Πέμπτη 17 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Ρυθμίσεις διάλυσης των συνεταιρισμών

Συνέντευξη Τύπου του Γ. Σφυρή, στη Λάρισα, υπεύθυνου του Αγροτικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ

Στους στόχους του νομοσχεδίου για τους συνεταιρισμούς που θα ψηφιστεί στη Βουλή στις επόμενες μέρες, αναφέρθηκε ο Γ. Σφυρής, υπεύθυνος του Αγροτικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε, χτες το απόγευμα, στα ΜΜΕ της Λάρισας. Οπως εξήγησε, αυτοί οι στόχοι είναι:

  • Να συμβάλουν και οι συνεταιρισμοί στο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών και στην ενίσχυση των μεγαλοαγροτών και γι' αυτό για τους μεγάλους προβλέπει να έχουν μέχρι και τρεις ψήφους, σε αντίθεση με τους μικρούς που θα έχουν μόνο μία.
  • Να μετατρέψει τους συνεταιρισμούς από οργανώσεις μικροαγροτών σε επιχειρήσεις των μεγαλοαγροτών και του εμποροβιομηχανικού κεφαλαίου και γι' αυτό ορίζει ότι τα μέλη των συνεταιρισμών δε θα είναι μόνο φυσικά πρόσωπα, αλλά και επιχειρήσεις και ανώνυμες εταιρίες.
  • Να εντείνει τον κρατικό - κυβερνητικό έλεγχο και γι' αυτό επιβάλλει πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα και καταργεί τα εκλεγμένα εποπτικά συμβούλια.
  • Να διασφαλίσει καλύτερα τις επισφαλείς απαιτήσεις της ΑΤΕ και να προωθήσει την αποδυνάμωση και πολυδιάσπαση του συνεταιριστικού κινήματος και γι' αυτό προωθεί τις συγχωνεύσεις ενώσεων κατά νομό, ενώ, ταυτόχρονα, επιτρέπει σε 7 μόνο άτομα να δημιουργήσουν συνεταιρισμό και σε δυο συνεταιρισμούς να δημιουργήσουν Ενωση.
  • Να συντηρήσει μια γραφειοκρατική ΠΑΣΕΓΕΣ, ως «νόμιμο» συνομιλητή της εκάστοτε κυβέρνησης και γι' αυτό επιβάλει έμμεση εισφορά υπέρ της ΠΑΣΕΓΕΣ, σε όλους τους αγρότες και σ' αυτούς που δε συνεταιρίζονται.

Το ΚΚΕ - τόνισε ο Γ. Σφυρής - είναι ριζικά αντίθετο μ' αυτό το νομοσχέδιο και προτείνει την ανάπτυξη των παραγωγικών συνεταιρισμών, οι οποίοι δε θα δρουν με «ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια», αλλά υπέρ των συμφερόντων των συνεταιρισμένων αγροτών και θ' αποτελούν βασικά κύτταρα κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ανάπτυξης της υπαίθρου. Συνέχισε υπογραμμίζοντας ότι και στο θέμα των συνεταιρισμών συγκρούονται δυο απόψεις: Η πρώτη που αποτυπώνεται στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης και επί της ουσίας της συμφωνούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις που θεωρούν μονόδρομο την ΟΝΕ, την ατζέντα 2000 και τον ΠΟΕ και η δεύτερη που αποτυπώνεται στις προτάσεις του ΚΚΕ και εκφράζει το σύνολο της μικρομεσαίας αγροτιάς. Και κατέληξε τονίζοντας ότι οι θέσεις των κομμάτων για τους συνεταιρισμούς πρέπει ν' αποτελέσουν ένα από τα κριτήρια της ψήφου των αγροτών στις ερχόμενες εκλογές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ