Τετάρτη 28 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΗ ΓΚΡΟΥΜΟΥΤΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΑΛΦΕΙΟΥΣΑΣ ΗΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΗΛΕΙΑΣ
Δε θα περάσει ο κανονισμός

- Τι σημαίνει για τους σταφιδοπαραγωγούς ο νέος κανονισμός για τη σταφίδα που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ενωση και αποδέχεται η ελληνική κυβέρνηση;

- Ο νέος κανονισμός για τη σταφίδα είναι το τελευταίο χτύπημα στους παραγωγούς. Η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης με εντολή της ΕΕ εκδιώκει ουσιαστικά ένα ακόμη εθνικό προϊόν, ξεκληρίζοντας συγχρόνως 25.000 αγροτικά νοικοκυριά που καλλιεργούν σταφίδα στην Πελοπόννησο. Ο κανονισμός αυτός είναι καταστροφικός και γι' αυτό βρίσκει τους παραγωγούς αντίθετους. Οχι μόνο τους δεσμεύει απέναντι στους εμπόρους, αφού τους αναγκάζει στη σύναψη συμβολαίων μαζί τους, αλλιώς τους απαγορεύει να πουλήσουν το προϊόν τους, αλλά πέφτει και η στρεμματική επιδότηση κατά 7% σε σχέση με πέρσι.

Αρα μειώνεται το εισόδημά τους. Και σα να μην έφτανε αυτό, ο κανονισμός αναγκάζει τον παραγωγό να διακινεί τη σταφίδα σε κιβώτια των 20-25 κιλών, τα οποία θα πρέπει να τα πληρώνει ο ίδιος! Υπολογίζοντας ότι κάθε κιβώτιο στοιχίζει 600 δραχμές, ο παραγωγός χάνει 30 χιλιάδες δραχμές επιπλέον στον τόνο! Αλλά ακόμη και όταν κάνει το συμβόλαιο με τον έμπορο, ο παραγωγός θα μάθει την τιμή με την παράδοση της παραγωγής! Τότε θα πάρει και το 70% της στρεμματικής επιδότησης και το υπόλοιπο 30% αργότερα. Μπορεί όμως και καθόλου γιατί με τις ποσοστώσεις μπορεί η ΕΕ να πει ότι η παραγωγή είναι μεγαλύτερη από όσο ορίζει και έτσι ο παραγωγός να χάσει και αυτό το μέρος της επιδότησης.

- Μιλήσατε για "τελευταίο χτύπημα" της κυβέρνησης προς τους σταφιδοπαραγωγούς. Τι προηγήθηκε εκ μέρους της και πού αποσκοπεί αυτή η πολιτική;

- Η κυβέρνηση, μέσω του πρώην υπουργού της Στ. Τζουμάκα διέλυσε τον Οργανισμό Σταφίδας, μέσα από τον οποίο οι παραγωγοί πέτυχαν να προωθούν το προϊόν τους προς όφελός τους. Η κυβέρνηση τον διέλυσε, διαλύοντας συγχρόνως μια περιουσία 50 δισεκατομμυρίων δραχμών. Πρόκειται για την περιουσία του Οργανισμού που φτιάχτηκε από τα λεφτά των ίδιων των παραγωγών, από τις κρατήσεις που τους γίνονταν. Είναι λεφτά που ανήκουν στους παραγωγούς.

Το ερώτημα είναι πού πήγαν. Ας τα δώσει η κυβέρνηση σε αυτή τη νέα ανώνυμη εταιρία που ετοιμάζει για να προστατέψει τη σταφίδα και τους παραγωγούς. Ας αγοράσει η ίδια τα κιβώτια για τη σταφίδα αντί να τα πληρώσουν οι παραγωγοί από την τσέπη τους Εκτός αυτού, διέλυσε και το συνεταιριστικό κίνημα και δημιούργησε τις "ομάδες παραγωγών". Πρόκειται για μέρος της γνωστής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θέλει να κατεβάσει την αγροτική παραγωγή στην Ελλάδα σε μονοψήφιο αριθμό.

- Πώς προτίθεστε να αντιδράσετε σε αυτή την εξέλιξη;

- Θα παλέψουμε για να μην περάσει ο κανονισμός που μας οδηγεί στο ξεκλήρισμα. Τον έχουν χρόνια ετοιμάσει, αλλά η κυβέρνηση δεν τολμούσε να τον εφαρμόσει ακριβώς επειδή γνωρίζει τις αντιδράσεις. Ηδη ξεκινήσαμε συσκέψεις στα χωριά. Στα Καράτσουλα Ηλείας, που έχει μεγάλη σταφιδοπαραγωγή, δημιουργήθηκε συντονιστική επιτροπή με τη συμμετοχή πλήθους παραγωγών που ήδη φτιάχνουν το πρόγραμμα της δράσης. Στο τέλος της βδομάδας θα προχωρήσουμε σε δυναμική κινητοποίηση στη νομαρχία και έπεται συνέχεια.

Γρ. Τρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ