Τετάρτη 25 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
"Ονειρο θερινής νυκτός" η μείωση των επιτοκίων

Θα "πέσουν" όταν ο πληθωρισμός διαμορφωθεί σε χαμηλότερα επίπεδα από το 2%, διαμηνύει ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδας

"Ονειρο" θερινής νυκτός θα παραμείνει για αρκετό καιρό ακόμη η προσδοκία μείωσης των επιτοκίων για όσους επιθυμούν να πάρουν με ευνοϊκότερους όρους δάνεια από τις εμπορικές τράπεζες, αφού η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να θέσει και τα επιτόκια στην υπηρεσία της ικανοποίησης του "εθνικού" πλέον στόχου μείωσης του πληθωρισμού για την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Λ. Παπαδήμος, σε χτεσινές δηλώσεις μετά από συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου, αποσαφήνισε ότι δε θα υπάρξει μείωση των επιτοκίων αν ο πληθωρισμός δεν πέσει κάτω από τα επίπεδα του 2% και δεν παραμείνει σ' αυτά τα επίπεδα για εύλογο διάστημα.

Δεδομένου ότι σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις, ο πληθωρισμός θα παραμείνει και τον Αύγουστο στα επίπεδα του 2,1%, με βάση το πνεύμα των παραπάνω δηλώσεων του Λ. Παπαδήμου, δεν αναμένεται μείωση των επιτοκίων νωρίτερα από τον ερχόμενο Νοέμβρη με Δεκέμβρη. Ο διοικητής της ΤτΕ, χαρακτήρισε θετικά τα μέτρα μείωσης της έμμεσης φορολογίας που εξετάζει η κυβέρνηση με στόχο τη μείωση του πληθωρισμού, επισημαίνοντας ότι πέρα από τα μέτρα νομισματικής πολιτικής που έχει λάβει η ΤτΕ για την εξυπηρέτηση του στόχου του πληθωρισμού, χρειάζονται και ανάλογα μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής.

Σχετικά με την αποτελεσματικότητα της πρόσφατης δεύτερης δέσμης μέτρων περιορισμού της πιστωτικής επέκτασης που είχε λάβει η ΤτΕ, ο Λ. Παπαδήμος ανέφερε ότι οι περισσότερες από τις εμπορικές τράπεζες δε συμμορφώθηκαν στο πνεύμα των μέτρων, αφού αρκετές από αυτές συνέχισαν να επιδιώκουν τη διατήρηση και την αύξηση των μεριδίων αγοράς στον τομέα της καταναλωτικής πίστης. Διευκρίνισε σε σχέση μ' αυτό ότι ορισμένες από τις τράπεζες ανέλαβαν οι ίδιες το κόστος της υπέρβασης του ορίου χορήγησης καταναλωτικών δανείων που επέβαλε η ΤτΕ, ενώ κάποιες άλλες (όπως η Eurobank και η Citibank) μετακύλησαν το κόστος στην αγορά αυξάνοντας τα επιτόκια. Ο ίδιος εκτίμησε ότι η στάση των τελευταίων δε θα υιοθετηθεί και από άλλες τράπεζες.

Τέλος, ο Λ. Παπαδήμος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το κατά πόσο τα κέρδη από το Χρηματιστήριο δημιουργούν συνθήκες αυξημένης ζήτησης στην αγορά και ασκούν πληθωριστικές πιέσεις, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να γίνουν σχετικές μετρήσεις. Για το ίδιο θέμα επισήμανε ότι είναι ένα πρόβλημα, προσθέτοντας ωστόσο με νόημα, ότι "αυτά τα κέρδη πρέπει πρώτα να πραγματοποιηθούν"...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ