Παρασκευή 17 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
ΟΧΙ στην ακύρωση του πολιτισμού μας

Ερώτηση στον υπουργό Πολιτισμού για τη ματαίωση των συναυλιών του Μίκη Θεοδωράκη στο Μουσείο Μπενάκη, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος, Γιώργος Χουρμουζιάδης και Βέρα Νικολαΐδου.

«Με αγανάκτηση εμείς και το σύνολο του ελληνικού λαού, διαβάσαμε από τις εφημερίδες την επιστολή του μεγάλου μας μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, που διαμαρτύρεται για το γεγονός της ουσιαστικά, ακύρωσης, από την κυβέρνηση, των 17 προγραμματισμένων συναυλιών του, με έργα για μικρά σύνολα, που έχουν παρουσιαστεί σε πολλές χώρες και είναι ουσιαστικά άγνωστα στον ελληνικό λαό. Δεν είναι τυχαίο ότι την ίδια χρονική περίοδο, στο Μουσείο Μπενάκη θα γίνει έκθεση με καμπαρτίνες και πίπες του Αριστοτέλη Ωνάση. Και μόνο αυτό το γεγονός δίνει το στίγμα των προτεραιοτήτων και κατευθύνσεων της κυβερνητικής πολιτικής ως προς την αντιμετώπιση της πνευματικής και πολιτιστικής ανάπτυξης του λαού και τη διαμόρφωση της νεολαίας μας.

Σε περίοδο που στη χώρα μας το αρνητικό κλίμα διευρύνεται, η πνευματική ατμόσφαιρα πάει από το κακό στο χειρότερο, η κατάπτωση των αξιών και ηθών είναι περισσότερο από έκδηλη, επηρεάζοντας άμεσα την καθημερινότητα του λαού, η κυβέρνηση ακυρώνει την παρουσίαση των έργων του Μίκη Θεοδωράκη, έργα άρτια καλλιτεχνικά και προοδευτικά, όσον αφορά το περιεχόμενο, εμπνευσμένα από την Εθνική Αντίσταση και τους αγώνες του λαού μας, που προβάλλουν πανανθρώπινες αξίες, όπως η ειρήνη, με χρονική αναφορά στο μεγαλύτερο διάστημα του εικοστού αιώνα. Την ίδια τύχη έχει φυσικά και το έργο και των άλλων μεγάλων δημιουργών μας», σημειώνεται στην Ερώτηση, που παρακάτω επισημαίνει:

«Ταυτόχρονα, προκειμένου να επιταχυνθεί η πολιτική της πλήρους εμπορευματοποίησης και η ολοκληρωτική παράδοση των τεχνών και της πολιτιστικής κληρονομιάς στα κέρδη του κεφαλαίου, όπως και η χειραγώγηση του λαού, μετακαλούνται κοσμοπολίτες "φιλέλληνες", όπως εύστοχα τους χαρακτηρίζει ο Μίκης Θεοδωράκης, και τους εκχωρείται εν λευκώ το Φεστιβάλ Αθηνών και η Λυρική. Ετοιμάζεται, παράλληλα, η παράδοση της Εθνικής Βιβλιοθήκης, μαζί με 240 στρέμματα του Φαληρικού Δέλτα, στο Ιδρυμα "Σταύρου Νιάρχου", ενώ φυτρώνουν σαν μανιτάρια διάφορα "ευαγή ιδρύματα" συγκεκριμένων μεγαλοεπιχειρηματιών, οι οποίοι διατείνονται ότι "θα σώσουν τον πολιτισμό" και θα "εκπολιτίσουν το λαό". Οι επιπτώσεις από τη συγκεκριμένη πολιτική είναι, ήδη, ορατές και η συνέχεια προβλέπεται ιδιαίτερα αρνητική».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό: «Θα πάρει μέτρα η κυβέρνηση ώστε να προβληθεί το έργο των μεγάλων δημιουργών μας, να γίνει γνωστό στο λαό και τη νεολαία και ταυτόχρονα να προβληθούν έργα της παγκόσμιας δημιουργίας; Θα σταματήσει επιτέλους η χρηματοδότηση και η πρόκριση - προβολή πολιτιστικών υποπροϊόντων, όπως η Eurovision ή εκθέσεις με αγελάδες κ.ά.; Θα επιμείνει στην πολιτική της παράδοσης των τεχνών και της δημιουργίας, στο μεγάλο κεφάλαιο ή θα προσανατολίσει τη δράση, με επαρκείς ενισχύσεις και μέσα, για την ικανοποίηση των πνευματικών και πολιτιστικών αναγκών του λαού και της νεολαίας;».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τιμή για τον λαό μας η βράβευση του Μίκη (2023-05-03 00:00:00.0)
«Στη χώρα Καμπανέλλη. Νάξος, Μαουτχάουζεν, Αθήνα» (2022-04-07 00:00:00.0)
Αποκλείουν το έργο του Μίκη (2007-05-17 00:00:00.0)
Επιστολή - καταγγελία του Μίκη Θεοδωράκη (2006-11-08 00:00:00.0)
«Ψάλλοντας» αιώνιους ύμνους για την ειρήνη (2002-04-14 00:00:00.0)
Θερμή υποδοχή στον Μίκη (1995-03-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ