Τρίτη 10 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και διεκδίκησης

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.-

Με μαχητική συγκέντρωση και πορεία, χτες το βράδυ, από τον Λευκό Πύργο μέχρι το αμερικάνικο προξενείο, εκατοντάδες διαδηλωτές της ειρήνης απαίτησαν να φύγουν το ΝΑΤΟ και οι ιμπεριαλιστές από τα Βαλκάνια και απέτισαν φόρο τιμής στα θύματα του ατομικού ολέθρου στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Μια εκδήλωση διαμαρτυρίας και διεκδίκησης, που οργάνωσε η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ), με αφορμή τη συμπλήρωση 54 χρόνων από το αποτρόπαιο έγκλημα των ιμπεριαλιστών στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, αποτέλεσε βήμα αποφασιστικής καταδίκης των διαρκών εγκλημάτων που διαπράττουν οι ιμπεριαλιστές, με πιο πρόσφατο την επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία.

Στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στον Λευκό Πύργο μίλησε ο πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ Μιχάλης Σπυριδάκης, ο οποίος ανάμεσα στα άλλα σημείωσε: "54 χρόνια μετά οι ιμπεριαλιστές έγιναν πιο βάρβαροι και πιο επιθετικοί. Το στρατιωτικό βιομηχανικό κεφάλαιο όλο και μεγαλώνει τα πλούτη του, ενώ οι λαοί καταδικάζονται σε φτώχεια, δυστυχία, εξαθλίωση. Στο αποτρόπαιο έγκλημα του Αυγούστου του 1945 έρχεται να προστεθεί η πυραυλική καταστροφή της Γιουγκοσλαβίας με τεράστιες συνέπειες και οικολογικές για την ίδια τη χώρα, αλλά και ολόκληρη την περιοχή. Οι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές βάζουν για τα καλά το πόδι τους στα Βαλκάνια, υποδαυλίζουν υπαρκτές και ανύπαρκτες διαφορές μεταξύ των κρατών, θέλουν να γίνουν παγκόσμιοι ρυθμιστές της κατάστασης". Και τέλος ο Μ. Σπυριδάκης κάλεσε τους εργαζόμενους και όλο το λαό να εμποδίσουν την εφαρμογή των νέων ιμπεριαλιστικών σχεδίων. Να παλέψουν για να οικοδομήσουν το δικό τους πατριωτικό - δημοκρατικό αντιιμπεριαλιστικό λαϊκό μέτωπο κόντρα στο μαύρο μέτωπο των πολεμοχαρών ιμπεριαλιστών.

Μέσα από τη χτεσινοβραδινή διαδήλωση οι δημοκράτες, οι πατριώτες, οι αγωνιστές προειδοποίησαν πως δε θα επιτρέψουν τη νέα παράδοση της Θεσσαλονίκης στα γεράκια του πολέμου. Ξεκαθάρισαν πως η Θεσσαλονίκη ανήκει στον κόσμο της δουλιάς και του αγώνα και δε θα επιτρέψουν να μετατραπεί σε κέντρο των επίδοξων κεφαλαιοκρατών που δήθεν θα ανασυγκροτήσουν τα Βαλκάνια.

Σε όλη τη διάρκεια της πορείας, που ακολούθησε στους δρόμους της πόλης, τα συνθήματα καταγγελίας ηχούσαν ασταμάτητα. "Λαοί των Βαλκανίων ενωθείτε, στους ιμπεριαλιστές αντισταθείτε", το κάλεσμα. "Ενας είναι ο εχθρός ο ιμπεριαλισμός", "Ο στρατός του ΝΑΤΟ κάνει κατοχή, έξω τώρα από τη Βαλκανική". Οι διαδηλωτές σταμάτησαν έξω από το αμερικάνικο προξενείο, όπου θυροκόλλησαν το ψήφισμα της συγκέντρωσης, με το οποίο δηλώνουν ότι θα παλέψουν για να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια και να διαλυθεί, να φύγουν οι βάσεις από τη χώρα μας και να καταστραφούν τα πυρηνικά που είναι αποθηκευμένα στον Αραξο.

Με το σύνθημα "Αμερικάνοι φονιάδες των λαών" κατήγγειλαν τον δολοφονικό ρόλο των Αμερικανών ιμπεριαλιστών και απαίτησαν ειρήνη, φιλία, συνεργασία με όλους τους λαούς. Η πορεία κατέληξε στο Αγαλμα του Βενιζέλου. Εκεί ανανέωσαν το ραντεβού για τους νέους αγώνες και δήλωσαν ότι βρίσκονται σε διαρκή επαγρύπνηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ