Κυριακή 11 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ατζέντα εκδηλώσεων

Μια αλλιώτικη Αντιγόνη

Ως λυρική τραγωδία του έρωτα και του θανάτου, αντιμετώπισε τη σοφόκλεια "Αντιγόνη",ο σκηνοθέτης Νίκος Κούνδουρος,που φέτος "εισβάλλει" στην Επίδαυρο (16,17/7) με μια μουσικολυρική εκδοχή της τραγωδίας του Σοφοκλή, που φέρει τον τίτλο "Εγώ η Αντιγόνη".Η μετάφραση - διασκευή και το λιμπρέτο υπογράφει ο ίδιος ο σκηνοθέτης. Τη μουσική ο Μιχάλης Γρηγορίου,τη μουσική διεύθυνση ο Μίλτος Λογιάδης,τα κοστούμια ο Γιάννης Μετζικώφ,τα σκηνικά και τις μάσκες ο Δημήτρης Ζιάκας,τις χορογραφίες οι Νατάσσα Ζούκα,Αγγέλα Λύρα,τη διεύθυνση της χορωδίας ο Κωστής Κωνσταντάρας,τους φωτισμούς ο Νίκος Καβουκίδης.Οι ερμηνευτές της ενδιαφέρουσας, κατά Κούνδουρο "Αντιγόνης", είναι οι Δήμητρα Χατούπη, Χρίστος Τσάγκας, Μάνος Στλάκης, Κατερίνα Παυλάκη, Μιχάλης Αεράκης, Μανώλης Σορμαϊνης.Ως κορυφαίοι του γυναικείου και ανδρικού χορού τραγουδούν η Σαββίνα Γιαννάτου,η ηθοποιός Λυδία Κονιόρδου και ο βαρύτονος Τάσσης Χριστογιαννόπουλος.Συμμετέχουν η Ορχήστρα της Κρατικής Οπερας Σόφιας,η Χορωδία "Fonw Musikalis",ανδρικός και γυναικείος χορός.

Η άποψη του Νίκου Κούνδουρου για την παράσταση αυτή, αντιστρέφει το αριστοτελικό "εν αρχή ην ο λόγος", με το "Στην αρχή είναι η μουσική. Μια σύνθεση σε φόρμα ορατορίου, όπου η ορχήστρα, η χορωδία και τρεις τραγουδιστές εξιστορούν με τους δικούς τους τρόπους το αρχαίο παραμύθι της μικρής Αντιγόνης, κόρης του τυφλού βασιλιά Οιδίποδα. Δυο γεγονότα αναπτύσσονται παράλληλα. Οι θεατρίνοι του μπουλουκιού στο κέντρο και ολόγυρα μουσικοί, χορευτές και τραγουδιστές, ένας κόσμος μαγικός, ένα λουλουδιασμένο περιβόλι, ανθολογημένο από μνήμες λαϊκών τραγουδιών και ερανίσματα της τραγωδίας του Σοφοκλή".

Παράδοση με τζαζ ηχοχρώματα

Ενα ελληνικού τύπου τζαζ συγκρότημα, οι "Mode Plagal",θα φιλοξενηθούν από το Φεστιβάλ του Δήμου Πετρούπολης, στο "Θέατρο Πέτρας",την ερχόμενη Τετάρτη (14/7) στις 9.30μμ. Οι Θοδωρής Ρέλλος (σαξόφωνο, φωνή), Τάκης Κανέλλος (ντραμς), Κλέων Αντωνίου (κιθάρα, φωνή), Αντώνης Μαράτος (μπάσο), Αγγελος Πολυχρονίου (κρουστά), παίζουν, συνθέτουν, ανασυνθέτουν αρμονικά και γλυκά ήχους και στίχους παραδοσιακής και βυζαντινής μουσικής και πάμπολλα άλλα στοιχεία, δίνοντάς τους, με την τεχνοτροπία της τζαζ, funk ρυθμούς. Χαρακτηριστικοί είναι οι τίτλοι των κομματιών στον τελευταίο τους δίσκο "Mode Plagal II": "Funk Βεργίνα", "καλαματιανό", "κάλαντα" (για όλο το χρόνο), "Σάλωνα", "soia", "rock" και "ντάλα ήλιος".

Εικαστικά αντικείμενα

Εκθεση εικαστικών αντικειμένων παρουσιάζεται αυτές τις μέρες στην γκαλερί"Εκφραση" (Μεταξά και Φοίβης 11, Γλυφάδα). Εκτίθενται ζωγραφικά κουτιά τουΣπύρου Κουρσάρη και μάσκες της Λίλιαν Δεσύπρη.

Τα ζωγραφικά κουτιά του Σπ. Κουρσάρη, όπως σημειώνει ο ίδιος ο καλλιτέχνης, "είναι πολυμορφικά αντικείμενα, γλυπτικά, ζωγραφικά, εικαστικά παιχνίδια, με εικόνα χωρίς αρχή και τέλος, που αν τα περιστρέψουμε, ίσως μπορούμε να κάνουμε το γύρο του κόσμου, με πλοίο ή με αεροπλάνο. Αυτό γιατί έχουν κυλινδρικό σχήμα και διάφορα μεγέθη που προέρχονται από συσκευασίες προϊόντων και στη μετουσιωμένη μορφή τους δεν έχουν ημερομηνία λήξεως. Ο χρόνος τα κάνει πολύ προσωπικά και όταν τα εμπιστευτείτε, θα κρύψετε μέσα τα μυστικά σας, μικρά ή μεγάλα".

Για τις μάσκες η Λ. Δεσύπρη σημειώνει: "το μέσο που μετουσιώνει το συναίσθημα ή το πολλαπλασιάζει, που άλλοτε παίζει με την άκαμπτη αυταρέσκειά της, κι άλλοτε διαχειρίζεται κύματα ενέργειας, που όσο περισσότερο υπονοούνται, τόσο πιο ουδέτερη φαίνεται καμιά φορά. Το ποθούμενο που δεν αποκαλύπτεται, αλλά υπονοείται. Στη μάσκα ο καθένας βλέπει αυτό που θέλει να δει. Είναι ένα είδος πορτρέτου. Είναι θέμα ταλέντου".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2006-07-29 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2004-02-01 00:00:00.0)
Οπερέτα, παραμύθια και τραγούδια (2001-01-05 00:00:00.0)
Εθνικ και τζαζ ήχοι (2000-04-25 00:00:00.0)
Ενδιαφέρουσες προσκλήσεις (1999-05-05 00:00:00.0)
Τζαζ "έθνικ" (1996-10-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ