Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Παραμένει το "μυστήριο" με τις εκρήξεις

ΜΟΣΧΑ.-

Η ισχυρή έκρηξη βόμβας που κατέστρεψε τη Δευτέρα ολοσχερώς οκταώροφη πολυκατοικία στη Μόσχα προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 118 ανθρώπων, από τους οποίους 12 παιδιά, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εκτάκτων Περιστατικών της Ρωσίας, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών των σωστικών συνεργείων. Στο μεταξύ, η Αστυνομία συνέλαβε τρεις υπόπτους για την πολύνεκρη αυτή επίθεση, δήλωσε ο δήμαρχος της Μόσχας, Γιούρι Λουζκόφ, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. Επέμενε επίσης και κατηγόρησε ευθέως τους "Τσετσένους ληστές" ως δράστες της βομβιστικής επίθεσης, για "να εκδικηθούν την ήττα που υπέστησαν στο Νταγκεστάν". Ο Τσετσένος αξιωματούχος Χουσέιν Αχμάντοφ απέρριψε τις κατηγορίες ότι υπάρχουν σχέσεις ανάμεσα στην Τσετσενία και τις τρομοκρατικές πράξεις στη Μόσχα. "Καταδικάζουμε τους οργανωτές αυτών των τρομοκρατικών πράξεων εναντίον πολιτών και επιμένουμε ότι οι Τσετσένοι δεν έχουν καμιά σχέση με τα εγκλήματα αυτά", τόνισε ο Αχμάντοφ.

Παράλληλα, οι δυνάμεις ασφαλείας κατέσχεσαν εκρηκτικά στη διάρκεια ερευνών που πραγματοποίησαν σε πολλά κτίρια της Μόσχας. Ο υπουργός Εσωτερικών Βλαντίμιρ Ρουσάιλο δήλωσε ότι σ' ένα και μόνο κρησφύγετο εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν 3.800 κιλά εκρηκτικών. Επίσης, η Αστυνομία της Μόσχας, η οποία μετά τη βομβιστική επίθεση κάλεσε τον πληθυσμό σε επαγρύπνηση, έλαβε περισσότερες από 200 κλήσεις από πολίτες, για την παρουσία ύποπτων αντικειμένων ή ατόμων.

Το πρακτορείο ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ, επικαλούμενο δηλώσεις του υπουργού Αμυνας Ιγκορ Σεργκέγεφ, μετέδωσε ότι μέσα στις προσεχείς ημέρες στρατιώτες θα περιπολούν στους δρόμους της ρωσικής πρωτεύουσας.

Καταδικάζουν οι μουσουλμάνοι

Με κοινή ανακοίνωσή τους, το Συμβούλιο των Μουσουλμάνων του Κάτω Βόλγα και το Κόμμα "Μουσουλμάνοι της Ρωσίας" καταδίκασαν εντονότατα τους οργανωτές του τελευταίου κύματος βομβιστικών επιθέσεων στη Ρωσία. "Οι δραστηριότητες αυτές είναι πράξεις απάνθρωπες, βάρβαρες, και πραγματοποιούνται στο λυκαυγές της νέας χιλιετίας από ανθρώπους που δεν αξίζουν να φέρουν το όνομα Ανθρωπος", τονίζουν στο ανακοινωθέν τους οι δύο οργανώσεις και ζητούν απ' όλους τους πολίτες της Ρωσίας, ανεξάρτητα από την εθνική καταγωγή τους, τις πολιτικές τους πεποιθήσεις, την ταξική θέση και τη θρησκεία τους "να συμμετάσχουν ενεργά στην επίλυση των προβλημάτων στους κόλπους της ρωσικής κοινωνίας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ