Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ
Παρασκηνιακές "συζητήσεις" για την αποστολή δύναμης στοΑνατολικό Τιμόρ

ΝΤΙΛΙ.-

Εντονες παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις διαδραματίζονται τα τελευταία 24ωρα στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Ν. Υόρκη ανάμεσα στον υπουργό Εξωτερικών της Ινδονησίας, Αλί Αλατάς, και ξένους πρεσβευτές χωρών (με πρωταγωνιστές εκείνους της Αυστραλίας και Πορτογαλίας) που υποστηρίζουν εμπράκτως την αποστολή ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στο Ανατολικό Τιμόρ. Επισήμως, δεν έχει καταληχτεί η σύνθεση, η αποστολή και το χρονοδιάγραμμα των ξένων στρατευμάτων. Ολα αυτά μέλει να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγματεύσεων με τον Ινδονήσιο πρόεδρο Χαμπίμπι να διατείνεται (και χτες) πως η Τζακάρτα "δε θέτει" όρους για τη σύνθεση της ξένης δύναμης που θα σταλεί στο αιματοβαμμένο νησί. Την ίδια ώρα και παρά το γεγονός ότι δεν έχει προγραμματιστεί σχετική συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο ΓΓ του Οργανισμού Κόφι Ανάν, δήλωσε χτες πως οι ξένες επεμβατικές δυνάμεις στο Ανατ. Τιμόρ θα έχουν σταλεί στο νησί έως το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

"Ολες οι λεπτομέρειες της αποστολής θα καθοριστούν στις επόμενες 24 ώρες" δήλωσε εκπρόσωπος του Κόφι Ανάν, ενώ την ίδια ώρα ήταν άγνωστο πότε θα συνέλθει το ΣΑ προκειμένου να λάβει τις σχετικές αποφάσεις. Ενδεχομένως, γιατί η κρίσιμη συνεδρίαση θα γίνει αφού ληφθούν παρασκηνιακά όλες οι σχετικές αποφάσεις με την - καθώς φαίνεται... - συναίνεση της Ινδονησίας. Για παράδειγμα, χτες, η βρετανική διπλωματική αποστολή στα Ηνωμένα Εθνη κυκλοφορούσε μεταξύ των πρεσβευτών άλλων χωρών σχέδιο απόφασης για την αποστολή ξένων στρατευμάτων στο Ανατ. Τιμόρ στο πλαίσιο δράσης που ορίζει το κεφάλαιο Επτά της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών (εξουσιοδότηση ξένων στρατευμάτων με χρήση βίας για την αποκατάσταση "τάξης και νόμου"). Οπως μάλιστα δήλωσε χτες ο Τζέρεμι Γκρίνστοκ, Βρετανός πρεσβευτής στα Ηνωμένα ΕΘνη μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο "PBS": "Το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι έτοιμο να πάρει μία απόφαση (για το Ανατ. Τιμόρ) μέσα στις επόμενες 48 ώρες. Κινούμαστε πολύ γρήγορα, αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα της κατάστασης"... Σ' αυτό συνηγόρησε χτες και ο Φρανσές Βεντρέλ, ειδικός απεσταλμένος του Κόφι Ανάν στο Ανατ. Τιμόρ. Οπως είπε, "μία δύναμη θα μπορούσε να φθάσει στο νησί σε 48 ή 72 ώρες, αμέσως μετά την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας".

Οσο για τις αντιδράσεις των στρατιωτικών και σημαντικών στελεχών του κυβερνώντος κόμματος "ΓΚΟΛΚΑΡ" της Ινδονησίας έναντι της λήψης ηγετικού ρόλου της Αυστραλίας στο πλαίσιο της αποστολής ξένων στρατευμάτων, ο Αλί Αλατάς, ναι μεν επανέλαβε τις χτεσινές δηλώσεις Χαμπίμπι λέγοντας πως "τα Ηνωμένα Εθνη θα αποφασίσουν τη σύνθεση της δύναμης", αλλά κατέληξε σημειώνοντας πως "η Ινδονησία θα προτιμούσε την ενεργότερη συμμετοχή άλλων ασιατικών χωρών, μιας που η Αυστραλία δεν είναι η μόνη ικανή δύναμη να ηγηθεί αυτής της αποστολής"...

Εμπρησμός σε τμήμα του κτιρίου του ΟΗΕ στο Ντίλι

Χτες, μια βδομάδα μετά την αποχώρηση της πλειοψηφίας της διεθνούς και ντόπιας αποστολής του ΟΗΕ στο Ντίλι, οι παραστρατιωτικοί που δρουν απ' άκρη σ' άκρη του Ανατολικού Τιμόρ έβαλαν φωτιά σε (μισοεγκαταλειμμένο) τμήμα του κτιριακού συγκροτήματος των Ηνωμένων Εθνών στην πρωτεύουσα του νησιού. Πυκνά νέφη καπνού υψώνονταν από μέρη του κτιρίου, μέσα στο οποίο παραμένουν μερικές δεκάδες άτομα της αποστολής του ΟΗΕ, με επικεφαλής έναν στρατηγό από το Μπαγκλαντές. Πάντως, οι τελευταίες πληροφορίες δεν ανέφεραν ότι υπάρχει κίνδυνος για τα εναπομείναντα μέλη της αποστολής.

Λίγο μετά την είδηση του εμπρησμού στο κτίριο του ΟΗΕ στο Ντίλι, αναφέρθηκε το πρώτο "κύμα" αναχώρησης Ινδονήσιων στρατιωτών. Οπως έγινε γνωστό (από ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία) κάπου 650 Ινδονήσιοι στρατιώτες και πεζοναύτες, από τις περίπου 25.000 που στάλθηκαν στο Ανατ. Τιμόρ, αναχώρησαν χτες για την Τζακάρτα...

Στο μεταξύ, νέα στοιχεία (που ωστόσο είναι δύσκολο να διασταυρωθούν) παρουσίασε χτες εκπρόσωπος του Προγράμματος Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ για τα θύματα των εφιαλτικών ταραχών στο Ανατ. Τιμόρ. Οι νεκροί εκτιμώνται πως ξεπερνούν τις 7.000 (!), οι τραυματίες τις πολλές εκατοντάδες, ενώ οι άνθρωποι που έχουν αναζητήσει ασφαλέστερο καταφύγιο στους λόφους που περικλύζουν το Ντίλι ανέρχονται σε 50.00 και αντιμετωπίζουν σοβαρότατο πρόβλημα επιβίωσης λόγω της παντελούς έλλειψης τροφίμων. Η εξέλιξη αυτή έκανε χτες τον Αυστραλό υπουργό Εξωτερικών να ανακοινώσει πως για τις ανάγκες των "εσωτερικών" προσφύγων του Ανατ. Τιμόρ θα αρχίσουν αεραποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας σε τρόφιμα μέσα στις επόμενες 48 ώρες.

Την ίδια ώρα, εφιαλτική είναι η κατάσταση των δεκάδων χιλιάδων Ανατολικοτιμορέζων που ξεσπιτώθηκαν αναζητώντας καταφύγιο σε προσφυγικά στρατόπεδα που έχουν πρόχειρα στηθεί σε Δυτικό Τιμόρ, Αυστραλία, Μπαλί ή Βόρνεο. Χιλιάδες παιδάκια αναφέρθηκε πως είναι άρρωστα και καταπονημένα, ενώ εξασθενημένη είναι η κατάσταση του οργανισμού μίας άλλης ευπαθούς κατηγορίας: των ηλικιωμένων και των επιτόκων...

Μεγαλώνουν οι διαδηλώσεις εκατοντάδων Ινδονήσιων φοιτητών

Πάνω από 1.000 φοιτητές συγκεντρώθηκαν χτες έξω από το "Ινδονησιακό Χριστιανικό Πανεπιστήμιο" της Τζακάρτας για να διαμαρτυρηθούν όχι μόνον για τις δραματικές εξελίξεις στο Ανατ. Τιμόρ, αλλά και για ένα νέο "νόμο ασφαλείας" που ουσιαστικά παραχωρεί υπερεξουσίες στις δυνάμεις του στρατού.

Μπροστά από το Πανεπιστήμιο οι φοιτητές έκαψαν ομοιώματα του προέδρου Χαμπίμπι, στα οποία φορούσε καπέλο που είχε τα χρώματα της αμερικανικής σημαίας. Υπαινιγμός για την πολύχρονη αμερικανική υποστήριξη στο στυγερό καθεστώς του πρώην δικτάτορα Σουχάρτο και στη σημερινή κυβέρνηση του προέδρου Χαμπίμπι... Οταν οι φοιτητές αποφάσισαν να κάνουν αντικυβερνητική πορεία διαμαρτυρίας προς το κτίριο του κοινοβουλίου επενέβησαν οι αστυνομικές δυνάμεις που έριξαν σφαίρες από καουτσούκ κατά των νεαρών διαδηλωτών. Τα επεισόδια είχαν ως αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό τουλάχιστον δύο φοιτητών.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και χτες κατά του ΟΗΕ, αλλά και έξω από τις πρεσβείες της Αυστραλίας και των ΗΠΑ. Χαρακτηριστική η περίπτωση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας 100 φοιτητών έξω από το κτίριο του ΟΗΕ, όπου μεταξύ των πανό που κρατούσαν οι διαδηλωτές αναγραφόταν: "Χαμπίμπι: ένα πιόνι του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ και της Αυστραλίας"...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ