Τρίτη 10 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΘΗΤΕΙΑ
"Οχι" στα σχέδια κυβέρνησης και Νέας Τάξης

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ

Επανήλθε με νέο δημοσίευμα σε αθηναϊκή εφημερίδα, υπό τη μορφή σκέψεων του υπουργού Εθνικής Αμυνας, το θέμα της υποχρεωτικής στράτευσης όλων των νέων στα 18 και της παράλληλης μετατροπής του στρατού σε μισθοφορικό, με τη διεύρυνση του θεσμού των πενταετών οπλιτών.

Η εφημερίδα "Καθημερινή" της Κυριακής, σε σχετικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της, επικαλούμενη "αξιόπιστες πληροφορίες", αναφέρει ότι ο Α. Τσοχατζόπουλος είναι αποφασισμένος να καθιερώσει την υποχρεωτική στράτευση των νέων στα 18, αμέσως μετά την αποφοίτησή τους από το Λύκειο και, μάλιστα, θα φέρει το Σεπτέμβρη το θέμα για συζήτηση στα κόμματα και τις οργανώσεις της νεολαίας. Με το μέτρο αυτό, της κατάργησης των αναβολών, εκτιμάται ότι θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των διαρροών, που παρουσιάζονται μέχρι την τελική κατάταξη των στρατευσίμων. Το μέτρο αυτό, αναφέρεται, θα συνοδευτεί από μείωση της στρατιωτικής θητείας στους 12 μήνες για το Στρατό Ξηράς και τους 14 μήνες για Ναυτικό και Αεροπορία, αλλά και με την αύξηση των Οπλιτών Πενταετούς Υποχρέωσης στις 10.000. Ως πρόσχημα, προβάλλεται το δημογραφικό πρόβλημα, αφού, σύμφωνα με τα πληθυσμιακά στοιχεία που υπάρχουν, οι στρατεύσιμοι φέτος υπολογίζεται ότι θα φθάσουν τις 83.178, αριθμός που το 2014 υπολογίζεται να πέσει στις 52.785.

Από την πλευρά, πάντως, του υπουργείου Αμυνας, υπήρξε ανεπίσημη διάψευση του μέρους του δημοσιεύματος που αφορά την κατάργηση των αναβολών και την υποχρεωτική στράτευση όλων των νέων στα 18, όμως, επισημαίνεται ότι υπάρχει προβληματισμός στα επιτελεία του υπουργείου για το θέμα της αύξησης των επαγγελματιών στρατιωτών. Δεν τίθεται, σημειώνεται από πηγές του υπουργείου Αμυνας, σε καμία περίπτωση, ζήτημα κατάργησης των αναβολών και μεταβολής του χρόνου στράτευσης και της διάρκειας της θητείας. Οι όποιες αλλαγές, προσθέτουν, είναι αυτές που ανακοινώθηκαν προ καιρού και με βάση τις οποίες δίνεται η δυνατότητα σε όσους νέους εισαχθούν σε ΑΕΙ και ΤΕΙ και δεν κάνουν χρήση της αναβολής που δικαιούνται, να υπηρετήσουν θητεία 15 μηνών, ενώ ευνοϊκές ρυθμίσεις υπάρχουν και για όσους καταταγούν εθελοντικά πριν από την ηλικία στράτευσης.

Κάλεσμα της ΚΝΕ

Κάλεσμα στη νεολαία να αντιταχθεί στα σχέδια της κυβέρνησης και της Νέας Τάξης και να αγωνιστεί στο πλευρό της για δημοκρατικό στρατό και ίσες ευκαιρίες στη μόρφωση και στη δουλιά, απευθύνει, με ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ,σημειώνοντας ότι οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Ακη Τσοχατζόπουλου (στο "Εθνος" πριν δύο βδομάδες) και δημοσίευμα της εφημερίδας "η Καθημερινή" της 8ης Αυγούστου, που κάνουν λόγο για αναπροσαρμογές στη στρατιωτική θητεία, στο ίδιο πνεύμα των δηλώσεων, επιβεβαιώνουν ακόμα μια φορά την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και την πλήρη υποταγή της στο "νέο δόγμα" του ΝΑΤΟ και τις επιταγές της ΔυτικοΕυρωπαϊκής Ενωσης.

Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ έχει ως εξής:

"Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας επαναφέρει τους αντιδραστικούς θεσμούς της υποχρεωτικής στράτευσης στα 18, με την κατάργηση της αναβολής λόγω σπουδών και την αύξηση των οπλιτών Πενταετούς Υποχρέωσης, με απώτερο στόχο τη δημιουργία μισθοφορικού σώματος στη χώρα μας. Το υπουργείο, μάλιστα, φροντίζει να "χρυσώσει το χάπι", εξαγγέλλοντας την παράλληλη μείωση της θητείας στους 12 μήνες, επιχειρώντας να κατευνάσει τις αναμενόμενες αντιδράσεις από τη νεολαία και όλο το λαό.

Η ΚΝΕ έχει εκφράσει ξεκάθαρα την άποψή της για τη στρατευμένη νεολαία - που αποτελεί βέβαια αναπόσπαστο κομμάτι του ελληνικού λαού - και που συνοψίζεται στα εξής:

  • Με τις παραπάνω ρυθμίσεις, σε καμία περίπτωση, δεν εξασφαλίζεται το αξιόμαχο του στρατεύματος - όπως επαγγέλλεται ο υπουργός - αλλά, αντίθετα, στόχος είναι η καθυπόταξη της συνείδησης του Ελληνα φαντάρου σε μια εύπλαστη ηλικία και η παράδοσή του προς "αξιοποίηση" στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, ιδιαίτερα στην περιοχή των Βαλκανίων. Ετσι, η κυβέρνηση επιχειρεί να οικοδομήσει ένα στράτευμα, που άλλοτε θα λειτουργεί σαν στρατός κατοχής (όπως συμβαίνει σήμερα στο Κοσσυφοπέδιο) και άλλοτε θα ενισχύει τους μηχανισμούς καταστολής κατά των αγώνων των εργαζομένων. Ειδικότερα, όσον αφορά στους μισθοφόρους, η κυβέρνηση οραματίζεται ένα στράτευμα στεγανοποιημένο και αποκομμένο από την κοινωνία, το οποίο εκτελεί "τυφλά" εντολές...
  • Η ΚΝΕ θεωρεί πως το αξιόμαχο του στρατού διασφαλίζεται με την υποχρεωτική στράτευση των ανδρών (με δικαίωμα αναβολής στράτευσης), συνδυασμένη με την τήρηση καλών συνθηκών στρατιωτικής ζωής, το σεβασμό των δικαιωμάτων του φαντάρου, τον εκδημοκρατισμό του στρατού, την άρτια εκπαίδευση χωρίς "καψώνια" και καταπάτηση της προσωπικότητας του στρατευμένου. Επίσης, θα πρέπει να αξιοποιούνται κατά τον καλύτερο τρόπο οι γνώσεις και οι ικανότητες των στρατευμένων.
  • Τέλος, τονίζουμε ότι οι εξαγγελίες αυτές αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του δικαιώματος στη μόρφωση και συμπλήρωση των αντιεκπαιδευτικών νόμων, που επιχειρούν να πετάξουν τους νέους έξω από την εκπαιδευτική διαδικασία.

Η ΚΝΕ καλεί τη νεολαία να αντιταχθεί στα σχέδια της κυβέρνησης και της Νέας Τάξης και να αγωνιστεί στο πλευρό της για δημοκρατικό στρατό και ίσες ευκαιρίες στη μόρφωση και στη δουλιά".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καμία σκέψη για υποχρεωτική στράτευση των νέων στα 18 και αύξηση της θητείας (2020-09-26 00:00:00.0)
Οι μισθοφόροι εξοστρακίζουν τους στρατεύσιμους (2009-06-10 00:00:00.0)
Να εναντιωθούμε στα μισθοφορικά σώματα (2005-01-28 00:00:00.0)
Η σιδερένια γροθιά της «νέας τάξης» (2000-12-31 00:00:00.0)
Δωρεάν μετακίνηση των στρατιωτών (1999-01-30 00:00:00.0)
Με τη σφραγίδα του ΝΑΤΟ (1997-07-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ