Πέμπτη 17 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΙΜΕΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ
Στα όρια του '91 οι διεθνείς τιμές
  • Νέες αυξήσεις των καυσίμων στην ελληνική αγορά
  • Ξεπέρασε τα 30 δολάρια η διεθνής τιμή του πετρελαίου

Νέες αυξήσεις - φωτιά στις τιμές των βενζινών ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Ανάπτυξης, καθώς οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου εξακολουθούν να κινούνται σε ανοδική τροχιά εξαιτίας της απόφασης των πετρελαιοπαραγωγών χωρών - μελών του ΟΠΕΚ να περιορίσουν την παραγωγή πετρελαίου. Συγκεκριμένα, η τιμή της βενζίνης σούπερ αυξάνεται κατά 4,20 δρχ. το λίτρο, της αμόλυβδης κατά 4,30 δρχ., του πετρελαίου θέρμανσης κατά 0,30 δρχ., ενώ ανεπαίσθητη μείωση κατά 0,40 δρχ. το λίτρο ανακοινώθηκε για το πετρέλαιο κίνησης.

Στη διεθνή αγορά, η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ στη Ν. Υόρκη ξεπέρασε τα 30 δολάρια το βαρέλι. Οι συμφωνίες στα συμβόλαια παράδοσης Μάρτη έκλεισαν στα 30,12 δολάρια το βαρέλι, που είναι και η υψηλότερη τιμή των τελευταίων εννέα ετών, ενώ στο Λονδίνο τα συμβόλαια παράδοσης του Απρίλη έκλεισαν στα 27,33 δολάρια το βαρέλι, 20 σεντς ακριβότερα από προχτές. Στο μεταξύ, ανάμεσα στις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες του ΟΠΕΚ εκφράζονται διαφωνίες σχετικά με το ακριβές χρονικό διάστημα, κατά το οποίο θα χαλαρώσει ο περιορισμός στις ποσότητες παραγωγής πετρελαίου, ενώ το θέμα αναμένεται να ξεκαθαρίσει στις 27 Μάρτη κατά τη σύνοδο των χωρών - μελών του ΟΠΕΚ.

Η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται ψύχραιμη σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις από τις αυξήσεις των τιμών των υγρών καυσίμων στον πληθωρισμό. Κι αυτό με δεδομένο ότι το κριτήριο του πληθωρισμού σχετίζεται με τους τρεις χαμηλότερους πληθωρισμούς των χωρών της ΕΕ, επομένως στο βαθμό που και αυτοί επηρεάζονται αντίστοιχα, η κυβέρνηση δεν ανησυχεί. Τα παραπάνω προκύπτουν από τα όσα είπαν με χτεσινές τους δηλώσεις τόσο ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου όσο και ο υπουργός Ανάπτυξης Ευ. Βενιζέλος. Πάντως, ενώ οι κυβερνητικές εκτιμήσεις πρόβλεπαν ότι ο πληθωρισμός το Φλεβάρη θα διαμορφωνόταν στο 2,5%, τελικά δεν αποκλείεται να διαμορφωθεί στο 2,7% εξαιτίας των εξελίξεων στις τιμές των υγρών καυσίμων. Στο μεταξύ ότι η χώρα θα πληροί και το κριτήριο σύγκλισης του πληθωρισμού το Φλεβάρη εκτιμά και η Εθνική Τράπεζα η οποία επίσης προβλέπει ότι ο μέσος ρυθμός μεταβολής του εναρμονισμένου δείκτη τιμών το 2000 θα διαμορφωθεί στο 2,4%.

Απαντώντας σε ερώτημα για το ενδεχόμενο παραπέρα μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης των υγρών καυσίμων ο Ευ. Βενιζέλος δεν το απέκλεισε, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «τα περιθώρια που έχουμε είναι ελάχιστα, δεν έχουμε πάρα πολλά περιθώρια, εκτός κι αν αλλάξουν τα ευρωπαϊκά πλαίσια μέσα στα οποία κινούμαστε. Φυσικά, όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε παρόμοιες καταστάσεις τίποτα δεν μπορεί θεωρητικώς να αποκλειστεί, αλλά αυτό θα είχε σημασία βεβαίως και για το εθνικό μας επίπεδο, αλλά κυρίως θα είχε σημασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο εάν γινόταν». Σημείωσε, όμως, ότι «και πάλι αυτό είναι ένα μέτρο έκτακτο, συγκυριακό, δε λύνει το πρόβλημα της διεθνούς τιμής του πετρελαίου». Ο ίδιος χαρακτήρισε πολιτικό το θέμα της ανόδου της τιμής του πετρελαίου στη διεθνή αγορά. Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του θέματος είπε ότι «πολύ λίγα πράγματα μπορεί να κάνει μόνη της η Ελλάδα», ενώ «και η ΕΕ σε πολύ μεγάλο βαθμό είναι αδύναμη να αντιδράσει».

Αρνητικός για το ίδιο ενδεχόμενο εμφανίστηκε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, ο οποίος από τη μεριά του δήλωσε σχετικά ότι: «αυτό, νομικά, δεν το μπορούμε διότι έχουμε φτάσει στον πάτο σε ό,τι αφορά τη νομοθεσία της ΕΕ. Αποκλείεται. Δεν επιτρέπεται». Ο ίδιος είπε ότι εάν παραταθούν για εβδομάδες ή μήνες οι τιμές που αγγίζουν τα 30 δολάρια το βαρέλι στη διεθνή αγορά, τότε θα πρόκειται για κρίση, εξέφρασε πάντως την ελπίδα που είναι και «η μόνη», όπως ανέφερε, ότι θα επανέλθει η τιμή του πετρελαίου σε ρεαλιστικότερα επίπεδα.

Οτι η ελληνική οικονομία και οι άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες έχουν τα περιθώρια να αντέξουν στις ανόδους της τιμής του πετρελαίου «με την προϋπόθεση βέβαια ότι αυτή η άνοδος είναι παροδική και συγκυριακή», εκτιμά ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ