Παρασκευή 10 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Παράπονα... στον Αμερικάνο πρεσβευτή

Για τη θέση των ΗΠΑ περί ύπαρξης τουρκικής μειονότητας στη Θράκη

Τα... παράπονα της κυβέρνησης για τη θέση της Ουάσιγκτον, σύμφωνα με την οποία στη Θράκη υπάρχει τουρκική μειονότητα, διατύπωσε χτες κατά τη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από επανειλημμένες δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων, οι οποίοι την τελευταία βδομάδα επαναλαμβάνουν την αμερικανική θέση, η οποία ταυτίζεται απόλυτα με την άποψη της Τουρκίας.

Χτες μετά τη συνάντηση που είχε με τον Σλοβάκο ομόλογό της Γιαν Κιούμπιτς, η υπουργός Εξωτερικών ρωτήθηκε για την αμερικανική θέση που διατυπώθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ περί «τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη και απάντησε: «Δεν έχουμε την ίδια άποψη με τις Ηνωμένες Πολιτείες στο θέμα». Η υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα έχει αναγνωρίσει με βάση τη Συνθήκη της Λωζάνης μία μειονότητα, η οποία είναι η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη. Βεβαίως, στην Ελλάδα υπάρχει το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού. Είναι ατομικό δικαίωμα και το έχουν όλοι οι Ελληνες πολίτες. Η Ελλάδα είναι μια ευρωπαϊκή χώρα στην οποία υπάρχουν εν ισχύ όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στη δε περιοχή της Θράκης, η ισονομία και η ισοπολιτεία είναι κατοχυρωμένες έννοιες» σημείωσε. Απαντώντας σε ερώτηση, η Ντόρα Μπακογιάννη υποστήριξε ότι κατά τη συνάντησή της με τον Αμερικανό πρεσβευτή «ξεκαθάρισε απολύτως» την ελληνική θέση.

Την τοποθέτηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κλήθηκε να σχολιάσει και ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος, ο οποίος σημείωσε ότι «η πολιτική της Ελλάδας βασίζεται στην ισονομία και ισοπολιτεία, ανεξαρτήτως θρησκεύματος και άλλων χαρακτηριστικών». Την περασμένη Τετάρτη και ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Γ. Κουμουτσάκος είχε τονίσει: «Είναι γνωστή και παραμένει σαφής η θέση μας, καθώς και η πολιτική μας. Είναι σύμφωνη με τις Συνθήκες και είναι πολιτική της ισονομίας και της ισοπολιτείας για όλους τους Ελληνες πολίτες, ανεξαρτήτως θρησκεύματος ή άλλων χαρακτηριστικών. Αν υπάρχουν διαφορετικές ερμηνείες, αφορούν αυτούς που τις κάνουν. Η Ελλάδα, η ελληνική πολιτεία, που δεν έχει τίποτα να κρύψει και από τίποτα να προβληματιστεί, παραμένει στη θέση την οποία γνωρίζετε. Σε αυτό θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρος και σαφής».

Το ΠΑΣΟΚ

Τις αμερικανικές θέσεις επί του θέματος σχολίασε και ο υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικής Πολιτικής, Ασφάλειας και Αμυνας του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής. «Η Ελλάδα, είπε ο Χρ. Παπουτσής, είναι μία ευνομούμενη πολιτεία, μ' ένα ισχυρό δημοκρατικό πολίτευμα και θεσμούς που εγγυώνται τα δικαιώματα όλων των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων και των μουσουλμανικών μειονοτήτων που ζουν στη Θράκη, των μόνων μειονοτήτων που αναγνωρίζονται απ' τη διεθνή έννομη τάξη και τη Συνθήκη της Λωζάνης.

Πέραν αυτών οποιεσδήποτε άλλες ερμηνείες απ' όπου και αν γίνονται, πρέπει να απαντώνται. Να απαντώνται μ' ένα καθαρό και σαφές μήνυμα απ' την Ελληνική Κυβέρνηση. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανεχθεί την οποιαδήποτε παραποίηση της διεθνούς νομιμότητας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ