Τετάρτη 25 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Στις 7 Σεπτέμβρη το φορολογικό νομοσχέδιο

Στις 7 του ερχόμενου Σεπτέμβρη αναμένεται να λάβει τέλος το "θρίλερ" σεναριολογίας που παίχτηκε όλους τους προηγούμενους μήνες σχετικά με τις προωθούμενες αλλαγές στην ισχύουσα φορολογική νομοθεσία. Αυτό προκύπτει από σχετικές δηλώσεις που έκανε χτες ο γενικός γραμματέας του Κέντρου Πληροφορικής του υπουργείου Οικονομικών (ΚΕΠΥΟ) Π. Γεωργιάδης μετά από σύσκεψη που είχε χτες με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου και τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Δρυ. Ο Π. Γεωργιάδης, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το περιεχόμενο των προωθούμενων αλλαγών, τόνισε ότι όλα θα γίνουν γνωστά στις 7 Σεπτέμβρη, οπότε θα ανακοινωθεί και θα προωθηθεί προς κατάθεση στη Βουλή το υπό κατάρτιση φορολογικό νομοσχέδιο.

Λίγες μέρες νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 4 Σεπτέμβρη ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στα εγκαίνια της ΔΕΘ πρόκειται να αναφερθεί σε ορισμένες από τις προωθούμενες ρυθμίσεις, στην προσπάθειά του να εξυπηρετήσει τις προεκλογικές σκοπιμότητες του κυβερνώντος κόμματος ενόψει των επερχόμενων εθνικών εκλογών. Στο πνεύμα αυτό αναμένεται να αναφερθεί στις αποκαλούμενες φοροελαφρύνσεις - "ψίχουλα" που θα περιλαμβάνει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Λόγος γίνεται για την εξεταζόμενη αύξηση του αφορολόγητου ορίου στα 2 εκατ. δρχ. για τους μισθωτούς και συνταξιούχους από 1,355 εκατ. δρχ. που είναι σήμερα και στο 1,7 εκατ. δρχ. για τους υπόλοιπους φορολογούμενους από 1,055 εκατ. δρχ. που είναι σήμερα, την αύξηση κατά 10.000 δρχ. της έκπτωσης φόρου που δικαιούνται όσοι έχουν παιδιά, την κατάρτιση των "αντικειμενικών" κριτηρίων κλπ.

Οι ρυθμίσεις αυτές καθώς επίσης τα εξεταζόμενα μέτρα για τη μείωση του πληθωρισμού (μείωση Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στο πετρέλαιο, στα ποτά και στα τσιγάρα και αν χρειαστεί μείωση του ΦΠΑ στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ) θα συζητηθούν και κατά τη σημερινή προγραμματισμένη σύσκεψη του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ενόψει της οποίας συναντήθηκε χτες ο Γ. Παπαντωνίου με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Λ. Παπαδήμο. Στο υπό κατάρτιση φορολογικό νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται επίσης ρυθμίσεις σχετικά με την έκδοση φορολογικής ενημερότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες οι αλλαγές που προωθούνται αφορούν στα εξής σημεία:

  • Η έκδοση αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας θα απαιτείται πλέον για τη συνομολόγηση συμβάσεων δανείων, πιστώσεων και χρηματοδοτήσεων ύψους μεγαλύτερου των 3 εκατ. δραχμών, έναντι 1,5 εκατ. δραχμών που ισχύει σήμερα. Για μικρότερα ποσά δανείων δε θα απαιτείται η έκδοση φορολογικής ενημερότητας.
  • Καταργείται η έκδοση φορολογικής ενημερότητας για συμμετοχή νομικών προσώπων (εταιριών) σε διαγωνισμούς του δημοσίου. Η προσκόμιση ενημερότητας θα ζητείται από το νομικό πρόσωπο στο οποίο κατακυρώνεται ο διαγωνισμός.
  • Αυξάνεται από δύο σε τέσσερις μήνες ο χρόνος ισχύος της φορολογικής ενημερότητας για τις περιπτώσεις είσπραξης χρημάτων από το δημόσιο άνω των 500.000 δραχμών. Για τις συναλλαγές μεταξύ των φυσικών προσώπων η ισχύς της φορολογικής ενημερότητας παραμένει στους δώδεκα μήνες και στους έξι μήνες για όλες τις άλλες περιπτώσεις.
  • Για τον εκτελωνισμό ή τον επανεκτελωνισμό εμπορευμάτων θα ζητείται προσκόμιση φορολογικής ενημερότητας, όταν η τιμολογιακή αξία των εισαγόμενων είναι μεγαλύτερη του 1,5 εκατ. δραχμών αντί των 400.000 δραχμών που ισχύει σήμερα.
  • Ο φορολογούμενος θα μπορεί να ζητά την έκδοση φορολογικής ενημερότητας από οποιαδήποτε εφορία και όχι μόνο από την εφορία στην οποία υπάγεται, με μόνη υποχρέωση την αναγραφή στη σχετική αίτηση του Αριθμού Φορολογικού του Μητρώου. Ολα τα υπόλοιπα δικαιολογητικά που απαιτούνται μέχρι σήμερα (προσκόμιση φορολογικής δήλωσης, περιοδική και εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ, οριστική και προσωρινές δηλώσεις Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών) καταργούνται.

Κατά τη χτεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας συζητήθηκε επίσης το χρονοδιάγραμμα ένταξης στο πληροφοριακό σύστημα TAXIS των υπόλοιπων 105 ΔΟΥ που έχουν απομείνει σε σύνολο 231 ΔΟΥ που είχε προγραμματιστεί να ενταχθούν. Μέχρι στιγμής έχουν εισαχθεί 126 εφορίες οι οποίες καλύπτουν το 78% των φορολογούμενων και το 92% του όγκου των δημοσίων εσόδων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ