Πέμπτη 7 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η υπεροπλία του αντίπαλου υπογράμμισε το δικό του μεγαλείο

Ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας (ΔΣΕ) διεξήγαγε έναν αγώνα πέρα για πέρα δίκαιο, μα και άνισο. Στην πραγματικότητα απέναντί του είχε τον αμερικάνικο και βρεττανικό ιμπεριαλισμό. Η υπεροπλία του αντίπαλου στρατοπέδου ήταν συντριπτική. Το γεγονός αυτό από μόνο του αρκεί για να καταδείξει το μεγαλείο ψυχής, το απόθεμα δύναμης και κουράγιου που τροφοδοτούνταν από υψηλά ιδανικά και πανανθρώπινες αξίες, των μαχητών και των μαχητριών του, που για τρία χρόνια συγκρούονταν με δυνάμεις κατά πολύ υπέρτερες. Και δεν άντεχαν απλά. Σε στρατιωτικό επίπεδο ο ΔΣΕ επέδειξε τέτοια ευφυία, κατέστρωσε και υλοποίησε σχέδια που σήμερα διδάσκονται σε στρατιωτικές ακαδημίες (όπως ο περίφημος ελιγμός στο Βίτσι).

Στις 10/5/1948 ο Βαν Φλιτ δήλωνε με τη γνώση αυτής της υπεροπλίας: «Η συνεχής αύξησις πολεμικού υλικού κάθε εβδομάδα θα εξασφαλίσει εις τον ελληνικόν στρατόν την αποφασιστική υπεροχήν... με την αύξουσαν βοήθειαν, ο ελληνικός στρατός θα είναι νικητής εντός του θέρους».

Μια μικρή γεύση: Στη μάχη του Γράμμου το 1948 ο στρατός έριξε πάνω από 100.000 βλήματα πυροβολικού. Οι λίγες πυροβολαρχίες του ΔΣΕ, μόνο 5.000! Οταν άρχισε αυτή η μάχη ο συσχετισμός των δυνάμεων ήταν σε άνδρες 1 προς 10 και σε υλικό 1 προς 50 υπέρ του κυβερνητικού στρατού!


Ο κυβερνητικός στρατός απαρτιζόταν από 80.000 (και κατά άλλες πηγές 100.000) άνδρες. Οι μάχιμες δυνάμεις του ΔΣΕ στο Γράμμο, σύμφωνα με στοιχεία του Γενικού Αρχηγείου, ήταν περίπου 10.000 άνδρες και γυναίκες και περίπου 2.000 σε βοηθητικές υπηρεσίες!

Παρά ταύτα στις σκληρές μάχες που διεξήχθησαν ως τις 25 Ιούνη του 1948, οι κυβερνητικές δυνάμεις δεν κατόρθωσαν κανένα στρατηγικό τους σκοπό.

Για τη μάχη των 70 ημερών του ΔΣΕ στο Γράμμο το 1948 ο Βαν Φλιτ παραδέχτηκε: «Η αμυντική γραμμή ήτο αρίστη και άριστα σχεδιασμένη... η δε άμυνα διεξήχθη με αφάνταστον φανατισμόν υπό δυνάμεις 12.500 περίπου συμμοριτών». Και ο αρχηγός του ΓΕΣ, αντιστράτηγος Δ. Γιαντζής, δήλωνε: «Εις τον Γράμμον έχουν συγκεντρώσει μεγάλας δυνάμεις και η μαχητικότης των επίσης είναι μεγάλη... Παρουσιάζουν σήμερον μεγάλας δυνατότητας αντιστάσεως... Τα οχυρά των ήσαν αριστοτεχνικώς κατασκευασμένα».

Μέσα σε τέτοιες συνθήκες τιτάνιου και άνισου αγώνα ο ΔΣΕ κατορθώνει το ακατόρθωτο. Το στρατηγικό ελιγμό τον Αύγουστο του 1948 και το πέρασμα των δυνάμεών του στο Βίτσι. «Αυτός ο ελιγμός έδειξε τη μαχητικότητα, την ικανότητα, τη δύναμη και την αποφασιστικότητα των μαχητών και αξιωματικών του λαϊκού ΔΣΕ», όπως σημειώνει ο Νίκος Κυρίτσης, στο βιβλίο του «Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας - Βασικοί Σταθμοί του Αγώνα» (εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή») από το οποίο πήραμε και τα προαναφερόμενα στοιχεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ