Σάββατο 31 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εγκαλεί την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαλεί την Ελλάδα και τη Γερμανία - απευθύνοντας αιτιολογημένη γνώμη, που αποτελεί δεύτερο στάδιο προειδοποίησης - για κακή εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας που αφορά την άσκηση των πολιτικών δικαιωμάτων των κατοίκων της χώρας που κατάγονται από άλλο κράτος - μέλος της ΕΕ.

Πρόκειται για το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι και οι σχετικές οδηγίες μνημονεύονταν στη Συνθήκη του Μάαστριχτ και επιβεβαιώθηκαν με τη Συνθήκη του Αμστερνταμ.

Οσον αφορά την Ελλάδα, η Επιτροπή εκτιμά ότι οι παραβάσεις, που συνίστανται σε διακριτική μεταχείριση ως προς το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι των υπηκόων άλλων χωρών - μελών της ΕΕ, σημειώθηκαν στις δημοτικές εκλογές, ενώ για τη Γερμανία στις δημοτικές (Σαξονία, Βαυαρία) και στις ευρωεκλογές. Προειδοποιεί μάλιστα τις δύο χώρες ότι αν δε στείλουν ικανοποιητικές απαντήσεις μέσα στους δύο επόμενους μήνες, μπορεί να προσφύγει στο Δικαστήριο.

Ειδικότερα για την Ελλάδα, θεωρείται "διάκριση" από την Επιτροπή η προϋπόθεση που τίθεται μόνον για τους προερχόμενους από άλλες χώρες - μέλη της ΕΕ, και όχι για τους Ελληνες, να είναι δημότες τουλάχιστον δύο χρόνια πριν εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους της περιοχής.

Η Επιτροπή εκφράζει επίσης επιφυλάξεις για τις διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας που απαγορεύουν στους υπηκόους άλλων κρατών - μελών, που επιθυμούν να ψηφίσουν ή να εκλεγούν στην Ελλάδα, να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα και στη χώρα καταγωγής τους.

Η Επιτροπή θεωρεί ότι είναι δικαίωμα κάθε χώρας - μέλους της ΕΕ να επιτρέψει ή να απαγορεύσει στους δικούς της υπηκόους που διαμένουν στο εξωτερικό να συμμετάσχουν στις εκλογές στη χώρα καταγωγής τους, αλλά ως χώρα υποδοχής δεν έχει δικαίωμα να επεμβαίνει σ' αυτή την επιλογή, η οποία δεν είναι υποχρεωτική ούτε από τη Συνθήκη ούτε από τις σχετικές οδηγίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ