Πέμπτη 17 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Αντιδημοκρατικό εκλογικό σύστημα
  • Συζήτηση επί των άρθρων του νομοσχεδίου χτες στη Βουλή
  •  Β. Μπούτας: Οι ευθύνες σε ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και ΣΥΝ για την απεμπόληση της απλής αναλογικής στους συνεταιρισμούς

Την πολιτική της κυβέρνησης, που στοχεύει στην πολυδιάσπαση των συνεταιρισμών, την άλωσή τους από τις ιδιωτικές εταιρίες, ενώ ταυτόχρονα προσδοκά τον έλεγχό τους με την απεμπόληση της απλής αναλογικής και την κατάργηση της αυτονομίας τους, κατήγγειλε χτες στη Βουλή, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Βαγγέλης Μπούτας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης των επίμαχων άρθρων του νομοσχεδίου του υπουργείου Γεωργίας για τους συνεταιρισμούς.

Στη χτεσινή του παρέμβαση ο υπουργός Γεωργίας Γιώργος Ανωμερίτης υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο οριοθετεί την έννοια του συνεταιρισμού, όπως την ορίζει ο ΟΗΕ και η πρακτική των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Οσον αφορά το εκλογικό σύστημα ανέφερε ότι το «έχουμε προσαρμόσει στα αιτήματα που έχουν γίνει», προσθέτοντας πως «οι συνεταιρισμοί δεν είναι συνδικαλιστικά όργανα, είναι επιχειρήσεις».

Αναφερόμενος στα 20 πρώτα άρθρα του νομοσχεδίου που κυρίως αφορούν τους συνεταιρισμούς, ο βουλευτής του ΚΚΕ Βαγγέλης Μπούτας, σημείωσε ότι «θα υπάρξει πολυδιάσπαση» στους συνεταιρισμούς, αφού 7 άτομα μπορούν να φτιάξουν όσους συνεταιρισμούς θέλουν, τονίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό μεταβαίνουμε «από ενώσεις προσώπων σε ενώσεις κεφαλαίων». Παράλληλα, επισήμανε ότι ανοίγει η πόρτα για την είσοδο 2.500 εταιριών που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα στους συνεταιρισμούς, λέγοντας πως «είναι αυτοί οι οποίοι θα κάνουν κουμάντο».

Μάλιστα, όπως ανέφερε ο Βαγγέλης Μπούτας, το Αρθρο 10 παρ.1 του νομοσχεδίου, το υπουργείο Γεωργίας «εξασφαλίζει τους 3 ψήφους στους πλούσιους αγρότες και στις εταιρίες». Ειδικά για το θέμα αυτό αντιτάχθηκε στη λογική του νομοσχεδίου, τονίζοντας ότι «πρέπει να υπάρξει μια μερίδα, μια ψήφος», αφού αλλιώς «ο ρόλος των εταιριών γίνεται κυρίαρχος». Οσον αφορά τη συμμετοχή των εργαζόμενων ο Βαγγέλης Μπούτας τόνισε ότι οι διατάξεις του νόμου είναι «πιο πίσω» και από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

Ιδιαίτερα στάθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ, στο θέμα του αντιδημοκρατικού εκλογικού συστήματος του ενιαίου ψηφοδελτίου στους συνεταιρισμούς, αφού όπως είπε διά νόμου απεμπολείται η απλή αναλογική μιας και δεν μπορεί ούτε καν προβλέφτηκε από καταστατικό. Σχολιάζοντας δε το κεντρικό επιχείρημα της κυβέρνησης σχετικά με τον περιορισμό του κομματισμού, «ποιος λέει ότι ένα κόμμα δε θα στηρίξει το 50 ή το 51%;», σημειώνοντας πως η απλή αναλογική είναι αυτή που διασφαλίζει το να μην ελέγχονται οι συνεταιρισμοί. Επίσης ο Βαγγέλης Μπούτας σημείωσε πως «θέλετε να απαλλαχτείτε από την ενοχλητική φωνή της ΛΑΕ, που συμμετέχει το ΚΚΕ και άλλες δυνάμεις», προσθέτοντας ότι «θέλουμε να καταγγείλουμε ότι είναι το πιο αντιδημοκρατικό εκλογικό σύστημα».

Σχολίασε μάλιστα και το εξής: «Μου έκανε εντύπωση ότι και ο συνάδελφος του ΣΥΝ απεμπολεί την απλή αναλογική», προσθέτοντας στη συνέχεια ότι δεν είναι δυνατόν οι βουλευτές του κόμματος αυτού να ζητούν απλή αναλογική για το κοινοβούλιο και να λένε «όχι» για τους συνεταιρισμούς. Τέλος, αναφερόμενος στην κατάργηση των εποπτικών συμβουλίων σχολίασε ότι στόχος είναι «να κάνει παιχνίδι ο κάθε υπουργός Γεωργίας», αφού «μιλάμε για χρήματα εδώ πέρα, μιλάμε για παροχή εργασίας».

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι ΚΚΕ, ΝΔ και ΣΥΝ ζήτησαν να γίνει ονομαστική ψηφοφορία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ