Πέμπτη 22 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΟΝΤΙΚΟΥ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΕΣΑΚ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Πάλη για το ωράριο

- Ποια είναι η κατάσταση στις τράπεζες, σε σχέση με την παραβίαση του ωραρίου εργασίας;

- Σχεδόν όλες οι τράπεζες στην Αθήνα και στην περιφέρεια, καταστρατηγούν το ωράριο συναλλαγών και εργασίας, στα πλαίσια του ανταγωνισμού και με στόχο την αρπαγή μεγαλύτερου μεριδίου της τραπεζικής αγοράς. Υπενθυμίζουμε ότι το ωράριο εργασίας στις τράπεζες έχει κυρωθεί με το νόμο 1483/84, που προβλέπει ωράριο συναλλαγών από τις 8π.μ. έως τις 2μ.μ. και την Παρασκευή από 8π.μ. έως 1.30μ.μ. και ωράριο εργασίας από τις 7.45π.μ. έως τις 3.30μ.μ. και την Παρασκευή από 7.40π.μ. έως τις 3μ.μ. Η εφαρμογή του νόμου δεσμεύει όλες τις τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα. Συνεπώς, η καταστρατήγηση του ωραρίου εργασίας και συναλλαγών είναι παράνομη ενέργεια, που οδηγεί σε εργασία 45 και 50 ωρών τη βδομάδα, τις περισσότερες φορές χωρίς υπερωριακή αποζημίωση. Το χειρότερο είναι ότι με τέτοια εξαντλητικά ωράρια, ο τραπεζοϋπάλληλος αποξενώνεται από το οικογενειακό και κοινωνικό του περιβάλλον.

- Πώς κρίνετε την παρέμβαση της ΟΤΟΕ για την αντιμετώπιση του προβλήματος;

- Καταρχήν θέλω να πω ότι η ηγεσία της ΟΤΟΕ ξέρει πολύ καλά τι συμβαίνει. Το ξέρει από τις επανειλημμένες καταγγελίες της ΕΣΑΚ Τραπεζών, από τα μηνύματα που έρχονται από τους ίδιους τους εργαζόμενους. Δυστυχώς, δεν κάνει τίποτα. Αυτό που έκανε ήταν να επικυρώσει την ασυδοσία, βάζοντας την υπογραφή της στην περιβόητη συμφωνία με τις τράπεζες για το 35ωρο - μαϊμού. Η ηγεσία της ΟΤΟΕ δε θέλει να κάνει τίποτα στην κατεύθυνση συντονισμού και οργάνωσης της πάλης των εργαζομένων ενάντια στην καταστρατήγηση του ωραρίου και στην ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, γιατί ουσιαστικά βάζει πλάτη, για να περάσει η αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, που εξυπηρετεί τα συμφέροντα και του τραπεζικού κεφαλαίου.

- Ευνοούνται οι εργαζόμενοι από τον τρόπο, με τον οποίο θα εφαρμοστεί από 1η Αυγούστου το λεγόμενο 35ωρο πιλοτικά στις τράπεζες;

- Σε 10 μέρες μπαίνει σε πιλοτική εφαρμογή το 35ωρο - μαϊμού, σε δύο καταστήματα και μία υπηρεσία κάθε τράπεζας. Η ΕΣΑΚ Τραπεζών από την πρώτη στιγμή κατήγγειλε ότι, στην ουσία, μέσω αυτής της συμφωνίας μεταξύ ΟΤΟΕ και τραπεζών ανοίγει ο δρόμος για ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και στις τράπεζες. Προειδοποιήσαμε την ΟΤΟΕ, αλλά πήραμε και την υπόθεση στα χέρια μας, ενημερώσαμε τους συναδέλφους και αρχίσαμε τη συγκέντρωση υπογραφών που καταδικάζουν τη συμφωνία αυτή. Οι τραπεζοϋπάλληλοι καταλαβαίνουν ότι μόνο για 35ωρο δεν πρόκειται και η υπογραφή της ΟΤΟΕ προκάλεσε την κατακραυγή τους. Στην ουσία πρόκειται για επικύρωση, από την ΟΤΟΕ, του σημερινού χάους που επικρατεί στα ωράρια συναλλαγών και εργασίας και άνοιγμα του δρόμου για σαρωτικές ανατροπές στα δικαιώματα των τραπεζοϋπαλλήλων, κάτι για το οποίο η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ πανηγύριζε κιόλας. Εμείς καλούμε τους εργαζόμενους να παραμερίσουν αυτές τις πλειοψηφίες και να περιφρουρήσουν με τον αγώνα τους τα δικαιώματά τους και να διεκδικήσουν ωράριο εργασίας Δευτέρα με Παρασκευή, από 8π.μ. έως 3μ.μ., με αύξηση αποδοχών.

Β. Ν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ