Τετάρτη 28 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Καταργούν σχολεία με πρόσχημα την αποτυχία των μαθητών

Αποπροσανατολιστική η στάση της πλειοψηφίας της ΕΛΜΕ, που εστιάζει το πρόβλημα στην απώλεια οργανικών θέσεων των καθηγητών

Ο "στόχος" της μείωσης του μαθητικού δυναμικού και των δαπανών για την παιδεία, που διέπει τη "φιλοσοφία" της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, "χτύπησε" και τα σχολεία του Νομού Ηρακλείου Κρήτης. Τρία ενιαία Λύκεια, στο Δήμο Ηρακλείου και άλλα τρία ΤΕΛ στην επαρχία - σε σύνολο 36 - απειλούνται με κατάργηση, ενδεχόμενο που, από τη μία πλευρά, θα εντείνει τα μαθησιακά προβλήματα, υπερφορτώνοντας τις σχολικές αίθουσες με μαθητές, διαφορετικού μάλιστα επιπέδου - κάτι που, με τη σειρά του, πιθανόν να εξαναγκάσει πολλούς σε εγκατάλειψη του σχολείου. Από την άλλη, η κατάργηση αυτών των σχολείων και η μεταφορά ή η συγχώνευσή τους με άλλα, θα αυξήσει την ήδη μεγάλη απόσταση (μέχρι και 25 χιλιόμετρα) που πρέπει να διανύσουν μαθητές των χωριών για να φτάσουν στα σχολεία. Κάποιοι ίσως "επιλέξουν" να μην το κάνουν...

Πρόσχημα για την κατάργηση των συγκεκριμένων σχολείων - πρόκειται για το 10ο στα Καμίνια (συγκρότημα Τάλου), το 13ο στη Θέρισσο και το 11ο στην περιοχή Χρυσοβαλάντου - το υψηλό ποσοστό αποτυχίας των μαθητών της Β Λυκείου, στις πρόσφατες εξετάσεις. Στόχος, η ολοκληρωτική ισοπέδωση όσων από τα παιδιά των παραπάνω σχολείων καταφέρουν να περάσουν στις εξετάσεις του Σεπτέμβρη. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με έγγραφο της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της περιοχής, τα παραπάνω Λύκεια θα συγχωνευτούν με άλλα, όπου το επίπεδο των μαθητών είναι πολύ υψηλότερο. "Αποτέλεσμα θα είναι η αδυναμία των μαθητών να παρακολουθήσουν τα μαθήματα και η εξώθησή τους τελικά στο περιθώριο της σχολικής δραστηριότητας", είπε χαρακτηριστικά στο "Ρ" ο Δημήτρης Σουλιωτάκης,πρόεδρος της Ενωσης Γονέων του Δήμου Ηρακλείου.

Αποπροσανατολιστική η στάση της ΕΛΜΕ

Την ίδια στιγμή, η πλειοψηφία της ΕΛΜΕ της περιοχής κλείνει τα μάτια στο πρόβλημα και εστιάζει μόνο στην τύχη των καθηγητών που διδάσκουν στα υπό κατάργηση σχολεία. Αφήνουν στο απυρόβλητο την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που επιβάλλει τις καταργήσεις των σχολείων. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε συνάντηση των καθηγητών των τριών σχολείων που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο Ηράκλειο, ο προσκείμενος στο ΣΥΝ πρόεδρος της ΕΛΜΕ κ. Αλεξάκης και τα προσκείμενα σε ΠΑΣΟΚ μέλη αρνήθηκαν να γίνει συζήτηση επί της ουσίας του προβλήματος. Αρον - άρον αποφάσισαν να μεταβούν στο νομάρχη, ζητώντας του να μην καταργηθούν τα τρία σχολεία. Ο ίδιος τους απάντησε πως: "Οπως με διαβεβαίωσε ο Γ. Ανθόπουλος τα τρία σχολεία δε θα καταργηθούν".(Δηλαδή μπορεί να κλείσουν κάποια άλλα;).

"Πρόκειται για μία στημένη διαδικασία", σχολίασε στο "Ρ" ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης."Ανέλαβαν από κοινού νομάρχης και πλειοψηφία της ΕΛΜΕ να αποπροσανατολίσουν τον κόσμο από την αιτία του κακού, που είναι η ίδια η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Ακόμα κι αν η κυβέρνηση αναστείλει την κατάργηση των Λυκείων, το ζήτημα θα εμφανιστεί την επόμενη χρονιά, με ακόμα περισσότερα προβλήματα", μας λέει. Ο ίδιος ξεκαθαρίζει πως η επιχείρηση κατάργησης σχολείων εξυπηρετεί την κυβερνητική τακτική τοποθέτησης ταξικών φραγμών στα σχολεία. Παρόμοια είναι και η άποψη του Αντ. Σοφίου,καθηγητή στο 1ο ΤΕΕ του Δήμου. "Η κατάργηση σχολείων είναι συνέπεια του νόμου, τονίζει, και θα τη βρούμε μπροστά μας". Στην ίδια κατεύθυνση, η Αρετή Σπαχή,αντιπρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηρακλείου, τόνισε στο "Ρ", αμέσως μετά τη σύσκεψη των καθηγητών, πως "οι προσπάθειες που εστιάζονται απλά στο να μη χαθούν οι οργανικές θέσεις στα σχολεία αυτά λειτουργούν παραπλανητικά. Καταστρατηγούν και τις θέσεις της Ομοσπονδίας, που είναι η κατάργηση των αντιλαϊκών αντιεκπαιδευτικών νόμων". Αυτό είναι και το αίτημα των μαθητών της περιοχής, όπως τουλάχιστον το κατέθεσε ο Δημόκριτος Σαλούστρος,μέλος του Συντονιστικού Μαθητών στο νομό και μαθητής στο 10ο Λύκειο. "Η κυβέρνηση θέλει να καταργήσει τα σχολεία γιατί, λέει, δεν υπάρχουν μαθητές. Κατ' αρχήν, αυτή τους διώχνει με το εξεταστικό σύστημα που επέβαλε. Από την άλλη, εμείς ζητάμε να μη στοιβαζόμαστε σε μια αίθουσα, όπως θα γίνει αν καταργηθούν τα σχολεία", μας λέει. Ενώ επισημαίνει πως θα προκύψει πρόβλημα στη μεταφορά κάποιων μαθητών στα σχολεία "κι έτσι κάποιοι θα τα παρατήσουν".

  • Τα αποτελέσματα στα παραπάνω σχολεία, στις εξετάσεις των μαθητών της Β Λυκείου, είναι τα ακόλουθα: 10ο: Από τους 79 παραπέμπονται για τον Σεπτέμβρη οι 59. 11ο: Από τους 101 παραπέμπονται οι 62. 13ο: Από τους 45 παραπέμπονται οι 34.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ