Παρασκευή 20 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΘΟΥΣΑ
Δε θέλουν αμαξοστάσιο του ΟΑΣΑ μέσα στα σπίτια τους

Επεισόδια έγιναν χτες στην κοινότητα Ανθούσας, μεταξύ κατοίκων της περιοχής και υπαλλήλων του ΟΑΣΑ, όταν οι τελευταίοι επιχείρησαν να περιφράξουν ένα οικόπεδο, προκειμένου να γίνει αμαξοστάσιο της εταιρίας. Οι διενέξεις για την κατασκευή αμαξοστασίων του ΟΑΣΑ δεν είναι καινούριες. Είναι αποτέλεσμα της γενικότερης πολιτικής της κυβέρνησης στο χώρο των συγκοινωνιών και της άρνησής της να αναλάβει τις ευθύνες της, ώστε σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς - και με κύριο κριτήριο την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού, τη διασφάλιση του δημόσιου και κοινωφελούς χαρακτήρα των συγκοινωνιών, αλλά και το σεβασμό του περιβάλλοντος - να δοθεί μια συνολική λύση στο Λεκανοπέδιο.

Μια λύση που θ' αντιμετωπίζει το πρόβλημα της χωροθέτησης και λειτουργίας αμαξοστασίων των αστικών συγκοινωνιών και γενικότερα τη λειτουργία του συγκοινωνιακού συστήματος. Γιατί βέβαια, τα 100 - 150 λεωφορεία που εξυπηρετούν τις περιοχές της Ανατολικής Αττικής κάπου θα πρέπει να σταθμεύουν και να μην ξεκινούν από το Ελληνικό ή το αμαξοστάσιο του Βοτανικού. Να μη χάνονται, δηλαδή, καθημερινά εργατοώρες και καύσιμα σε διαδρομές άνευ ουσίας.

Ομως, η κυβέρνηση κατά την προσφιλή της τακτική, επιλέγει το ρόλο του "Πόντιου Πιλάτου". Αφήνει να διαιωνίζεται το πρόβλημα και το μεταθέτει στις πλάτες άλλων φορέων. Κάτι που δεν είναι άσχετο με τις αποφάσεις της για ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών, και τη θέση της, πως το κράτος πρέπει να πάψει να έχει την ευθύνη των αστικών συγκοινωνιών, την οποία θα πρέπει ν' αναλάβουν η Τοπική Αυτοδιοίκηση και κατ' επέκταση και ιδιωτικοί φορείς επιβαρύνοντας βέβαια ανάλογα και τους πολίτες.

Το γεγονός ότι ο ΟΑΣΑ έχει προβεί στην αγορά του οικοπέδου για τη δημιουργία αμαξοστασίου εδώ και 16 χρόνια, και το όλο ζήτημα καρκινοβατεί επιβεβαιώνει και την παραπάνω τακτική.

Πάντως, χθες, στις 5.00 π.μ., όταν υπάλληλοι του ΟΑΣΑ έφτασαν στο χώρο και προχώρησαν σε εργασίες διαμόρφωσής του, όπως σκάψιμο κτλ. αντιμετώπισαν την αντίθεση των κατοίκων στα σχέδιά τους. Λόγω των μικροεπεισοδίων που σημειώθηκαν, στο χώρο κατέφτασαν και αστυνομικές δυνάμεις.

Από την πλευρά της, η Αρχαιολογική Υπηρεσία έδωσε εντολή στον ΟΑΣΑ να σταματήσει τις εργασίες στο χώρο. Παράλληλα, όπως αναφέρει ο δήμαρχος Παλλήνης, το οικόπεδο είναι ενταγμένο στη ζώνη αμιγούς κατοικίας της πόλης. Κάνει λόγο για αρχαιολογικό χαρακτήρα της περιοχής, για έλλειψη των αναγκαίων μελετών κατασκευής του αμαξοστασίου και για υποβάθμιση της περιοχής. Σημειώνεται ότι το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ανατολικής Αττικής παλαιότερα με ομόφωνη απόφασή του είχε απορρίψει την περιβαλλοντική μελέτη κατασκευής του αμαξοστασίου που είχε εκπονήσει ο ΟΑΣΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ