Τετάρτη 6 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Τιμολόγια και λιγνίτης υπέρ ιδιωτικής πρωτοβουλίας

Το ζήτημα της αύξησης των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος παραμένει υπό συζήτηση μέσα από τις παρεμβάσεις του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ Δ. Μανιατάκη, χτες σε εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, αλλά και του γενικού γραμματέα του υπουργείου Ανάπτυξης Ν. Στεφάνου, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΕΞΠΡΕΣ», ο οποίος προανήγγειλε επίσης την «ισότητα» ΔΕΗ - ιδιωτών στην εκμετάλλευση του λιγνίτη! Αναφερόμενος στην πρόσφατη - προκλητική - έκθεση του εκτελεστικού διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας Κ. Μαντίλ, ο Δ. Μανιατάκης βρήκε την ευκαιρία να συμφωνήσει στα σημεία που τον συμφέρει και να διαφωνήσει σε άλλα. Ετσι:

  • Είναι υπέρ των τιμολογιακών αναπροσαρμογών, οι οποίες όμως πρέπει να μπορούν να γίνονται πιο συχνά από μία φορά το χρόνο.
  • Θεώρησε ότι στην Ελλάδα δεν μπορεί να υιοθετηθεί το μοντέλο «απελευθέρωσης» της Δυτικής Ευρώπης.
  • Συνακόλουθα, υποστήριξε ότι η ΔΕΗ δεν πρέπει να μειώσει το μερίδιό της - κάτι που δε ζητείται για μεγάλες επιχειρήσεις άλλων χωρών, όπως είπε - αλλά να ενδυναμωθεί στο εξαγωγικό πεδίο.
  • Διαφώνησε με την ενίσχυση του ρόλου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.
  • Ζήτησε να μετέχουν αναλογικά στα «κοινωνικά βάρη» και οι νέοι «παίκτες».
  • Εκρινε ότι με ενιαίο τιμολόγιο κανείς ιδιώτης δε θα ενδιαφερόταν να αγοράσει μονάδες της ΔΕΗ στα νησιά, ακόμη και αν τις πουλούσε η επιχείρηση.

Ο Ν. Στεφάνου επισήμανε ότι «ανοίγουν οι ίδιες δυνατότητες και στους ιδιώτες στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη», δικαιολόγησε την πριμοδότηση των ιδιωτών για να εισέλθουν στην «αγορά», λέγοντας ότι «οι ιδιώτες είχαν σαφές μειονέκτημα εκκίνησης και αυτό θα έπρεπε να αποκατασταθεί». Τόνισε ότι «η ΡΑΕ και ο ΔΕΣΜΗΕ πρέπει, οφείλουν πρώτα απ' όλα, να λειτουργήσουν με κύριο γνώμονα την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς» και παραδέχτηκε ότι έχει αυξηθεί η Οριακή Τιμή (χονδρεμπορική), αν και εκτίμησε ότι ελάχιστα επιβάρυνε τα αποτελέσματα της ΔΕΗ. Τάχθηκε υπέρ της «εξορθολογικοποίησης των τιμολογίων της ΔΕΗ ΑΕ» και γι' αυτό το σκοπό θα τοποθετηθούν νέοι μετρητές ωριαίας καταμέτρησης της κατανάλωσης. Αλλά εμφανίστηκε... καθησυχαστικός ότι όσο η ΔΕΗ κατέχει το 70% της αγοράς, τα τιμολόγια θα καθορίζονται από το υπουργείο...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ