Πέμπτη 29 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Συλλήψεις και ανακρίσεις υπόπτων για τη σφαγή στο Γκράτσκο

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Τη σύλληψη τεσσάρων υπόπτων που ανακρίνονται σε σχέση με την αποτρόπαια σφαγή των 14 Σέρβων χωρικών την περασμένη βδομάδα στο χωριό Γκράτσκο, ανακοίνωσε χτες η διοίκηση της "KFOR". Το ίδιο 24ωρο, στο κοιμητήριο του χωριού, όπου γινόταν η τελετή κηδείας των 14 θυμάτων, ο θρήνος αναμειγνύονταν με την οργή, αλλά και την αποφασιστικότητα των Σέρβων να παραμείνουν στις εστίες τους, παρά την έξαρση της βίας στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της "KFOR", Γιαν Τζούστεν, οι τέσσερις άνδρες συνελήφθησαν χτες νωρίς το πρωί και οδηγήθηκαν για ανάκριση σχετικά με τη σφαγή των χωρικών, δίχως ωστόσο να τους απαγγελθούν κατηγορίες. Οι τέσσερις συνελήφθησαν στη διάρκεια ερευνών που διενήργησαν Βρετανοί στρατιώτες σε σπίτια του Γκράτσκο και σε άλλα της παρακείμενης πόλης Λιπλτζιάν. Ο Τζούστεν, εντούτοις, δεν αποκάλυψε ούτε την εθνικότητα των υπόπτων ούτε άλλα στοιχεία για την ταυτότητά τους...

Τέλος, ο ΝΑΤΟικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε την είδηση που μετέδωσαν νωρίτερα γιουγκοσλαβικά μέσα ενημέρωσης, πως το προηγούμενο 48ωρο άλλοι δύο Κοσσοβάροι Σέρβοι βρέθηκαν νεκροί μέσα στο αυτοκίνητό τους στη βόρεια πόλη Βούτσιτρν, όπως και το φόνο τριών Κοσσοβάρων Αλβανών και ενός Βόσνιου Μουσουλμάνου στο Πετς.

  • Δύο παιδιά από την Αλβανία, ηλικίας μόλις 10 και 12 χρόνων, σκοτώθηκαν αργά το βράδυ της Τρίτης όταν πάτησαν σε ναρκοπέδιο στη μεθοριακή με το Κόσσοβο περιοχή Τροπόγιε. Το τραγικό περιστατικό σημειώθηκε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες...
Απ' τη... Ρώμη ο Ρουγκόβα διαψεύδει το "ρήγμα" με "UCK"

"Δεν υπάρχει πόλεμος μεταξύ μας... Εχουμε καλές σχέσεις με τον "UCK"", υποστήριξε ο ηγέτης του "Δημοκρατικού Συνδέσμου Κόσσοβου" Ιμπραήμ Ρουγκόβα σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου στη Ρώμη, όπου παραμένει ακόμη, αποφεύγοντας συστηματικά την οριστική μετάβασή του στο Κόσσοβο.

Παρά τις διαψεύσεις του Ρουγκόβα για το "τέλμα" στο οποίο φημολογείται εντόνως πως έχουν περιέλθει οι σχέσεις της παράταξής του με τον "UCK", οι ερωτήσεις των Ιταλών δημοσιογράφων ήταν κάτι παραπάνω από επίμονες. Αλλωστε, κανείς από τους εκπροσώπους του Τύπου δεν είχε ξεχάσει την 15 Ιούλη, οπότε ο Ρουγκόβα επισκέφθηκε το Κόσσοβο μόνον για έξι ώρες, επιστρέφοντας αμέσως στη Ρώμη, όπου εξακολουθεί να φιλοξενείται από την ιταλική κυβέρνηση.

Ωστόσο, το παράπονο του Ρουγκόβα για το γεγονός πως κανένα στέλεχος της παράταξής του δεν προσκλήθηκε στην προγραμματισμένη γι' αυτή την Παρασκευή σύνοδο του Σαράγεβο για τη λεγόμενη ανοικοδόμηση των Βαλκανίων, έριξε εμμέσως φως στο "μυστήριο". Ο Ρουγκόβα μπορεί να αποφεύγει τις συχνές συναντήσεις με τα στελέχη του "UCK", μόνον που το πραγματικό του "πρόβλημα" δεν είναι ο "Απελευθερωτικό Στρατός του Κόσσοβου", αλλά το γεγονός πως έχει, προς το παρόν τουλάχιστον, "ξεχαστεί" και "παραμεριστεί" ολότελα από τις μεγάλες δυνάμεις (ΗΠΑ, ΕΕ), που έως πρότινος (και έως την πραγματοποίηση των ΝΑΤΟικών επιδρομών στην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας) τον υποστήριζαν...

Μιλώντας για τη διάσκεψη κορυφής στο Σαράγεβο και τη συμμετοχή παραγόντων ή στελεχών από παρατάξεις της Βαλκανικής, αξίζει να σημειωθεί πως πρόσκληση για συμμετοχή έλαβε χτες ο Ντράγκοσλαβ Αβράμοβιτς.Σήμερα ο Αβράμοβιτς είναι στέλεχος της αντιπολιτευτικής και λεγόμενης Συμμαχίας για την Αλλαγή και είναι γνωστότερος περισσότερο για την περίοδο που θήτευσε ως διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας. Ο Αβράμοβιτς δήλωσε πως η πρόσκληση του επιδόθηκε από την πρεσβεία της Φιλανδίας, που αυτό το εξάμηνο προεδρεύει της ΕΕ. Από την ίδια χώρα έχει προσκληθεί να παραστεί και ο Βέραν Μάτιτς (πρόεδρος της "Ενωσης Ανεξάρτητων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης"), όχι όμως και οι επίσημες κρατικές της Γιουγκοσλαβίας!

Το στρατοδικείο δέχτηκε την κατάθεση Τζίντζιτς

Η "έκπληξη" ήρθε χτες για τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία που "προέβλεπαν" την "πιθανή φυλάκιση" του αντιπολιτευόμενου Σέρβου πολιτικού Ζόραν Τζίντζιτς λόγω της κλήτευσης που είχε δεχτεί από το στρατοδικείο για την απουσία του από τη Σερβία την περίοδο που η χώρα είχε κηρυχτεί σε κατάσταση πολέμου εξαιτίας των ΝΑΤΟικών επιδρομών...

Ο 46χρονος Ζόραν Τζίντζιτς (αρχηγός του "Δημοκρατικού Κόμματος") παρουσιάστηκε χτες στο στρατοδικείο του Βελιγραδίου, προκειμένου να απαντήσει στην κατηγορία αποφυγής της επιστράτευσης στη διάρκεια των επιδρομών. Το στρατοδικείο δέχτηκε την κατάθεσή του ότι, δηλαδή, δεν του είχε επιδοθεί νόμιμα η κλήση για επιστράτευση. Ως εκ τούτου το στρατοδικείο αποφάσισε να του επιτραπεί να παραμείνει ελεύθερος για όσο καιρό συνεχιστεί η διαδικασία.

Μετά το τέλος της χτεσινής διαδικασίας, ο Τζίντζιτς έφυγε από το στρατοδικείο μην ξεχνώντας να προβεί σε γνωστού περιεχομένου δηλώσεις: "Θα συνεχίσουμε" είπε "να απαιτούμε την παραίτηση του Μιλόσεβιτς".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ