Τετάρτη 4 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Καλεί για "ανανέωση της εκεχειρίας" ο Απο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-

Ο Κούρδος ηγέτης Αμπντουλάχ Οτσαλάν κάλεσε χτες το PKK να αναστείλει τον ένοπλο αγώνα, που διεξάγει επί 14 χρόνια για αυτονομία στη νοτιοανατολική Τουρκία, προκειμένου να υπάρξει "ειρήνευση" μέσω μιας πολιτικής διαδικασίας.

"Καλώ το PKK να σταματήσει τον ένοπλο αγώνα και να αποσύρει τις δυνάμεις του έξω από τα σύνορα της Τουρκίας προς χάριν της ειρήνης, από την 1η Σεπτεμβρίου του 1999", αναφέρει η ανακοίνωση του Οτσαλάν.

Στην ανακοίνωση ο Οτσαλάν ανέφερε: "Η ατμόσφαιρα της ένοπλης σύγκρουσης και της βίας αποτελούν εμπόδιο στις δημοκρατικές εξελίξεις και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η βία που πηγάζει κυρίως από το κουρδικό πρόβλημα παίζει έναν θεμελιώδη ρόλο για τη δημιουργία αυτής της ατμόσφαιρας. Είναι αναγκαίο να μπει τέλος στη βία, για να ξεπεράσουμε αυτό το δίλημμα και να διευθετήσουμε το πρόβλημα".

"Καλώ", προσθέτει επίσης ο Οτσαλάν στο κείμενο, "όλα τα θεσμικά όργανα του (σ. σ. τουρκικού) κράτους και της κοινωνίας να δείξουν ευαισθησία και να στηρίξουν αυτή τη διαδικασία ειρήνευσης και συναδέλφωσης".

Οι δικηγόροι του Οτσαλάν δήλωσαν άγνοια, όταν ρωτήθηκαν από ποια εδάφη εννοεί ο Οτσαλάν ότι πρέπει να αποσυρθούν οι δυνάμεις του PKK, όταν ζητάει να φύγουν από την Τουρκία, υπογραμμίζοντας ότι η απόφαση ανήκει στην οργάνωση.

Στην ερώτηση, αν οι δυνάμεις του PKK θα "υπακούσουν" στην εντολή του Οτσαλάν να αποσυρθούν, ο δικηγόρος του Μαχμούτ Σακάρ απάντησε ότι ο πελάτης του εξακολουθεί να είναι ο πρόεδρος του PKK και αναγνωρίζεται ως τέτοιος από τα μέλη του.

Η έκκληση Οτσαλάν έγινε την επομένη μιας επίθεσης που φέρονται να έκαναν αντάρτες του PKK εναντίον λεωφορείου, που μετέφερε αγρότες στα σπίτια τους από καπνοχώραφα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν έξι και να τραυματιστούν εννιά.Νέες αποτάξεις ισλαμιστών αξιωματικών

Η στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας απέβαλε χθες από το στράτευμα 58 αξιωματικούς, σε μία προσπάθεια να απαλλάξει τις ένοπλες δυνάμεις από "φανατικούς ισλαμιστές" και άλλα "εξτρεμιστικά στοιχεία".

Οι περισσότεροι από τους αξιωματικούς που αποστρατεύτηκαν από το ανώτατο στρατιωτικό συμβούλιο είναι άτομα που αντιτίθενται στον κοσμικό χαρακτήρα του τουρκικού κράτους, σύμφωνα με τις εφημερίδες "Χουριέτ" και "Σαμπάχ". Οι υπόλοιποι πιστεύεται ότι διατηρούν σχέσεις με εκτός νόμου οργανώσεις της Αριστεράς.

Τα τελευταία τρία χρόνια η στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας έχει αποτάξει πάνω από 350 αξιωματικούς με την κατηγορία ότι έχουν σχέσεις με "εξτρεμιστικές ισλαμικές ομάδες".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ