Τρίτη 5 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Πανεργατικό μέτωπο στην πολιτική των μονοπωλίων

Πλατιά σύσκεψη χτες στην οποία καθορίστηκαν πρωτοβουλίες για την απεργία και το αντιπάλεμα της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού

Στο πόδι βρίσκονται οι ταξικές δυνάμεις του Πειραιά για να δώσουν τη μάχη της προετοιμασίας της απεργίας στις 13 Δεκέμβρη και ταυτόχρονα να ανταποκριθούν στην ανάγκη για οργάνωση και συντονισμό των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων του Πειραιά που επιβάλλει η παράδοση στις πολυεθνικές του πρώτου λιμανιού της χώρας.

Χτες το απόγευμα σε πλατιά σύσκεψη που διοργάνωσε η Γραμματεία Πειραιά του ΠΑΜΕ στο Εργατικό Κέντρο της πόλης αποφασίστηκε ότι δεν πρέπει να μείνει εργαζόμενος όλης της περιοχής που να μην ενημερωθεί ότι η φιλομονοπωλιακή, αντιλαϊκή πολιτική είναι η ίδια που ισοπεδώνει εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και ιδιωτικοποιεί το λιμάνι του Πειραιά και τα λιμάνια της χώρας, όλα στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, δηλαδή του κέρδους, των μονοπωλίων, του μεγάλου κεφαλαίου.

Αυτή την αναγκαιότητα επιβεβαίωσε και η τροπολογία την οποία κατέθεσε χτες το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας στο φορολογικό νομοσχέδιο (η επεξεργασία του ξεκινά σήμερα στη Βουλή). Με την τροπολογία δημιουργούνται οι προϋποθέσεις προκειμένου να καταλήξουν στα χέρια των ιδιωτών και τα λιμάνια της Κρήτης, αφού με κοινή υπουργική απόφαση παρέχεται «στον οικείο Οργανισμό Λιμένα ΑΕ» η «παράκτια περιοχή που προορίζεται για τη λειτουργία του τουριστικού λιμένα Ηρακλείου», ενώ επίσης με υπουργική απόφαση μπορεί να διαμορφωθεί σύμβαση παραχώρησης «μεταξύ ελληνικού δημοσίου και του οικείου Οργανισμού Λιμένα ΑΕ και ρυθμίζονται οι όροι και η διάρκεια της παραχώρησης».

Πρόγραμμα δράσης

Στη σύσκεψη των ταξικών δυνάμεων αποφασίστηκε η απεργιακή συγκέντρωση της 13ης Δεκέμβρη να γίνει στις 10.30 το πρωί στον ηλεκτρικό σταθμό Πειραιά. Ταυτόχρονα από σήμερα να καθοριστεί πρόγραμμα περιοδειών, εξορμήσεων και συγκεντρώσεων σε κάθε χώρο δουλιάς. Να παρθούν αποφάσεις για απεργία σε κάθε διοίκηση σωματείου που πλειοψηφία είναι οι ταξικές δυνάμεις, να γίνουν παντού Γενικές Συνελεύσεις και να συγκροτηθούν Επιτροπές Αγώνα.

Τη σύσκεψη «άνοιξε» ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και μέλος της γραμματείας του ΠΑΜΕ Νίκος Ξουράφης, ο οποίος επισήμανε ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να προσπεράσουν τις συμβιβασμένες και επικίνδυνες για τα συμφέροντά τους πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΕΚΠ και να αναδείξουν με τη μαζική τους συμμετοχή στην απεργία το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ που απαιτεί λιμάνι δημόσιο στην υπηρεσία του λαού. Επίσης, ενημερώνοντας για την τακτική των συνδικαλιστικών πλειοψηφιών σε σχέση με τις εξελίξεις στο λιμάνι, αλλά και του νομάρχη Πειραιά και στελέχους του ΠΑΣΟΚ Γ. Μίχα, ανέφερε ότι το μόνο τους ενδιαφέρον είναι το πάγωμα των διαδικασιών της παραχώρησης του λιμανιού. Κι ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε τη σύσκεψη που έγινε χτες το απόγευμα στη Νομαρχία, αλλά και τις επιστολές της ΓΣΕΕ και του Εργατικού Κέντρου Πειραιά που μιλούν για αναστολή των διαδικασιών και έναρξη «διαλόγου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ