Τετάρτη 4 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΑΤΟ
"Ανταρσία" για την εκλογή του Ρόμπερτσον

ΧΑΓΗ.-

Οι τρεις μικρές χώρες που εμφανίστηκαν τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια της άτυπης συνόδου να μην έχουν αντιρρήσεις αναφορικά με τον Ρόμπερτσον, αλλά "ότι δεν έχουν λάβει κάποια σχετική οδηγία" ώστε να υποστηρίξουν αμέριστα τον Βρετανό υπουργό Αμυνας για τη θέση του γγ του ΝΑΤΟ, ώστε να αντικαταστήσει τον Χαβιέ Σολάνα και "δεν κατονομάστηκαν από τις διπλωματικές πηγές"... κατονομάστηκαν τελικά χτες, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένας μικρός "σάλος" στους κόλπους της Συμμαχίας...

Αυτό εξανάγκασε την ολλανδική κυβέρνηση να διαψεύσει την πληροφορία που έκανε την εμφάνισή της σε ορισμένα ΜΜΕ ότι συμμάχησε με το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο για να μπλοκάρει το διορισμό του Τζορτζ Ρόμπερτσον στη θέση του γενικού γραμματέα. Αιτία όλων αυτών ήταν οι αναφορές, ότι οι τρεις "μικρές χώρες" εξέφρασαν δυσαρέσκεια γιατί οι "μεγάλες χώρες" - μέλη του ΝΑΤΟ καταλαμβάνουν όλες τις σημαντικές θέσεις στους κόλπους της Ατλαντικής Συμμαχίας. Πιο συγκεκριμένα, όπως - διά της γνωστής μεθόδου - διέρρευσε σε ολλανδικό ραδιοφωνικό σταθμό, είναι η δυσφορία της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου για το εσπευσμένο της διαδικασίας. Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, το Βέλγιο, που διεκδικεί τη θέση του γγ για τον "δικό του" πρώην πρωθυπουργό Λικ Ντεάν,αντιτίθεται στον τρόπο, με τον οποίο μεγάλες χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ, όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία, χρησιμοποιούν το "ειδικό βάρος" τους. Εκπρόσωπος του ολλανδικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε από την πλευρά του ότι ο ραδιοσταθμός παρερμήνευσε τη θέση της Ολλανδίας: "Είναι θέμα των εσωτερικών διαδικασιών λήψης αποφάσεων, οι οποίες δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί. Γι' αυτό δεν μπορούσαμε να πούμε "ναι" στον Ρόμπερτσον ούτε ανεπίσημα". Ερωτηθείς δε για το πότε η Ολλανδία θα αποφασίσει σχετικά, αρνήθηκε να απαντήσει.

Ωστόσο, προς υπεράσπιση της υποψηφιότητας Ρόμπερτσον, οι δηλώσεις του "μνηστήρα" - που όλοι ήθελαν εκτός του ιδίου - της θέσης, Γερμανού υπουργού Αμυνας, Ρούντολφ Σάρπινγκ,που σε χτεσινές δηλώσεις του στο πρακτορείο "Ρόιτερ" εξήρε τα προσόντα του Βρετανού ομολόγου του Τζορτζ Ρόμπερτσον, μία μέρα πριν το "διορισμό" του τελευταίου στο αξίωμα του γγ του ΝΑΤΟ, από τους πρεσβευτές των χωρών της Ατλαντικής Συμμαχίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ