Πέμπτη 15 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΓΣΕΕ
"Πρασινογάλαζη" συναίνεση
  • Στηρίζοντας την κυβερνητική πολιτική, ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ ψήφισαν την πραγματοποίηση... συσκέψεων τον Σεπτέμβρη
  • Την ανάγκη αγωνιστικής, ταξικής δράσης των εργαζομένων πρόβαλε η ΔΑΣ

Τη "δημιουργική" στήριξη των κυβερνητικών επιλογών, αποφάσισε ουσιαστικά η Ολομέλεια της διοίκησης της ΓΣΕΕ,που συνεδρίασε χτες, καθώς ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ συναίνεσαν στη συνέχιση της απραξίας της Συνομοσπονδίας και για τους επόμενους μήνες. Αντίθετα, η ΔΑΣ υποστήριξε ξανά ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να αντιμετωπίσουν αγωνιστικά τη γενικευμένη επίθεση, που δέχονται και κάλεσε σε συμμετοχή στο σημερινό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα.

Η συνεδρίαση έγινε μέσα σε κλίμα πίεσης χρόνου, καθώς έγινε τηλεφώνημα για τοποθέτηση βόμβας στο κτίριο, που αποδείχτηκε φάρσα.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χ. Πολυζωγόπουλος υποστήριξε ότι ισχύουν οι θέσεις της ΓΣΕΕ για ανεργία, φορολογικό, ιδιωτικοποιήσεις, αλλοδαπούς εργαζόμενους και πρότεινε την πραγματοποίηση περιφερειακών συσκέψεων τον Σεπτέμβρη για την εξέταση της κατάστασης και νέα συνεδρίαση της Ολομέλειας, για τον καθορισμό της παρέμβασης της ΓΣΕΕ.

Με τις τοποθετήσεις του, συμφώνησε και ο γενικός γραμματέας Γ. Μανώλης,ενώ τη δική της πρόταση κατέθεσε η Αυτόνομη Παρέμβαση,μέσω του Α. Καλύβη.

ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ δεν παρέλειψαν να αναφερθούν σε σενάρια διάσπασης της ΓΣΕΕ. Ιδιαίτερα ο Χ. Πολυζωγόπουλος είπε ότι η κριτική που ασκείται στην πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ, έχει να κάνει με "μικροκομματικούς" στόχους. Επίθεση έκανε στο Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο,χαρακτηρίζοντάς το "μετονομασία της ΕΣΑΚ".

Ο Γ. Μαυρίκος,μέλος της ΕΕ της ΓΣΕΕ, σημείωσε ότι το κύριο ζήτημα για το συνδικαλιστικό κίνημα είναι η ενίσχυση των ταξικών χαρακτηριστικών του, σε αντίθεση με τη γραμμή της υποταγής και της συναίνεσης της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ.

Για το ΠΑΜΕ τόνισε ότι ο χαρακτηρισμός του προέδρου είναι λανθασμένος, και ότι γίνονται συνεχείς προσπάθειες διεύρυνσης των χαρακτηριστικών του, ενώ οι στόχοι του στηρίζονται και από διάφορα πολιτικά κόμματα, με τα οποία έχουν γίνει συναντήσεις.

Πρόσθεσε ότι το ΠΑΜΕ παρεμβαίνει αγωνιστικά για την ανεργία, το φορολογικό, το ασφαλιστικό, τις ιδιωτικοποιήσεις και τα άλλα ζητήματα και ότι τον Σεπτέμβρη θα είναι έτοιμο να κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, όπως και την περίοδο πραγματοποίησης της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.

Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για το πρόσφατο Συνέδριο της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ επιχείρησε να αμβλύνει τις αρνητικές εντυπώσεις από τη στάση της ΣΕΣ και να υπερασπιστεί τη συμμετοχή της ΓΣΕΕ, βρίσκοντας σύμφωνες και τις άλλες παρατάξεις, πλην της ΔΑΣ. Ο Γ. Μαυρίκος τόνισε ότι η ΣΕΣ είναι "εργαλείο της Κομισιόν", ότι βρίσκεται σε "διατεταγμένη υπηρεσία" και χαρακτήρισε "επικίνδυνες" τις απόψεις ότι μπορεί να λειτουργήσει θετικά για τους εργαζόμενους, υπό προϋποθέσεις. Υπογράμμισε, επίσης, ότι το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να αναζητήσει συμμαχίες με δυνάμεις που αντιστρατεύονται την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η ΓΣΕΕ, σχετικά με την ανεργία, ζητά την υλοποίηση των προτάσεων που έχει κάνει στα πλαίσια του διαβόητου Εθνικού Σχεδίου Δράσης,προτάσεις που όχι μόνο δεν αναιρούν την αντεργατική κυβερνητική πολιτική, αλλά και τη στηρίζουν σε πολλά σημεία.

Για τους αλλοδαπούς εργαζόμενους, υποστηρίζει ότι πρέπει να εφαρμοστεί η νομοθεσία, να επιδιωχτεί μόνο η νόμιμη εργασία και να έρχονται αλλοδαποί εργάτες μόνο με διακρατικές συμφωνίες. Για τις μετοχοποιήσεις και ιδιωτικοποιήσεις, ειπώθηκε απλώς ότι υπάρχουν σαν ζητήματα. Για το φορολογικό, ζητείται η εφαρμογή των δεσμεύσεων για το αφορολόγητο και την τιμαριθμοποίηση της κλίμακας. Επίσης, ετοιμάζεται έρευνα για την οικονομία, ενόψει της ΔΕΘ και η λειτουργία ενός "πολυδύναμου κέντρου" ενημέρωσης των εργαζομένων...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ