Πέμπτη 17 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΚΕ
Παρέμβαση για τα Ναυπηγεία Αυλίδας

Το θέμα των Ναυπηγείων Αυλίδας, που ενώ έχουν πουληθεί από τον περασμένο Οκτώβρη στον εφοπλιστή Στ. Ηλία με τη συμβατική δέσμευση μέχρι τέλος του περασμένου Νοέμβρη να έχει επαναπροσλάβει το σύνολο των εργαζομένων και να λειτουργεί σήμερα κανονικά φέρνει το ΚΚΕ στη Βουλή με Ερώτηση των βουλευτών Νίκου Γκατζή και Μήτσου Κωστόπουλου, η οποία απευθύνεται στους υπουργούς Ανάπτυξης, Εργασίας και Ναυτιλίας.

Στην Ερώτηση επισημαίνονται τα εξής «Μετά τη μεγάλη κωλυσιεργία και πολλές καθυστερήσεις, εξαιτίας των συνεχών απαιτήσεων του νέου ιδιοκτήτη των Ναυπηγείων Αυλίδας (εφοπλιστή Στ. Ηλία) και τη ανοχή και την αποδοχή τους από την κυβέρνηση και την ΕΤΒΑ, τελικά από τις 26/1/2000 άρχισε η μερική επαναπρόσληψη πρώην εργαζομένων. Μέχρι σήμερα έχουν επαναπροσληφθεί 60 εργαζόμενοι σε σύνολο 250».

«Οπως καταγγέλλει το σωματείο (δελτίο Τύπου 4/2/2000) - συνεχίζει η Ερώτηση - στο χώρο είναι εμφανή τα σημάδια της εγκατάλειψης. Η πλωτή δεξαμενή "ΒΑΘΥ" διαλυμένη από τη βύθισή της, το ναυάγιο ακόμα δεν έχει ανελκυσθεί, τα παροπλισμένα και εγκαταλειμμένα πλοία δημιουργούν πρόβλημα υποδοχής πλοίων προς επισκευή ή μετασκευή. Από την άλλη ο ιδιοκτήτης δίνει την εντύπωση ότι δεν έχει διάθεση λειτουργίας του ναυπηγείου, δεν εμπιστεύεται τους εργαζόμενους, είναι δύσκολος και διερευνητικός, προσπαθώντας να επιβάλλει ιδιόμορφο εργασιακό καθεστώς. Η κυβέρνηση, το υπουργείο Ανάπτυξης και η Τράπεζα επιδεικνύουν αδιαφορία για ό,τι γίνει. Πρόσφατα, σε πλοίο ιδιοκτησίας Στ. Ηλία, που πήγε για επισκευή στο ναυπηγείο, δούλευαν 60 αλλοδαποί που δεν έχουν προσληφθεί για εργασία στο ναυπηγείο».

Ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί:

  • Γιατί η κυβέρνηση ενώ ενδίδει στις απαιτήσεις του εφοπλιστή, δεν ασκεί πιέσεις για τη συνέχιση της λειτουργίας του ναυπηγείου και για την επαναπρόσληψη όλων των εργαζομένων, όπως είναι δεσμευμένος ο ιδιοκτήτης;
  • Τι θα κάνει για τη συνέχιση του εργασιακού καθεστώτος που υπήρχε και για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων και κατακτήσεων των εργαζομένων;
  • Πώς θα παρέμβει για να μη χρησιμοποιούνται αλλοδαποί ανασφάλιστοι, με χαμηλά μεροκάματα και ανειδίκευτοι;

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ