Παρασκευή 28 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
24 Σεπτέμβρη οι τριπλές εκλογές

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΑΡΙΣΙ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Η 24η Σεπτέμβρη ορίστηκε χτες ως ημερομηνία διεξαγωγής των γενικών τριπλών εκλογών στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο «Τανγιούνγκ».

Την ημερομηνία διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής των Πολιτών (Κάτω Βουλή) Μίλομιρ Μίνιτς , και σύμφωνα με τις τελευταίες συνταγματικές αλλαγές που ψηφίστηκαν από το γιουγκοσλαβικό Κοινοβούλιο στις 6 Ιούλη, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας θα εκλεγεί για πρώτη φορά απευθείας από το λαό. Ο εκλογικός αυτός νόμος επιτρέπει στον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς να διεκδικήσει μια νέα θητεία, την οποία θα μπορεί να ανανεώσει για μία ακόμη φορά, καθώς η τωρινή του θητεία λήγει τον Ιούλη του 2001 και δεν είναι ανανεώσιμη. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο Μιλόσεβιτς θα πρέπει να παραιτηθεί από τα καθήκοντά του, για να είναι υποψήφιος.

Μέχρι στιγμής όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με εξαίρεση το «Σερβικό Κίνημα Ανανέωσης» του Βουκ Ντράσκοβιτς, ανακοίνωσαν ότι θα λάβουν μέρος στις εκλογές. Ο Ντράσκοβιτς και το κόμμα του, όπως είχε δηλώσει και προσφάτως κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, ακολουθεί την ίδια στάση και με την κυβερνώσα συμμαχία του Μαυροβουνίου, η οποία έχει ήδη γνωστοποιήσει την πρόθεσή της να μη συμμετάσχει στις εκλογές.

Απειλές Ρόμπερτσον

Σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα «Λιμπερασιόν» ο γγ του ΝΑΤΟ Τζ. Ρόμπερτσον τρέχει άλλη μια φορά να παράσχει προστασία στο καθεστώς του Μαυροβουνίου και ειδικότερα στον πρόεδρο Μίλο Τζουκάνοβιτς, απειλώντας μάλιστα τον Μιλόσεβιτς.

Αναφερόμενος στις περσινές βάρβαρες αεροπορικές επιχειρήσεις, ο Ρόμπερτσον απειλεί ανοιχτά: «Λέω προς τον Μιλόσεβιτς: Πρόσεχε, κοίτα τι έγινε την τελευταία φορά που έκανες λάθος εκτίμηση... Η διεθνής κοινότητα δε θα το εκτιμήσει εάν ο Μιλόσεβιτς κάνει κάτι, το αποτέλεσμα του οποίου θα είναι η απομάκρυνση ενός πολιτικού που εξέλεξε ο λαός του Μαυροβουνίου».

Γενικός διαχειριστής ο Σόρος

Ενώ λοιπόν οι απειλές επισείονται για άλλη μία φορά απέναντι στους Γιουγκοσλάβους, η αμερικανική κυβέρνηση επέλεξε το γνωστό από τη «δράση» του στη Ρωσία, χρηματιστή Τζορτζ Σόρος, ως «γενικό διαχειριστή» των κονδυλίων ανοικοδόμησης προς τις χώρες που υπέφεραν λόγω του πολέμου του Κοσσυφοπεδίου.

Την αποκάλυψη αυτή έκανε η έγκυρη οικονομική εφημερίδα, «Wall Street Journal», η οποία μάλιστα αναφέρει στο δημοσίευμά της ότι η «OPIC» (Overseas Private Investments Copr) θα περιοριστεί στην παροχή αμερικανικού δανείου ύψους 100 εκατ. δολ., ενώ η εταιρία «Soros Private Funds Management LLC» θα επενδύσει 50 εκατ. δολάρια για την ανακούφιση της περιοχής. Στις χώρες, που θα λάβουν τη βοήθεια συγκαταλέγονται η Αλβανία, η Βοσνία - Ερζεγοβίνη, η Βουλγαρία, η Κροατία, η ΠΓΔΜ, το Μαυροβούνιο, η Ρουμανία, η Σλοβενία και η Τουρκία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ