Πέμπτη 12 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΙΜΕΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
Οι ανατιμήσεις "μυρίζουν" νέα μέτρα

Φωτιές άναψε στην κυβέρνηση η νέα μεγάλη άνοδος των τιμών των καυσίμων, ενώ ο Ε. Βενιζέλος ανέφερε ότι έχει έτοιμη συνολική πρόταση για τη φορολογία των καυσίμων...

Ο κίνδυνος να ξεφύγει ο πληθωρισμός και, κατά συνέπεια, να μην επιτευχθεί ο στόχος του σχετικού κριτηρίου "σύγκλισης" με τους στόχους της ΟΝΕ, είναι τώρα ακόμα περισσότερο ορατός, μετά και τη νέα μεγάλη άνοδο - μέχρι και 4,6 δραχμές το λίτρο - που σημειώθηκε χτες στις τιμές των καυσίμων. Με δεδομένες τις νέες δυσμενείς συνθήκες εκπλήρωσης των διαβόητων κριτηρίων, δεν αποκλείεται η κυβέρνηση Σημίτη, η οποία έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι ο στόχος ένταξης στην ΟΝΕ είναι αδιαπραγμάτευτος, στο επόμενο διάστημα να προχωρήσει σε νέα αντιλαϊκά μέτρα, μεταφέροντας το συμπληρωματικό βάρος των συνεπειών για μείωση του πληθωρισμού και πάλι στις πλάτες των εργαζομένων.

Πάντως, η κυβέρνηση, η οποία σε ανάλογη ανατίμηση των υγρών καυσίμων την προηγούμενη βδομάδα αντέδρασε με μειώσεις των ειδικών φόρων, εξαντλώντας όμως έτσι τις σχετικές εφεδρείες, χτες παρέμεινε αδρανής - ενδεικτικό της δεινής θέσης στην οποία βρίσκεται. Περιορίστηκε απλά σε δηλώσεις - ευχές του υπουργού Ανάπτυξης Ε. Βενιζέλου για... "επαναφορά, σύμφωνα με εκτιμήσεις που γίνονται διεθνώς... της πτωτικής τάσης στις τιμές το ταχύτερο δυνατό". Και τα χειρότερα βρίσκονται ακόμη μπροστά, δεδομένου ότι τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, εξαντλείται η ευνοϊκή επίπτωση στον πληθωρισμό, από τη μείωση των ειδικών φόρων στα πετρελαιοειδή, καθώς και τη μείωσης του ΦΠΑ της ΔΕΗ που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση το Σεπτέμβρη του 1998.

Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση των "Ελληνικών Πετρελαίων", από τα μεσάνυχτα η τιμή της βενζίνης σούπερ αυξήθηκε κατά 4,5 δραχμές το λίτρο, της αμόλυβδης βενζίνης κατά 4,6 δραχμές το λίτρο, του πετρελαίου κίνησης κατά 2 δραχμές το λίτρο και, τέλος, του θέρμανσης κατά 2,7 δραχμές το λίτρο.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, οι αυξήσεις οφείλονται στην άνοδο των διεθνών τιμών της βενζίνης κατά 17,9 δολάρια το μετρικό τόνο και του πετρελαίου κίνησης κατά 7,4 δολάρια τον μετρικό τόνο.

Με αφορμή τις εξελίξεις αυτές, σε δηλώσεις του, ο υπουργός Ανάπτυξης επανέρχεται στα περί συμφωνιών κυρίων για συγκράτηση των τιμών, δηλώσεις οι οποίες έχουν λάβει πλέον εθιμοτυπικό χαρακτήρα, στα μέτρα πρόληψης (μηχανισμό τιμοληψιών), που έχουν εγκατασταθεί από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, ενώ στο τέλος αναφέρει ότι "το υπουργείο Ανάπτυξης - δηλαδή ο ίδιος - είναι έτοιμο να συζητήσει με το υπουργείο Οικονομικών τη συνολική πρότασή του για τη φορολογία των υγρών καυσίμων".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αδιαπραγμάτευτα τα κέρδη των εταιρειών (2008-09-16 00:00:00.0)
Η κοροϊδία και η εκμετάλλευση θα αποκρουστούν (2000-09-14 00:00:00.0)
Στα όρια του '91 οι διεθνείς τιμές (2000-02-17 00:00:00.0)
Χωρίς τέλος οι ανατιμήσεις (1998-04-02 00:00:00.0)
"Ψήνονται" μεγάλες αυξήσεις στους φόρους πετρελαιοειδών (1997-07-24 00:00:00.0)
ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ βάζει η κυβερνητική πολιτική (1996-04-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ