Τρίτη 3 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Διεθνές Συνέδριο Κλασικών Σπουδών

Θα πραγματοποιηθεί στην Καβάλα (24 - 30/8)

Στην Καβάλα θα πραγματοποιηθεί (24 - 30/8) το 11ο Συνέδριο της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Εταιρειών Κλασικών Σπουδών (FIEC), το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κ. Στεφανόπουλου, και διοργανώνεται με την ηθική και οικονομική υποστήριξη ελληνικών πανεπιστημίων, των υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού, ιδρυμάτων, της ΤΑ και άλλων πολιτειακών και ιδιωτικών φορέων.

Τα συνέδρια της Ομοσπονδίας αυτής, που ιδρύθηκε το 1948, πραγματοποιούνται κάθε πέντε χρόνια σε μια από τις χώρες - μέλη της. Η Ομοσπονδία επέλεξε την Ελλάδα για το 11ο συνέδριό της και πρόεδρό του τον καθηγητή Νικόλαο Λιβαδάρα. Λόγω όμως του θανάτου του Ν. Λιβαδάρα η προεδρία ανατέθηκε στην ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Χριστίνα Δεδούση, ενώ γενικός γραμματέας εκλέχθηκε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Κ. Α. Μανάφης.

Πριν την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου, στις 24/8 (9 π.μ.) θα πραγματοποιηθεί η 25η Γενική Συνέλευση των εκπροσώπων των επιστημονικών φορέων - μελών της FIEC. Το απόγευμα της ίδιας μέρας θα κηρυχτεί η έναρξη των εργασιών του συνεδρίου, με προσφώνηση της προέδρου του, ενώ την εναρκτήρια ομιλία θα κάνει ο ακαδημαϊκός Ευάγγελος Μουτσόπουλος. Στη συνέχεια οι σύνεδροι θα παρακολουθήσουν στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων την παράσταση του "Αμφι - Θεάτρου" με την "Ελένη" του Ευριπίδη.

Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν 570 σύνεδροι από 45 χώρες και θα παρουσιαστούν 300 περίπου επιστημονικές ανακοινώσεις και διαλέξεις. Μεταξύ των θεμάτων που θα απασχολήσουν τις εισηγήσεις είναι και τα εξής: Μακεδονία και Θράκη. Συνάντηση του Χριστιανισμού με τον ελληνισμό. Βιογραφία και αυτοβιογραφία στην ελληνική και λατινική λογοτεχνία της αυτοκρατορικής εποχής. Η εικόνα του ποιητή στην αρχαία Ελλάδα. Οι ρωμαϊκές αποικίες στον ελληνικό κόσμο. Τραγωδία και πολιτική. Αρχαίες θεωρίες για τη γλώσσα και το ύφος. Αποδοχή του αρχαίου κόσμου από τους βυζαντινούς συγγραφείς. Λεξικογραφία - "τεχνικές" και "εξειδικευμένες γλώσσες". Δραματική ποίηση σε αποσπάσματα. Αφηγηματικά προβλήματα του έπους. Θρησκευτικές τελετές και ελληνική θρησκεία. Ο αθλητισμός στον αρχαίο πολιτισμό. Αρχαιολογία - Ιστορία - Ιστορία της Λογοτεχνίας. Επος - τραγωδία - κωμωδία - λυρική ποίηση. Φιλοσοφία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ