Πέμπτη 23 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΣΕ ΑΘΗΝΑ - ΠΕΙΡΑΙΑ
Μαζικά στον αγώνα με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ

Κάλεσμα της «Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Γιατρών» στη σημερινή κινητοποίηση και στη συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας στις 12 μ.

Με απεργία και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας στις 12 το μεσημέρι απαντούν σήμερα οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αθήνας και του Πειραιά στη γενικευμένη επίθεση της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με στόχο την παραπέρα ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της Υγείας. Στοιχείο αυτής της συνολικής επίθεσης είναι και η ανατροπή των εργασιακών δικαιωμάτων των γιατρών, μέσα και από την προώθηση των αντιδραστικών οδηγιών που καταργούν το σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Μια ρύθμιση που, σε συνάρτηση με τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, θα υποβαθμίσει ακόμα περισσότερο τις παρεχόμενες, στα λαϊκά στρώματα, υπηρεσίες Υγείας από τα δημόσια νοσοκομεία.

Την ερχόμενη βδομάδα αρχίζουν πανελλαδικές απεργιακές κινητοποιήσεις των γιατρών και των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης που παγώνει τους μισθούς και χειροτερεύει τις συνθήκες εργασίας και συνταξιοδότησης.

Συνδικαλιστικά δεκανίκια

Πλάτη για τα αντιδραστικά σχέδια της κυβέρνησης για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας έβαλαν ανοιχτά οι συμβιβασμένες πλειοψηφίες στην Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) και στην Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), που αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στην επιτροπή για τη διευθέτηση, την οποία πρότεινε σε προχτεσινή συνάντηση ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος. Η επιτροπή, που μέσα σε 15 μέρες θα καταλήξει σε ομόφωνες αποφάσεις για το ωράριο εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών μετά την 1.1.2007, στόχο έχει να ρίξει στάχτη στα μάτια των εργαζομένων και να τους καταστήσει συνένοχους στην εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος 75/2006.

Την κάθετη αντίθεσή της στη συμμετοχή στην επιτροπή εξέφρασε η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών». Στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΕΝΓΕ υπέρ της συμμετοχής στην Επιτροπή ψήφισαν οι σύμβουλοι της ΔΗΚΝΙ, της ΠΑΣΚ, και της «Αγωνιστικής Ενότητας Γιατρών» (η ΑΡΣΙ απουσίαζε). Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΙΝΑΠ (απουσίαζε ένας σύμβουλος) κατά της συμμετοχής στην Επιτροπή ψήφισαν οι δύο σύμβουλοι της «Πανεπιστημονικής», δύο σύμβουλοι της ΑΡΣΙ και ένας της ΠΑΣΚ. Υπέρ ψήφισαν οι έξι σύμβουλοι της ΔΗΚΝΙ, ένας σύμβουλος της ΠΑΣΚ και ένας σύμβουλος της ΑΕΓ, ενώ ένας ακόμα της ΑΕΓ ψήφισε λευκό.

Καμιά συμμετοχή στο «διάλογο» απάτη

Σε χτεσινή ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» καταγγέλλει τη συμμετοχή στο «διάλογο» και τονίζει: «Ξεπούλησαν το δίκαιο αίτημα των γιατρών για ουσιαστικές αυξήσεις στο βασικό μισθό και διαπραγματεύονται το θολό και απαράδεκτο "να μη μειωθούν οι συνολικές σημερινές αποδοχές"... Σπέρνουν ψευδαισθήσεις ότι δήθεν από αυτόν τον κοινωνικό διάλογο μπορεί να προκύψει σταθερό πρωινό πενθήμερο εξάωρο για τους γιατρούς, επιδιώκοντας να θολώσουν τα νερά ενόψει των επερχόμενων μαζικών κινητοποιήσεων των γιατρών και των υγειονομικών γενικότερα. Ετοιμάζονται να δώσουν άλλοθι στην εφαρμογή της εργασίας για τη διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου, παρουσιάζοντάς την ως αποδεκτή από τους εργαζόμενους και στη συγκεκριμένη περίπτωση από τους γιατρούς».

Γιατροί και εργαζόμενοι στα νοσοκομεία αποφάσισαν ακόμα πανελλαδική απεργία και εφτάωρη στάση εργασίας (8 π.μ. - 3 μ.μ.) στα νοσοκομεία της Αθήνας και του Πειραιά στις 29 Νοέμβρη 2006 και 48ωρη απεργία στις 5 και 6 Δεκέμβρη 2006. Η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών» και το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας καλούν τους γιατρούς και τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στις κινητοποιήσεις, απαιτώντας αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας χρηματοδοτούμενο απ' τον κρατικό προϋπολογισμό με ταυτόχρονη κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και βασικούς μισθούς 1.600 ευρώ για τους γιατρούς και 1.300 ευρώ για τους εργαζόμενους. Στις 29 Νοέμβρη θα γίνει συγκέντρωση του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας στην Ομόνοια, ώρα 9.30 π.μ., και θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Υγείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ