ινστιτούτο Προστασίας των Πολιτιστικών Μνημείων του Βελιγραδίου και το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης. Στο μικρό τετρασέλιδο κατάλογο που επιμελήθηκε ο καθηγητής της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Βελιγραδίου και "ψυχή" της όλης προσπάθειας δρ. Μίλος Πέροβιτς, που είναι και ελληνικής καταγωγής, δημοσιεύονται μια σειρά κτιρίων που είτε καταστράφηκαν ολοσχερώς είτε υπέστησαν μεγάλες ζημιές. Οπως ο ίδιος ο καθηγητής σημειώνει, στο κείμενο του καταλόγου έγινε αυστηρή επιλογή προκειμένου να εκτεθούν μόνο μερικά από τα πληγέντα κτίρια με κριτήριο την ιδιαίτερα υψηλή ποιότητα και σημασία της αρχιτεκτονικής τους. Ετσι παρουσιάζονται μεταξύ των άλλων έργα των Ν. Dobrovic και D. Bravsovan, που και οι δύο υπήρξαν πρωταγωνιστές της διεθνούς πρωτοποριακής αρχιτεκτονικής του μοντερνισμού, αναγνωρισμένοι και στη χώρα τους, αλλά και διεθνώς (και οι δύο υπήρξαν μέλη σερβικών επιστημονικών Ακαδημιών και επίτιμα μέλη του Βασιλικού Ινστιτούτου Βρετανών Αρχιτεκτόνων - RIBA). Αλλά και εκατοντάδες έργα σημαντικά άλλων αρχιτεκτόνων που καταστράφηκαν, όπως έργα των Krstic, αλλά και του αυτοκρατορικού αρχιτέκτονα του τσάρου N. P. Krasnov, ο οποίος εγκατέλειψε τη Ρωσία μετά την επανάσταση του 1917 και εργάστηκε δημιουργικά στο Βελιγράδι.

Ολα λοιπόν αυτά τα έργα και άλλα πολλά της σύγχρονης αρχιτεκτονικής παρουσιάζονται στη φωτογραφική έκθεση - καταγγελία που αυτή τη στιγμή λειτουργεί στην πληγωμένη πρωτεύουσα της Γιουγκοσλαβίας. Πιστεύουμε ότι θα 'ταν πολύ χρήσιμο και διδακτικό η έκθεση αυτή να έρθει και στην Ελλάδα στα πλαίσια της πολιτιστικής πολιτικής στο βαλκανικό χώρο και όχι μόνο.

Στο σημείο αυτό πρέπει να τονιστεί ότι πολλοί αρμόδιοι επιστημονικοί φορείς στην Ελλάδα ευαισθητοποιήθηκαν από πολύ νωρίς πάνω στο μεγάλο θέμα της καταστροφής της πολιτιστικής κληρονομιάς της Γιουγκοσλαβίας, όπως μεταξύ των άλλων η Σύγκλητος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Ιδρύματος, το ICOMOS, το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδας, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ) και άλλοι φορείς που με συγκεκριμένες ενέργειες έσκυψαν αποτελεσματικά στο πρόβλημα, όπως μεταξύ άλλων η επίσκεψη, που, μεσούντων των πολεμικών επιχειρήσεων, πραγματοποίησε αποστολή του ΕΜΠ με επικεφαλής τον πρύτανη Θ. Ξανθόπουλο, στα τέλη του Απριλίου 1999, όπου τέθηκαν οι βάσεις στενότερης συνεργασίας μεταξύ του πρώτου τεχνολογικού ιδρύματος της χώρας και του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου.

* Ο Νικόλαος Θ. ΧΟΛΕΒΑΣ είναι καθηγητής Αρχιτεκτονικής Μορφολογίας και Ρυθμολογίας του ΕΜΠ και αντιπροέδρος του ICCROM

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Πρότυπά» του ο Πικιώνης κι ο Τσαρούχης (2012-06-16 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2007-04-27 00:00:00.0)
Εργα Αλβάρο Σίζα στο Μπενάκη (2007-04-15 00:00:00.0)
Καταστρέφουν τη νεότερη αρχιτεκτονική κληρονομιά! (2004-02-18 00:00:00.0)
Αγνωστη λέξη ο «πολιτισμός» για το ΝΑΤΟ (2000-01-27 00:00:00.0)
Πρωτοπόρος αρχιτέκτονας εκτός κυκλωμάτων (1997-10-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ