Σάββατο 31 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Ολα για να διατηρηθεί το "καλό κλίμα"

Το "καλό κλίμα" που επικράτησε στις ελληνοτουρκικές συνομιλίες ήταν αυτό που θέλησαν να "κρατήσουν" και να επισημάνουν αρμόδιοι παράγοντες του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, χτες, μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου του ελληνοτουρκικού διαλόγου. Το "καλό κλίμα", άλλωστε, ήταν ο κύριος στόχος της συζήτησης που συμφώνησαν να ξεκινήσουν για ήσσονος σημασίας ζητήματα οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, με προφανή στόχο να το αξιοποιήσουν για να φτάσουν σε μια συζήτηση για τα μεγάλα.

Χτες στην Αθήνα, μετά το τέλος των συνομιλιών, πηγές του ελληνικού ΥΠΕΞ έλεγαν ότι οι συνομιλίες θα επαναληφθούν με την ίδια ακριβώς ατζέντα στα μέσα Σεπτέμβρη. Οι ίδιες πηγές έλεγαν, επίσης, ότι οι επιτροπές, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, δεν αντάλλαξαν κανένα χαρτί. Αντάλλαξαν, όμως, ιδέες για την προώθηση των σχέσεων και της συνεργασίας, σε οικονομικό, εμπορικό και τουριστικό τομέα, καθώς και για την προστασία του περιβάλλοντος. Σύμφωνα, πάντα, με το ελληνικό ΥΠΕΞ, στη συζήτηση για τα θέματα της τρομοκρατίας, οι Τούρκοι αξιωματούχοι ήταν ιδιαίτερα προσεκτικοί και απλώς μετέφεραν το σφυγμό της τουρκικής κοινής γνώμης για τη δράση του ΡΚΚ. Προφανώς, η Αγκυρα δεν επιθυμεί να διαταραχτεί το "καλό κλίμα", που οδηγεί σε μια συζήτηση για τα θέματα που έχει εγείρει σε βάρος της Ελλάδας...

Δίνοντας μια "ιδέα" για το περιεχόμενο της συζήτησης, παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας επισήμαναν ότι οι συνομιλητές κατέγραψαν ιδέες για τη συμμετοχή ελληνικών εταιριών στη διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων που έχει ξεκινήσει η τουρκική κυβέρνηση. Επίσης, αναζητήθηκαν οι δυνατότητες για τη δημιουργία κοινοπραξιών μεταξύ εταιριών των δύο χωρών, προκειμένου να λάβουν μέρος στη διαδικασία "ανασυγκρότησης" των Βαλκανίων. Μίλησαν, ακόμη, για τη δημιουργία κοινών προγραμμάτων προβολής των τουριστικών δυνατοτήτων των δύο χωρών.

Παπανδρέου - Τζεμ

Συνάντηση μισής περίπου ώρας είχαν χτες στο Σεράγεβο οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Γιώργος Παπανδρέου και Ισμαήλ Τζεμ, αντίστοιχα.

Αναφερόμενος στο θέμα αυτό, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης τόνισε ότι στη συνάντηση έγινε αποτίμηση των συνομιλιών των αντιπροσωπειών των δύο χωρών. Διαπιστώθηκε ότι οι συζητήσεις έγιναν σε καλή ατμόσφαιρα και θα επαναληφθούν το Σεπτέμβρη.

Ερωτηθείς, εξάλλου, εάν αλλάζει η πολιτική της κυβέρνησης στο θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η πολιτική της κυβέρνησης στο θέμα αυτό είναι γνωστή, σταθερή και δε μεταβάλλεται.

Σύμφωνα, εξάλλου, με πληροφορίες, στη συνάντηση Παπανδρέου - Τζεμ επισημάνθηκαν οι τομείς πιθανών συνεργασιών μεταξύ των δύο χωρών και το Σεπτέμβρη θα εξεταστούν τα θέματα αυτά με πιο συστηματικό τρόπο.

Θα ακολουθήσει τρίτη φάση του διαλόγου, όπου προβλέπεται και η συγκρότηση επιτροπών, στις οποίες θα πάρουν μέρος και εκπρόσωποι συναρμοδίων υπουργείων, προκειμένου να προχωρήσει η συνεργασία στους τομείς, όπου υπάρχει συμφωνία.

O Ντεμιρέλ

Τη δυνατότητα ειρηνικής και φιλικής συμβίωσης Ελλάδος και Τουρκίας, παρά τις μεταξύ τους διαφωνίες, τόνισε ο Τούρκος Πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Ιμβρο. "Μεταξύ γειτόνων υπάρχουν πάντα διαφωνίες και προβλήματα. Θα καταβληθούν προσπάθειες για την ειρηνική επίλυση των προβλημάτων αυτών", είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Τον Σ. Ντεμιρέλ υποδέχτηκαν στην Ιμβρο τοπικοί παράγοντες και ο δήμαρχος της Ιμβρου Χαλίλ Ρουστού Ακγκιουν και τον ενημέρωσαν για θέματα τοπικού ενδιαφέροντος.

Το πρακτορείο ΑΝΑΤΟΛΗ μεταδίδει ότι ο Σ. Ντεμιρέλ δήλωσε: "Η Τουρκία έζησε ειρηνικά τα τελευταία 75 χρόνια. Μεταξύ των γειτόνων υπάρχουν πάντα προβλήματα. Με τον καιρό οι άνθρωποι μαθαίνουν να ζουν με ένα μέρος των προβλημάτων αυτών. Η Τουρκία κινείται ως ένα μεγάλο κράτος, είναι δηλαδή υπέρ της επίλυσης των θεμάτων με υπομονή και λογική". "Με εχθρότητα δε φθάνει κανείς πουθενά, μπορεί όμως να φθάσει με φιλία", είπε ο Τούρκος πρόεδρος και κατέληξε: "Η Τουρκία ανταποκρίθηκε πάντοτε φιλικά στη φιλική στάση".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συζήτηση για τη διαδικασία των «διευθετήσεων» (2010-01-30 00:00:00.0)
Το καθεστώς των δύο πλευρών πρώτο θέμα στις απευθείας συνομιλίες (2001-12-12 00:00:00.0)
Αρχισαν τα... όργανα (2000-09-02 00:00:00.0)
Στο τραπέζι του διαλόγου (2000-05-11 00:00:00.0)
Ολοταχώς για εφ' όλης της ύλης διάλογο (1999-12-14 00:00:00.0)
Τουρκικές αιχμές κατά της Ελλάδας (1998-09-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ