Τετάρτη 8 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σχεδιάζουν τη λεηλασία των Βαλκανίων

Το διαβόητο Σχέδιο για την Οικονομική Ανασυγκρότηση των Βαλκανίων, μέσω του οποίου προωθούνται οι επιδιώξεις των ντόπιου κεφαλαίου για εντονότερη διείσδυση στην περιοχή των Βαλκανίων στον απόηχο των εγκληματικών βομβαρδισμών που προηγήθηκαν λίγους μήνες πριν στη γειτονική Γιουγκοσλαβία, ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου.

Ηδη από τον περασμένο Μάη το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας είχε συγκροτήσει "Ομάδα Δράσης" που απαρτιζόταν από εκπροσώπους των μεγαλοεπιχειρηματιών της χώρας με στόχο την εκπόνηση του εν λόγω Σχεδίου. Η αποκαλούμενη "Ομάδα Δράσης" συγκρότησε πέντε ομάδες εργασίας με αντικείμενα τις επενδύσεις, τις υποδομές, τις υπηρεσίες, το εξωτερικό εμπόριο και το θεσμικό πλαίσιο. Το Σχέδιο που προέκυψε από τις παραπάνω εργασίες, έχει πενταετή διάρκεια (2000 - 2004) και αφορά την Αλβανία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και την περιοχή του Κοσσυφοπεδίου (ή την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας όταν λήξει το εμπάργκο).

Οι πόροι που προβλέπεται να διατεθούν στην πενταετία ανέρχονται σε 100 δισ. δρχ. ή 180 δισ. δρχ. σε περίπτωση καθολικής εφαρμογής του σχεδίου (αν συμπεριληφθεί δηλαδή και η ΟΔ της Γιουγκοσλαβίας). Οι πόροι αυτοί θα εξευρεθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό μέσα από την αναμόρφωση και αύξηση των κονδυλίων της διμερούς αναπτυξιακής βοήθειας που δίνει η χώρα μας στο πλαίσιο της DAC όσο και από ιδιωτικές πηγές. Στα πλαίσια αυτά όπως διευκρίνισε ο Γ. Παπαντωνίου θα ενισχυθούν συνεργασίες ελληνικών επιχειρήσεων με ξένες ευρωπαϊκές και αμερικανικές εταιρίες για κοινή διείσδυση στο πρόγραμμα ανασυγκρότησης.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού, το Σχέδιο διαβιβάστηκε ήδη στους ομολόγους του, ενώ στη συνέχεια θα σταλεί στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στο Φινλανδό πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προκειμένου να αποτελέσει μέρος του ευρύτερου σχεδίου ανασυγκρότησης που βρίσκεται σε διαδικασία υλοποίησης.

Επίσης ανακοινώθηκε ότι έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία για αύξηση του εγγυοδοτικού κεφαλαίου του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ) από 300 δισ. δρχ. σε 500 δισ. δρχ. έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα ασφαλιστικής κάλυψης των δραστηριοτήτων ελληνικών επιχειρήσεων στην περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ