Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
Κατά της αμερικανικής "ηγεμονίας"

ΠΑΡΙΣΙ. -

Τους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας αλλά και πολλώνάλλων μικρότερων πόλεων κετέκλυσαν διαμαρτυρόμενοι και οργισμένοι Γάλλοι αγρότες, διαμαρτυρόμενοι κατά της αμερικανικής πολιτικής εμπορίου που έχει πλήξει δριμύτατα την πώληση των αγροτικών προϊόντων προς τις ΗΠΑ από χώρες της ΕΕ, αλλά και κατά των μεγάλων πολυεθνικών και των γιγαντιαίων αλυσίδων σούπερ μάρκετ, που έχουν πλήξει τις τιμές των προϊόντων, αφού αγοράζουν σε τιμές εξευτελιστικές...

Αν και το επίκεντρο ήταν η πολιτική αντιποίνων των ΗΠΑ που εφαρμόζεται από τον περασμένο Ιούλιο και επιβάλλει εμπάργκο στις πωλήσεις μιας σειράς προϊόντων από την ΕΕ, εξαιτίας της απόφασης για την απαγόρευση εισαγωγής βοδινού, από τις ΗΠΑ και τον Καναδά, λόγω της εκτροφής με ορμόνες, που όπως υποστηρίζουν οι Αμερικανοί έχουν εγκριθεί από την αμερικανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Φαρμάκων και Τροφίμων, οι Γάλλοι αγρότεςέχουν δει την παραγωγή των παραδοσιακών γαλλικών λιχουδιών να παραμερίζεται ολοσχερώς από την εισβολή των Μακ Ντόναλντ και της φτηνής και κακής έτοιμης διατροφής. Ετσι τα πυρά τους στράφηκαν εκτός από τις κυρώσεις και σε οτιδήποτε συμβολίζει την"αμερικανική ηγεμονία" στο χώρο της αγροτικής παραγωγής και του εμπορίου, καθώς και την παγκοσμιοποίηση.

Σε αυτές τις διαμαρτυρίες θέλησε χθες να απαντήσει ο Αμερικανός υφυπουργός Εμπορίου, ειδικός για το διεθνές εμπόριο Ντέβιντ Ααρόν,εκδηλώνοντας τη συμπαράστασή του προς τους δοκιμαζόμενους Γάλλους αγρότες "που έχουν να αντιμετωπίσουν τιμές που είναι οι χαμηλότερες από την Εποχή του Κραχ", δηλαδή τη δεκαετία '20 - '30. Ωστόσο, τόνισε, ότι η αμερικανική ηγεσία εμμένει σ' αυτήν την πολιτική αντιποίνων, εξαιτίας της αδικαιολόγητης άρνησης της ΕΕ να εξομαλύνει την εισαγωγή βοδινού, μια πολιτική που όπως τόνισε ο Ααρόν καταδικάστηκε και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Ενώ έσπευσε να νουθετήσει τους Ευρωπαίους να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους και την πολιτική που ακολουθούν, όσον αφορά τις ορμόνες αλλά και τα γενετικά μεταλλαγμένα τρόφιμα!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ