Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Σκηνές τραγικά οικείες...
  • Στους 13 ο αριθμός των θυμάτων, τουλάχιστον 22 οι εγκλωβισμένοι
  • Δύο διασώσεις από τα σωστικά συνεργεία
  • Απελπισία στις πληγείσες πόλεις...

ΓΚΟΛΤΣΟΥΚ.-

Η Γιλντίζ κρατάει τη μικρούλα κόρη της σφιχτά στην αγκαλιά της, κι η φωνή της έχει έναν τόνο υστερίας. Εχασε τη δεύτερη κόρη της, ένα τετράχρονο αγγελούδι, στο σεισμό της 17ης Αυγούστου. Ο προχτεσινός σεισμός έφερε τον εφιάλτη της πίσω. "Είναι ό,τι μού έχει απομείνει", λέει για το παιδί της. "Αν τη χάσω, η ζωή μου δεν έχει νόημα". Και φεύγει, για να μη φανούν τα δάκρυα στα μάτια της.

Βαδίζοντας κανείς στο Γκολτσούκ, είναι δύσκολο να ξεχωρίσει ποια κτίρια είχαν καταρρεύσει ένα μήνα πριν και ποια έπεσαν προχτές. Μάζες λυγισμένα, σίδερα και τσιμέντο, που πριν λίγο καιρό ήταν σπίτια. Σωστικά συνεργεία με την κούραση και την απογοήτευση στα πρόσωπά τους. Πικρά οικείες σκηνές.

Οι νεκροί είχαν ήδη ξεπεράσει - κατά τον επίσημο απολογισμό - τις 15.000 προχτές. Ο σεισμός των 5,8 σκότωσε άλλους 13: Επτά αναφέρθηκαν νεκροί τη Δευτέρα, και χτες τα σωστικά συνεργεία ανέσυραν άλλες έξι σορούς. Υπήρξαν δύο αχτίδες ελπίδας: Δύο διασώσεις.

"Η ζωή συνεχίζεται, πέρα από όλα", λέει ο Χαντάν, που ζει σε μια σκηνή εδώ κι ένα μήνα. "Αλλά μερικά πράγματα απλώς δεν μπορούμε να τα συνηθίσουμε- όπως αυτό", προσθέτει. Τους σεισμούς.

Ο Αϊντογκάν δίνει το μέτρο της αγωνίας των ανθρώπων του Ιζμίτ, μιλώντας απλά, χωρίς ένταση. "Δεν κοιμόμαστε". Και "ούτε τα παιδιά μπορούν να κοιμηθούν".

Στα σχολεία, η λειτουργία των οποίων ανεστάλη, οι δάσκαλοι συμφώνησαν να συναντούν τα παιδιά στα προαύλια των κτιρίων. Οσοι, δηλαδή, είναι αρκετά ψύχραιμοι. Ο Σερντάρ Τσαγκλάρ, διευθυντής ενός σχολείου στο Βαριλτσί, δε διστάζει να πει ότι ζήτησε μετάθεση. Το σπίτι του υπέστη ζημιές προχτές. "Η γυναίκα μου επηρεάστηκε πολύ", θα πει. "Είναι τρομοκρατημένη... θέλει να φύγουμε". Κάθε νύχτα πετάγεται έξω από το σπίτι, αν διαισθανθεί δονήσεις.

Οι καταμετρημένοι τραυματίες είχαν φθάσει τους 422 χτες. Σωστικά συνεργεία προσπαθούσαν να ανασύρουν 22 παγιδευμένους.

Κι ενώ το δράμα συνεχιζόταν... το Συμβούλιο της κυβέρνησης για τις Ιδιωτικοποιήσεις δήλωνε ότι οι τελευταίοι μήνες του 1999 θα είναι "κρίσιμοι" για την πορεία των πωλήσεων κρατικών επιχειρήσεων. Η "Σαμπάχ" έγραψε σχετικά ότι θα υπάρξουν "εντατικές διαπραγματεύσεις" με το ΔΝΤ, όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα της πώλησης 13 εξ αυτών...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ