Τετάρτη 25 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΙΜΕΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
Μια... τρύπα στο νερό οι "συμφωνίες"

Την προώθηση άλλων σεναρίων - ακόμα και τον ορισμό πλαφόν στις τιμές - εξετάζουν οι κυβερνώντες προκειμένου να συγκρατήσουν τις τιμές στα καύσιμα

"Τσουρουφλισμένοι" εμφανίζονται τώρα οι κυβερνώντες, καθώς η περιβόητη "συμφωνία κυρίων" με τις εταιρίες πετρελαιοειδών δεν απέδωσαν και οι αρμόδιοι αναζητούν τώρα τρόπους συγκράτησης των τιμών με άλλους τρόπους. Η ουσία, παρά τις δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης την προηγούμενη βδομάδα, είναι ότι τα ποσοστά κέρδους που επιβάλλουν οι εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών παραμένουν πλήρως ανεξέλεγκτα, κάτι που ευνοείται από την εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική, της πλήρους απελευθέρωσης της ασυδοσίας τους, στο όνομα της "ελεύθερης αγοράς".

Τα παραπάνω προκύπτουν από την εικόνα που υπήρχε χτες στην αγορά καυσίμων. Χτες, σύμφωνα με προηγούμενες δηλώσεις του Ευαγγ. Βενιζέλου έληγε η προθεσμία προσαρμογής των τιμών στα συμφωνημένα επίπεδα, ενώ στην περίπτωση που παρατηρούνταν και πάλι μεγάλες αποκλίσεις θα επιβάλλονταν, όπως είχε πει ο υπουργός, πλαφόν στις ανώτατες τιμές. Σύμφωνα με τις επίσημες τιμοληψίες που πραγματοποίησαν οι υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης, οι όποιες μειώσεις τιμών έγιναν από την προηγούμενη Τρίτη μέχρι χτες, ήταν "σταγόνα στον ωκεανό", αφού τελικά οι τιμές που επικράτησαν - στην Αττική - παρέμειναν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα και σε κάθε περίπτωση σημαντικά υψηλότερες από τις... "συμφωνημένες". Με δεδομένο ότι αυτή η εικόνα προκαλεί δυσχέρειες στην κυβέρνηση λόγω της αρνητικής της επίπτωσης στο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, οι αρμόδιοι εξετάζουν τώρα και άλλα σενάρια για τη συγκράτηση των τιμών, ανάμεσα στα οποία μελετάται και το ενδεχόμενο ορισμού πλαφόν στις τιμές των καυσίμων. Στα πλαίσια της προσπάθειας συγκράτησης των τιμών ο Ε. Βενιζέλος ανακοίνωσε χτες στη Βουλή ότι σήμερα πρόκειται να κατατεθεί τροπολογία, που θα προβλέπει την επιβολή και διοικητικών - εκτός από ποινικές - κυρώσεων σε όσους παραβιάζουν το πλαφόν όταν αυτό επιβάλλεται, καθώς και τη δημοσιοποίηση των ποσοστών κέρδους των διυλιστηρίων, των εταιριών εμπορίας πετρελαιοειδών και των πρατηρίων. Η τροπολογία αυτή δεν αναιρεί την πιθανότητα επιβολής πλαφόν, ωστόσο αν μέσω αυτής εξασφαλιστεί η συγκράτηση των τιμών η κυβέρνηση δε θα έχει λόγο να ορίσει ανώτατες τιμές.

Οπως σημείωνε ο "Ρ" από την προηγούμενη βδομάδα οι τιμές παρά τη "συμφωνία", στα περισσότερα πρατήρια παρέμεναν σε πολύ υψηλά επίπεδα που έφταναν μέχρι και 23 δραχμές το λίτρο πάνω από την "ενδεικτική τιμή" του υπουργείου. Χτες, που τυπικά έληγε το χρονικό περιθώριο για την προσαρμογή των τιμών στα επίπεδα "της ενδεικτικής τιμής συν πέντε δραχμές", ήταν φανερό ότι οι... όποιες προσαρμογές έγιναν σε κάποια πρατήρια που είχαν πολύ μεγάλες αποκλίσεις. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε πρατήριο της AVIN χτες η αμόλυβδη πωλούνταν στις 222,2 δρχ. από 227,2 και η σούπερ στις 236,3 δρχ. από 241,3 που πωλούνταν την προηγούμενη Πέμπτη. Επίσης, σε πρατήριο της BP η... μείωση ήταν μόλις μία δραχμή και η αμόλυβδη αναπροσαρμόστηκε στις 230 από 231 και η σούπερ στις 246 από 247, ενώ ανάλογη εικόνα επικρατεί στα περισσότερα πρατήρια. Είναι φανερό ότι οι τιμές αυτές απέχουν παρασάγγας από τις 212,3 και 228,2 που προέβλεπε η "συμφωνία" με το υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ οι εκπρόσωποι των βενζινοπωλών υποστηρίζουν ότι οι αποκλίσεις κινούνται γύρω στις 10 δρχ. ανά λίτρο από τις "ενδεικτικές τιμές".

Οπως αναφέρουν ανώτατα στελέχη του υπουργείου η ευθύνη για τη μη τήρηση της "συμφωνίας" βαραίνει αποκλειστικά τις εταιρίες εμπορίας και ομολογούν ότι η κυβέρνηση έχει απεμπολήσει κάθε δυνατότητα ουσιαστικής παρέμβασης στη διαμόρφωση των τιμών, έχοντας επιλέξει το δρόμο της "ελεύθερης αγοράς". "Ο μόνος τρόπος να παρέμβουμε είναι να επιβάλουμε πλαφόν στα ποσοστά κέρδους των εταιριών", έλεγε χτες στο "Ρ" ανώτατο στέλεχος, πολύ περισσότερο με δεδομένες τις αυξήσεις που αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα η εταιρία Ελληνικά Πετρέλαια κατά 1,5 - 2 δρχ. το λίτρο. Ο ίδιος ανέφερε ότι σε δείγμα 200 πρατηρίων στην Αττική δεν υπήρξαν ουσιαστικά αποτελέσματα από τη "συμφωνία".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ