Πέμπτη 9 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΟΛΠ ΑΕ
«Τσιφλίκι» των πολυεθνικών το πρώτο λιμάνι

Το σχέδιο - εφιάλτη και για τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη συζητάει αύριο ο ΟΛΠ ΑΕ. Παίρνουν σειρά και τα άλλα μεγάλα λιμάνια της χώρας

Ενα εκατομμύριο τετραγωνικά μέτρα του λιμανιού στον Πειραιά ετοιμάζεται να βάλει στο χέρι το μεγάλο κεφάλαιο

Eurokinissi

Ενα εκατομμύριο τετραγωνικά μέτρα του λιμανιού στον Πειραιά ετοιμάζεται να βάλει στο χέρι το μεγάλο κεφάλαιο
Στην τελική ευθεία εισέρχεται η διαδικασία παράδοσης του λιμανιού του Πειραιά στις πολυεθνικές, ενώ ακολουθούν αυτό της Θεσσαλονίκης και τα άλλα μεγάλα ελληνικά λιμάνια! Αύριο Παρασκευή, η διοίκηση του Οργανισμού Λιμένα Πειραιά ΑΕ αποφασίζει την προκήρυξη διεθνούς δημόσιου διαγωνισμού για την παραχώρηση σε ιδιώτη των λιμενικών εγκαταστάσεων του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) του Ικονίου, έκταση ενός εκατομμυρίου τετραγωνικών μέτρων και με ό,τι αυτή συμπεριλαμβάνει. Ουσιαστικά, η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας το δρόμο που άνοιξε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μετατρέποντας τον ΟΛΠ σε ΑΕ, παραδίδει την «καρδιά» του λιμανιού στο μεγάλο κεφάλαιο. Οι πολυεθνικές θα αποκτήσουν τον πρώτο λόγο συνολικά στον ΟΛΠ με ό,τι συνεπάγεται αυτό, τόσο για τους εργαζόμενους του Οργανισμού, όσο και για τις υπόλοιπες δραστηριότητές του, όπως είναι η λειτουργία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης.

Οι υποψήφιοι «μνηστήρες» είναι οι μεγαλύτερες πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στον τομέα των μεταφορών και διαχείρισης λιμανιών, όπως οι Cosco, ΖΙΜ, Mediterranean Shipping Company (MSC), που αποτελούν και χρήστες σήμερα του λιμανιού, οι Dubai Ports, Hutchison Ports και άλλες. Το τοπίο που προετοιμάζουν για το λαό του Πειραιά ξεπερνάει τα όρια του εφιάλτη, αν συνυπολογιστεί και η παραχώρηση της περιοχής του Παλατακίου για την κατασκευή εκθεσιακού - εμπορικού κέντρου, αλλά και η μετατροπή σε διεθνές ναυτιλιακό κέντρο ολόκληρης της πρώην βιομηχανικής ζώνης Δραπετσώνας - Κερατσινίου, που προωθείται από το ΥΕΝ και τον ΟΛΠ.

Διπλά κερδισμένοι οι ιδιώτες

Το ίδιο το κείμενο της διακήρυξης του διαγωνισμού για τη σύμβαση παραχώρησης του ΣΕΜΠΟ φανερώνει το στόχο να μετατραπεί το λιμάνι σε διαμετακομιστικό κέντρο που θα εξυπηρετεί την κίνηση του κεφαλαίου. «Οι συμμετέχοντες (σ.σ. στο διαγωνισμό) αναφέρεται θα πρέπει να έχουν αποδεδειγμένη εμπειρία στη διοίκηση και διαχείριση λιμενικών σταθμών εμπορευματοκιβωτίων (container terminal) τα οποία λειτουργούν ως κόμβοι θαλάσσιου, διαμετακομιστικού εμπορίου (hub) και εξυπηρετούν κυρίως πλοία μεγάλης μεταφορικής ικανότητας από και προς διεθνείς προορισμούς».

Ακόμα, προδιαγράφεται ολοκάθαρα και η μετατροπή του λιμανιού σε περιοχή όπου οι πολυεθνικές θα εφαρμόζουν τους δικούς τους νόμους σε βάρος των εργαζομένων, ενώ οι ήδη εργαζόμενοι του ΟΛΠ μένουν στον αέρα. Οπως αναφέρεται, σκοπός της παραχώρησης είναι, με το σύστημα της αυτοχρηματοδότησης, να γίνει η περαιτέρω ανάπτυξη, επέκταση και εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων, των οποίων η λειτουργία και εκμετάλλευσή τους από τον ιδιώτη θα διαρκέσει 30 χρόνια. Ο ιδιώτης θα έχει, εκτός των άλλων, την «υποχρέωση» για «παροχή φορτοεκφορτωτικών υπηρεσιών προς τα πλοία που εξυπηρετούνται στην προς παραχώρηση έκταση του λιμενικού σταθμού» και «λειτουργίες διαχείρισης του φορτίου εντός της προς παραχώρησης έκτασης του λιμενικού σταθμού (μεταφορά, έλεγχος, στοιβασία, αποθήκευση και μεταφόρτωση του φορτίου κλπ)»!Σφοδρό θα είναι το χτύπημα και για τους μικρομεσαίους και αυτοαπασχολούμενους που δραστηριοποιούνται στο λιμάνι.

Αντιδράσεις πίσω από τις ανάγκες

Η πλειοψηφία ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ της διοίκησης της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ), αναντίστοιχη με τις περιστάσεις, χτες αποφάσισε κινητοποιήσεις για αύριο, μεθαύριο, το Σάββατο και την Κυριακή και για την Παρασκευή συγκέντρωση στον ΟΛΠ, την ώρα που θα συνεδριάζει η διοίκησή του. Απέρριψε, όμως, την πρόταση της αγωνιστικής παράταξης της «Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας» για συντονισμό της δράσης με τους άλλους κλάδους εργαζομένων που εμπλέκονται με το λιμάνι και σε πρώτη φάση τους εργάτες της Ζώνης και τους ναυτεργάτες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ