Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εποικισμός - "αγκάθι" μετά τη συμφωνία

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΒΗΡΥΤΟΣ.-

Προβληματισμό προκάλεσε στην Παλαιστινιακή Αρχή η επίσημη επίσκεψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού Εχούντ Μπάρακ, χτες το απόγευμα, στο μεγαλύτερο εβραϊκό οικισμό της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, Μάαλε Αντουμίν. Μία ημέρα μετά την έναρξη του τελευταίου γύρου των ισραηλινο - παλαιστινιακών συνομιλιών για το τελικό καθεστώς της περιοχής, Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι υπογράμμιζαν ότι η "ειρηνευτική διαδικασία" δε θα έχει ευτυχή κατάληξη αν δε σταματήσει άμεσα η ισραηλινή πολιτική του εποικισμού.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός συζήτησε με τους εποίκους του εβραϊκού οικισμού της Ιερής Πόλης και απέφυγε να κάνει δηλώσεις. Στο παρελθόν, πάντως, είχε καταστήσει σαφές ότι κανένας μεγάλος εβραϊκός οικισμός δεν πρόκειται να συρρικνωθεί ή να μετακινηθεί στα πλαίσια της ισραηλινο-παλαιστινιακής "ειρηνευτικής διαδικασίας", θέση που είχε εξοργίσει και τότε την Παλαιστινιακή Αρχή.

"Δεν πρόκειται να υπάρξει ειρήνη, αν δεν τερματιστεί η εποικιστική δραστηριότητα" σχολίασε ο Παλαιστίνιος υπουργός Πληροφοριών, Γιάσερ Αμπεντ Ράμπο. Ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος τόνισε ότι το θέμα του εποικισμού θα συζητηθεί εκτενώς κατά τη διάρκεια της συνάντησης που θα έχει ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, στις 24 Σεπτέμβρη, στην Ουάσιγκτον. Ο Γιάσερ Αμπέντ Ράμπο επανέλαβε, επίσης, ότι η Παλαιστινιακή Αρχή εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να διενεργηθεί δημοψήφισμα, τόσο ανάμεσα στους Παλαιστινίους των αυτόνομων περιοχών όσο και ανάμεσα στους πρόσφυγες που βρίσκονται στη Συρία, την Ιορδανία και το Λίβανο, για να εγκριθεί ή όχι η όποια τελική "ειρηνευτική συμφωνία" με το Ισραήλ. Τόσο ο Αμπέντ Ράμπο όσο και ο Παλαιστίνιος υπουργός Σχεδιασμού Ναμπίλ Σάαθ υπογράμμισαν ότι για να υλοποιηθεί αυτό το σχέδιο θα πρέπει να λυθούν μια σειρά από πρακτικά προβλήματα αλλά πρώτιστα, θα πρέπει να υπάρχει, στο κείμενο της τελικής συμφωνίας, οριστική ρύθμιση για την επιστροφή όλων των Παλαιστινίων προσφύγων στα εδάφη τους.

Οι γνωστές επιδρομές στο Ν. Λίβανο

Τέσσερις πυραύλους εκτόξευσαν κατά πιθανών θέσεων της σιιτικής φιλοϊρανικής οργάνωσης "Χεζμπολάχ" δύο ισραηλινά μαχητικά, χθες το πρωί. Στόχος των επιδρομών ήταν οι λόφοι Τζαμπάλ αλ Νταχέρ, στα δυτικά της κοιλάδας Μπεκάα, λίγα χιλιόμετρα έξω από την κατεχόμενη ζώνη του Νοτίου Λιβάνου. Μέχρι χτες το απόγευμα δεν είχε γίνει γνωστό αν υπάρχουν θύματα ή ζημιές από τις δύο επιθέσεις.

Από την πλευρά του, ο Ιορδανός βασιλιάς Αμπντάλα, ο οποίος ολοκλήρωσε χτες το πρωί τη σύντομη επίσκεψή του στο Λίβανο, τάχθηκε υπέρ της επίτευξης κοινής ειρηνευτικής συμφωνίας του Ισραήλ με το Λίβανο και τη Συρία, διαφωνώντας με τη θέση του Ισραήλ ότι πρέπει να υπάρξουν δύο ξεχωριστές συμφωνίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ