Παρασκευή 28 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Φωνή διαμαρτυρίας ο θρήνος για τον ποιητή

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

Σε διαδήλωση διαμαρτυρίας με δεκάδες χιλιάδες συμμετέχοντες, μετατράπηκε η κηδεία, χθες, του μεγαλύτερου σύγχρονου Ιρανού ποιητή, Αχμάντ Σαμλού. Ο 74χρονος θεατρικός συγγραφέας, κριτικός και ποιητής, ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής και αγαπητός στον ιρανικό λαό, κυρίως, για τα ποιήματά του, αλλά και για τον πολύχρονο αγώνα του για τις θρησκευτικές και πολιτικές ελευθερίες.

Βήμα το βήμα συνόδευσαν τον Α. Σαμλού σε μια απόσταση μεγαλύτερη των 40 χιλιομέτρων, από το νοσοκομείο Μεχρ στα βόρεια της Τεχεράνης, μέχρι το νεκροταφείο Καράιγ, δυτικά της πόλης, όπου επρόκειτο να ταφεί ανάμεσα σε άλλους μεγάλους λογοτέχνες και καλλιτέχνες.

Γεννημένος το 1925, ο Σαμλού είχε διωχθεί και φυλακιστεί από το, υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ, καθεστώς του Σάχη, αυτοεξορίστηκε το 1977 και επέστρεψε στο Ιράν, μετά την ισλαμική Επαναστάτη του 1979, επιμένοντας στον αγώνα του για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το 1991 τιμήθηκε με το βραβείο Ελευθερίας της Εκφρασης από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

  • Τη σύναψη συμφωνίας ύψους 3,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την ιταλική πετρελαϊκή εταιρία ΕΝΙ ανακοίνωσε, χθες, το ιρανικό υπουργείο Πετρελαίου. Η συμφωνία αφορά την εκμετάλλευση των τεράστιων κοιτασμάτων αερίου του νοτίου Παρς, που εκμεταλλεύονται από κοινού το Ιράν με το Κατάρ. Θα ισχύσει επτά χρόνια, κατ' αρχήν, και παραχωρεί το 60% των κερδών στην ΕΝΙ και το 40% στην ιρανική κρατική εταιρεία Petro-Pars.

Μετά τα πέντε χρόνια που θα μεσολαβήσουν μέχρι να τεθεί σε λειτουργία ο αγωγός, εκτιμάται ότι θα παράγει 15 εκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου ανά ημέρα, 80.000 βαρέλια υγρού αερίου ημερησίως και 15 εκατομμύρια τόνους υγροποιημένου πετρελαϊκού αερίου ανά χρόνο. Επίσης, αναμένεται να αποφέρει στο Ιράν 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμφωνία συνάφθηκε, παρά τις κυρώσεις που έχει επιβάλει σε βάρος του Ιράν η Ουάσιγκτον.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ