Τετάρτη 25 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εχασαν στη Σοφοκλέους τις περιουσίες τους

Επιστολή αναγνώστη του "Ρ" εξηγεί με πόση ευκολία μπορεί κανείς να χάσει τα χρήματά του στο Χρηματιστήριο, σε... τοποθετήσεις που είχαν πολυδιαφημιστεί ως χρυσοφόρες

Εφτασε στην εφημερίδα και δημοσιεύουμε μια άκρως ενδιαφέρουσα επιστολή αναγνώστη μας, που έχει εμπλακεί στο χρηματιστηριακό τζόγο, με αρνητικές επιπτώσεις στις... αποταμιεύσεις του. Η επιστολή που τιτλοφορείται "Κομπίνες του κεφαλαίου - τίποτα δε χαρίζουν οι κεφαλαιοκράτες και τα στηρίγματά τους", αναφέρεται σε όσους "παίκτες" αποφάσισαν να αγοράσουν μετοχές της ΕCΟΝ, ή να τοποθετήσουν τα χρήματά τους σε εταιρίες αμοιβαίων κεφαλαίων που είχαν στα χαρτοφυλάκιά τους μεγάλο αριθμό αυτών των μετοχών. Γράφει ο αναγνώστης μας, τα στοιχεία του οποίου είναι στη διάθεση της εφημερίδας:

"Οπως σήμερα γίνονται παιχνίδια "τρομερά" με κάθε είδους επιχείρηση που είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο, έτσι και το 1996 έγινε ένα παιχνίδι σε βάρος των μικρομετόχων (έτσι γίνεται πάντα), με τις μετοχές ΕCΟΝ - ΕΛΒΙΕΜΕΚ. Το 1995 - '96 η μετοχή της εταιρίας ΕCΟΝ έφτασε στις 4.500 δραχμές, γιατί - με βάση τεράστιους τίτλους στα πρωτοσέλιδα πολλών εφημερίδων - ήταν ο ανερχόμενος κολοσσός στον τομέα της πολεμικής βιομηχανίας. Μάλιστα το 1996 εξαγόρασε και την ΕΛΒΙΕΜΕΚ, που την έβαλε στο Χρηματιστήριο με 1.400 δραχμές ανά μετοχή, με αποτέλεσμα πολύς κόσμος να βάλει αρκετά δισεκατομμύρια με τις ευλογίες του κ. Ξανθάκη, προέδρου του Χρηματιστηρίου. Ομως, από τον Απρίλη του 1996 η μετοχή άρχισε να κατρακυλά μέχρι το Νοέμβρη για να φτάσει τελικά στις 228 δραχμές! Στο μεταξύ οι μετοχές που κατείχε ο κύριος μέτοχος της εταιρίας, Οικονομίδης, από το 51% έφτασαν στο 33%.

Χωρίς να ιδρώσει το αυτί κανενός, αφού είναι παράνομο, ο κύριος μέτοχος να πουλάει 2.000.000 μετοχές χωρίς να έχει ενημερωθεί το Χρηματιστήριο.

Χωρίς να επέμβει ο τότε πρόεδρος του Χρηματιστηρίου και σημερινός δημιουργός της εταιρίας ΜΑΡΦΙΝ κ. Ξανθάκης.

Χωρίς να επέμβει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς του κ. Θωμαδάκη, ώστε να καλέσει τους υπεύθυνους - και πρώτα και κύρια τον Οικονομίδη - να λογοδοτήσουν.

Χωρίς τίποτα από όλα αυτά και αντ' αυτών, σταμάτησαν τη διαπραγμάτευση των μετοχών, μέχρι να δουν τι συμβαίνει, λέει.

Στη συνέχεια η ΕΤΕΒΑ (μια και οι τράπεζες είναι στο χορό) κάλεσε τους μικρομετόχους ως leader των 10 τραπεζών, που είχαν δώσει το κοινοπρακτικό δάνειο (πώς το έδωσαν είναι άλλο ζήτημα) και τους ζήτησε να της καταθέσουν το 51% των δικαιωμάτων τους, γιατί όπως είπε, βρήκε έναν στρατηγικό επενδυτή (επρόκειτο για τον Θ. Λιανουνάκο), ο οποίος θα την εξυγίανε. Σύμφωνα με τα όσα είχαν ειπωθεί, θα πλήρωνε τις υποχρεώσεις της επιχείρησης (στους εργαζόμενους, στους πιστωτές, στο δημόσιο).

Αφού καταθέσαμε το 51% των δικαιωμάτων μας περιμέναμε να δούμε αυτά που μας είχαν διαβεβαιώσει.

Μάθαμε ότι η προσφορά του Λιανουνάκου ήταν της τάξης των 2 δισεκατομμυρίων δραχμών και παράλληλα προέβλεπε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Ομως αντί οι τράπεζες να δεχτούν την προσφορά, παράτυπα (μπορεί και παράνομα) έθεσαν την ΕCΟΝ σε καθεστώς αναγκαστικής εκκαθάρισης και αποφάσισαν παράτυπα τον Ιούλη να χαρίσουν:

  • 52 στρέμματα στα Σπάτα στον κ. Λάτση αντί 555 εκατ. δρχ.
  • Το εργοστάσιο της ΕCΟΝ (στο Μαρκόπουλο) στον Λιανουνάκο αντί πινακίου φακής (110 εκατ. δρχ. σε μετρητά και άλλα 550 σε τέσσερις ετήσιες δόσεις).

Κι όλα αυτά τη στιγμή που ο Λιανουνάκος έδινε από μόνος του τουλάχιστον 2 δισεκατομμύρια δραχμές. Μια απόφαση που εκτός των άλλων καταδικάζει:

  • Τους μετόχους των τραπεζών που πήραν αυτή την απόφαση, αφού ελάχιστα θα εισπράξουν οι τράπεζες από τον αναγκαστικό πλειστηριασμό.
  • Τους μετόχους της εταιρίας αμοιβαίων κεφαλαίων ΕΡΜΗΣ, αφού ο ΕΡΜΗΣ κατέχει 900.000 μετοχές της ECON.
  • Τους μικρομετόχους της ECON, οι οποίοι χάνουν ολοσχερώς τις περιουσίες τους.
  • Τους πιστωτές, οι οποίοι δε θα λάβουν δραχμή αφού δε θα υπάρχουν η ECON και η ΕΛΒΙΕΜΕΚ.
  • Τους εργαζόμενους, που χάνουν τη δουλιά τους.
  • Το δημόσιο.

Το μόνο που μπορεί να απαιτήσει κανείς, είναι να γίνει έλεγχος από κάθε αρμόδια αρχή, για το πώς και το γιατί οι τράπεζες αποφάσισαν να χαρίσουν τέτοια ποσά, τη στιγμή που υπήρχε συγκεκριμένη και πολύ σημαντικότερη προσφορά.

Τέλος, συνιστούμε στους σημερινούς "ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ", να προσέχουν μην την πάθουν σαν εμάς!".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ