Τετάρτη 6 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Φόροι για τους πολλούς ελαφρύνσεις για τους λίγους

Το ΚΚΕ καταψήφισε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και στιγμάτισε την άρνηση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ακόμη και να συζητήσουν για τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας

Την έλευση ενός ακόμη φορολογικού νομοσχεδίου, που επιβαρύνει τα λαϊκά στρώματα, ενώ παρέχει φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο κατήγγειλε χτες η εισηγήτρια του ΚΚΕ, Ελπίδα Παντελάκη, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του σχετικού νομοθετήματος του υπουργείου Οικονομίας, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην άρνηση της ΝΔ, αλλά και του ΠΑΣΟΚ να συζητήσουν, έστω, το θέμα της τιμαριθμοποίησης της φορολογικής κλίμακας. Το φορολογικό νομοσχέδιο, που στην Επιτροπή ψηφίστηκε μόνο από τη ΝΔ, αναμένεται να συζητηθεί την ερχόμενη βδομάδα στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Οι φόροι αυξάνουν και κερδίζουν οι λίγοι»! Την (αντίστροφη από το διαφημιστικό «σποτ» του υπουργείου Οικονομίας) φράση χρησιμοποίησε η εισηγήτρια του ΚΚΕ Ελπίδα Παντελάκη, προκειμένου να περιγράψει την ουσία του φορολογικού νομοσχεδίου. Οπως είπε, «δεν πρόκειται για μεταρρύθμιση», αλλά «είναι μια συνέχεια της φορολογικής σας λογικής», με βάση την οποία «αυτοί που επιβαρύνονται είναι οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι μικρομεσαίοι και οι αγρότες». Μάλιστα, σχολιάζοντας το κυβερνητικό επιχείρημα, σύμφωνα με το οποίο πάνω από 3 εκατομμύρια φορολογούμενοι δεν πληρώνουν φόρο, η εισηγήτρια του ΚΚΕ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση θεωρεί ως θετικό το ότι 3.300.000 Ελληνες «βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης»! Την ίδια ώρα, σημείωσε, για τις εταιρείες προβλέπεται «μείωση της φορολόγησης των αποθεματικών των επιχειρήσεων από 25% στο 6%».

Η Ελπίδα Παντελάκη σημείωσε ότι δεν μπορεί να κρίνει κανείς την άμεση φορολογία χωρίς να δει το συνολικότερο φορολογικό - οικονομικό περιβάλλουν που ζει ο ελληνικός λαός. Οπως σημείωσε, «η έμμεση φορολογία μαζί με την ακρίβεια ροκανίζουν το λαϊκό εισόδημα», ενώ «έχουν φεσωθεί όλα τα ελληνικά νοικοκυριά», τονίζοντας πως «όλη η στρατηγική σας είναι η αναδιανομή του πλούτου προς όφελος των λίγων».

Η εισηγήτρια του ΚΚΕ αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα στοιχεία που τεκμηριώνουν τα παραπάνω. Τόνισε ότι συνολικά υπάρχει αύξηση των εσόδων της τάξης του 4%, ενώ χαρακτήρισε αποκαλυπτικά τα στοιχεία της αναλογίας φορολόγησης νομικών και φυσικών προσώπων. Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι «9,7 δισεκατομμύρια ευρώ θα πληρώσουν τα φυσικά πρόσωπα κι αυτό σημαίνει αύξηση 6,8%». Αντίθετα «4,62 δισεκατομμύρια ευρώ θα πληρώσουν τα νομικά πρόσωπα όπου έχουμε μια αύξηση 2,7%, μικρότερη δηλαδή ακόμη και από τον πληθωρισμό», την ώρα που υπάρχουν «προκλητικά κέρδη».

Στο θέμα των κλιμακίων και του αφορολόγητου στάθηκε η Ελπίδα Παντελάκη, λέγοντας ότι απαιτείται η «τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας», αφού «τότε μπορείς να πεις ότι με την άμεση φορολογία κάποιους βοηθάς», όμως σημείωσε «γι' αυτό το θέμα δε γίνεται συζήτηση ούτε από τη ΝΔ ούτε από το ΠΑΣΟΚ». Αναφερόμενη στη φορολογία εισοδήματος σημείωσε ότι το νομοσχέδιο «ζημειώνει 1.500.000 φορολογούμενους που έχουν από 12.000 έως 20.000 ευρώ», ενώ «αυτά τα εισοδήματα θα έχουν και πραγματική μείωση» και οι ρυθμίσεις αφορούν μισθωτούς που ο μισθός τους ξεκινά από 857 ευρώ!

Στο σημείο αυτό επανέφερε το αίτημα του ΚΚΕ για αύξηση του αφορολόγητου στα 15.000 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα και στα 30.000 ευρώ για τη λαϊκή οικογένεια. Οσον αφορά τους μικροεπαγγελματίες η Ε. Παντελάκη τόνισε προς την κυβέρνηση ότι «ανοίγετε την τσιμπίδα», αφού «ξανά από την αρχή μιλάτε για ανεξέλεγκτες χρήσεις και περαιώσεις». Επίσης σημείωσε ότι «χαρατσώνετε τους μισθωτούς που έχουν εισοδήματα από άλλες πηγές», αφού «ένας μισθωτός που δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα να κάνει δεύτερη δουλιά και ενώ ο μισθός του είναι κάτω από το όριο φτώχειας να μπαίνει στην ίδια κατηγορία με τους εισοδηματίες».

Από την πλευρά της κυβέρνησης ο υφυπουργός Οικονομίας Μ. Μπέζας υποστήριξε ότι στο νομοσχέδιο «υπάρχουν φοροελαφρύνσεις για όλους» και - υπεραμυνόμενος των φοροαπαλλαγών στις ΑΕ - είπε ότι «οι υψηλοί συντελεστές διώχνουν τις επενδύσεις», ενώ η κυβέρνηση επιθυμεί «να μειώσει την ανεργία»! Να παρουσιάσει το νομοθέτημα ως ...φιλολαϊκό επιχείρησε ο εισηγητής της ΝΔ Α. Κωστόπουλος, λέγοντας πως «3 εκατομμύρια φορολογούμενοι πολίτες δε θα πληρώσουν φόρο».

Για ...«ασταθή φορολογική πολιτική» κατηγόρησε τη ΝΔ ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Κ. Μακρυπίδης, λέγοντας ότι κατά την τελευταία τριετία «έχουμε 12 φορολογικά νομοσχέδια από τη ΝΔ», τα οποία είναι «αλληλοσυγκρουόμενα». Επίσης, υποστήριξε ότι στο σύνολό τους τα φορολογικά νομοσχέδια «εξυπηρέτησαν τα υψηλά εισοδήματα».

Κατά του νομοσχεδίου τάχτηκε ο εισηγητής του ΣΥΝ Γιάννης Δραγασάκης, λέγοντας ότι συνολικά οι φοροελαφρύνσεις που προβλέπει είναι «370 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο», ενώ στα «500 εκατομμύρια ευρώ είναι η αύξηση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ